Sunday, January 26, 2014

Възможната и различна българска левица



(изказване на конференцията на Лявото крило на БСП)

Трябваше да говорим по други теми, трябваше да развиваме идеи за различна Европа, за различна левица, но очевидно днес времената са такива и отново ни тикат в коментар на ежедневните проблеми и станалите банални политически интриги. Заради това ще говоря основно по актуалната тема за БСП - опитът за възкресяване на АБВ и действията на хората около Първанов.
Тези дни си направих една политическа разходка в миналото. Прегледах пресата от началото на 1997 година, когато бе осъществено преминаването на някои хора от БСП в "Евролевицата". Ивайло Калфин е един от тях, от тези, които на 10 февруари казват "чао" на предишната си партия и си тръгват, давайки громящи интервюта в които напълно отписват БСП от света на живите. Нещо повече - поразих се от това, че езикът им тогава е същият като езикът им днес. И тогава са ги дърдорили същите - че разширяват базата на левицата, че не цепят БСП, а "обогатяват лявото пространство с идеи", изобщо рецептата за политическия миш-маш е останала абсолютно същата. Сякаш нищо не е променено от тогава. Плашещо е да видиш възкресяването на този подъл политически дискурс, който отново се опитва да натика БСП някъде в ъглите на обществения живот и да рестартира за пореден път биографиите на тези, които го използват.

И тогава, както и сега се появява мантрата за "двете писти в левицата", но и тогава, както и днес, едва ли не априори се счита, че БСП самичка трябва да даде това пространство, че тя е длъжна да направи място на разни партии-еднодневки, които се обявяват за носители на социалдемократическото начало. И тогава, както и сега не се казва основното обаче - монополът на БСП в лявото пространство не е изкуствен. Просто БСП е единствената партия, която може самостоятелно да влезе в парламента, а другите са само крехки сателитчета, които си въобразяват, че допринасят с нещо за победата. С което не искам да казвам нищо лошо за социалдемократическите идеи, но смятам, че социалдемокрацията свърши своята исторически роля и днес е времето да търсим наистина нови идеи, за да направим левицата действена, а не да чакаме рецептите от миналото да сработят отново. Те няма да го направят. Дори и Георги Първанов като политически шаман да търси безкрайно широките коалиции и да се заобгражда със социалдемократи, чиято основна политическа дейност е да съскат с подозрение към БСП, това няма да промени нещата. Левицата днес е на кръстопът към бъдещето, а социалдемокрацията е път към миналото.

Къде е проблемът? Проблемът е, че днешното АБВ, така парадоксално възкресило езикът на 1997 година, търси електорат там, където го няма. Ляво-център е мъртво пространство и избиратели там просто не съществуват или са много малко. Територия за развитие има вляво от БСП. Там има хора, които са безкрайно разочаровани от целия преход и вече започват да осъзнават, че не само българският капитализъм, а всеки капитализъм носи бедност и разруха. БСП трябва да се обърне към тях и да стане глас на тяхното недоволство, да бъде изразител на техните мечти и стремления. Знам, че днес това звучи утопично, но БСП е показала, че може да бъде идеологически-жизнена партия, тоест да се променя според изискванията на времето. И това е другият проблем на АБВ - той иска да консервира левицата в една идея от миналото и дори не желае, а направо да си го кажем не може да води смислен ляв дебат по основните приоритети.
В този смисъл протестите от лятото свършиха голяма услуга на БСП. Тези протести така нагло загърбиха всички социални теми, така самодоволно останаха слепи за разтърсващата бедност у нас, че БСП дори да не иска е обречена да бъде радикална лява сила. Това е неизбежно и оптимистично. БСП има бъдеще единствено като лява и радикална реформаторска сила, която да преоцени десните клишета на прехода и да наложи нов, различен поглед върху политиката. Няма да е лесно. Ще е дяволски трудно да се работи в тази хейтърска среда, допълнително стимулирана от НПО-та със съмнително финансиране.
Но пък, ако беше лесно, нямаше да интересно.


No comments: