Tuesday, April 16, 2013

Съскането на подслушвачите




Ако някой някога е имал съмнения, че ГЕРБ са готвели Сотир Цацаров като своя пионка, която да играе в синхрон с тях, всички съмнения вече трябва да отпаднат. Ето какво е казал Цветанов на 9 ноември 2012 година: "Сотир Цацаров има безупречна репутация в Пловдив и това мисля, че е достатъчно, за да бъде избран за главен прокурор".
Тържествен патос, заповедна нотка - това са дните, когато на хоризонта не се очертаваха протести, а поголовното подслушване беше само градско подозрение.

Сега вече в изнервения поглед на Цветанов Цацаров май няма този ореол, който се опита да му изгради. И то само заради едно нещо - главният прокурор си свърши работата и като никога данните от толкова важна проверка не бяха заметени под дебелия партиен килим на ГЕРБ.
Днес вече експремиерът Бойко Борисов със съскане обявява, че те били давали толкова много данни на прокуратурата, а пък нямало никакъв ефект. Цветанов с кисела нотка добавя, че би сътрудничил на обвинението по всякакъв начин, ама в думите му се долавя едно политическо огорчение. Всичко това показва как перфектният план за възсядане на всяка власт в България се обръща срещу своите автори.

Какво промени отношението на тандема Борисов/Цветанов към техния предишен фаворит? Нима казаната истина успя да ги огорчи чак дотам? Защото в момента зад техните реакции прозира единствено безсилие, злоба и опит за щраусово заравяне на главата в пясъка.
ГЕРБ, които се славят с това, че лесно жертват своите кадри, днес вече трябва да се разделят със своя политически тартор, ако искат да имат някакво изборно бъдеще. Но тяхната партийна машина забоксува, защото след Цветанов цялата им партия ще се срине като картонена кула. Това е драмата на всеки, който се изживявал като всевластен господар на страната.

"Станишев не може да ми вземе това - 15 години децата ми искат автографи", обяви тези дни Бойко Борисов в страстната си защита на своето протеже.
Наистина невъзможно е да отнемеш миналото на някой. Виж - да му вземеш бъдещето става. Защото след този скандал Борисов може да си задържи тези минали 15 години.
Но няма да получи нищо друго.

No comments: