Wednesday, January 01, 2014

Пайнерките на българската икономика




Краят на годината е ужасно време. Всички правят равносметки, всички говорят за това колко е била тъпа новогодишната програма (това е едно от малкото неща, които останаха непроменени по време на нескончаемия преход) и най-лошото - всички се опитват да дават прогнози за бъдещето сякаш в колективното несъзнателно на народа броди вирусът на Ванга и всеки се изживява като говорител на звездите и на вестител на окончателната истина.
Можем да махнем с ръка за политическите прогнози. Тази сфера е пълна с руините на несбъднали се шаманизми. Трябва ли да ви припомням как в края на 2012 година всички политолози и социолози като един твърдяха, че ГЕРБ ще си изкара мандата. Ами не стана. Българите постъпиха по-мъдро от прогнозите - изритаха кандидат-диктатора от властта. Това, което обаче можем да прочетем с нарастваща степен на гняв са икономическите прогнози, винаги давани високомерно от хора, които имат общо с икономиката, колкото комендантите в концлагер със социалната политика.


Още навръх 1 януари шефът на Института за пазарна икономика Красен Станчев даде фундаментално интервю, за да ни залее вероятно с интелектуалният резултат от неугасналите киселини в стомаха му след новогодишния купон. Заради това от интервюто се разнася едно ръмжене, едно стържене със зъби, състояние характерно за всеки неолиберален икономист по тази земя, който има тежката задача да докаже, че измислените му идеи още важат в един разтърсван от кризата свят.
Нека да ви подготвя за част от изводите. Сами знаете в света на българския неолиберал всяко увелечение на доходите на обикновените хора е чудовищно посегателство над "фискалната дисциплина". Тези неолиберални икономисти вадени от едни и същи конвейр не само не работят с икономически категории, а се опитват да ни продадат своята идеологията на разрухата опакована като висша експертиза. В медийното пространство на страната уви звучат само такива гласове - ИПИ, икономистите от "Отворено общество", ЕКИП, Индъстри уоч - това всъщност е "Пайнер" на икономиката. Тоест - ако искате да разберете нещо от техните анализи трябва да сте наясно, че това е попфолк-икономика, чиято крайна цел е да прави хората на идиоти и да ги кара да мислят в клишета, които пряко вредят на техния личен социален интерес.
И сега да се топнем в сюрреалистичния свят на един човек, който твърди, че разбира от икономика, но от първия миг вместо икономически прави единствено и само политически анализ. Така стигаме до фундаментално негово мнение. Станчев прозира коварен план в управлението на страната. Какъв е той? Да му дадем думата: "Ако безработицата се увеличи, а бедността се запази или разшири, БСП, ДПС и "Атака" се надяват, че и техният електорат ще се увеличи". Не знам дали човек с нормално мислене може да разбере тази шарада. Значи кабинетът ще вкара хората в бедност, а пък те невинни и бедни ще гласуват пак за партиите, които са го направили. Ти да видиш! Бедните в света на Станчев са малоумни идиоти. Това се разбира от неговото мнение. А и не е ясно откъде вади прогнозата си за повече бедни и безработни в първия ден от новия бюджет. Така де - ако беше поизчакал с прогнозата си един месец, да може да се опре на някакви факти. Сега единственото на което се опира са някакви демони и призраци в главата му, които го измъчват.
Кабинетът го ядосва и с друго. Раздавал привилегии на най-гласовите групи от обществото, обобщени от Черния шаман с фразата "от профсъюзи до зеленчукопроизводители". Значи по времето на ГЕРБ всичко е било нормално, рестриктивната политика на системно убиване на пенсионери със замразени доходи, е била правилна, а сега, о, ужас, той чува в далечината наближаващия световен комунизъм, който иска да даде някакво облекчение на хората.


Логиката на Станчев е изначално чалгарска. Значи трябва да приемем, че досега нещата са били добри, а икономиката е процъфтявала, а сега идват някакви варвари, които искат да унищожат раят, наречен България. Тази бедност за която говори той от години е най-трайният факт в българската действителност, но вместо реална борба с нея в годините на кризата, ГЕРБ предпочетоха да слушат именно фолкаджийките на икономическата мисъл. И резултатът е тази опоскана и мразеща се държава. Логиката на подобен тип мракобесие е социално разграждаща се. Тя е маниакална и лъжлива, но пак ще ви повторя - това не е икономическа логика. Това са политически тези, които трябва да минат за чиста наука. Хайде молим!
Прави впечатление и нещо друго. ИПИ и производните му фолкаджии фетишизират яко чуждите инвестиции, сякаш това е единственият начин държавата да се движи напред. Ако не беше така - откъде е взел такава ярост към зеленчукопроизводителите, които поне произвеждат нещо тук в тази страна. Защо реверансите към българският бизнес да са лоши, а изкривяването на гръбнак пред чуждите инвеститори да е максимално възможният икономически оргазъм? А пък намеците, че кабинетът ще се обърне към Русия за помощ към настоящия момент можем да ги отдадем като още един страничен продукт на черния хайвер, който е употребявал Станчев в новогодишната нощ.


Когато човек се сблъска с подобна подлост, която трябва да минава за експертен анализ, известно време не може да си поеме дъх. В света на "Пайнерите" бедните хора са някакъв страничен продукт, който може да бъде пренебрегнат. Вижте какво се случи в България. Десните политически идеи фалираха като финансова пирамида. Днес политическите останки от десницата се крепят единствено върху псуващ антикомунизъм и анти-БСП реторика. Но истинското дясно мракобесие се е прехвърлило именно в такива "институти", които се опитват да наложат порочните си и провалени идеи, давайки им статут на някаква абсолютна истина. Това е истинският тумор на българската демокрация. Демокрация не може да има, когато проповедниците на радикалния егоизъм гласовито обругават всяко социално действие. Демокрацията може да бъде единствено и само социална, но очевидно демокрацията вече разваля съня на идеолозите на фолка, защото бедните хора гласуват по неправилен начин.
В случая целта ми не е да защитавам управлението. Всяко управление, дори и това, има тежкия грях да слуша пайнерките на икономиката и да се води по техните кресливи нотки. Но когато срещу едно управление изкарат именно подобна идеологическа, а не икономическа критика, човек почва да се пита дали пък то не е направило нещо правилно, че са накарали Красен Станчев да си развали почивката и да хвърли един политически кючек с думи.
В крайна сметка истината е, че оттук-нататък България е обречена единствено и само на социална политика. Всяко управление, което не го разбира, ще бъде пометено с истински бунтове, а не с актьорските изпълнения, които трябваше да приемаме за протест. Всъщност е ясно откъде идва този мрак в душата на икономиста - тяхната любима рожба Бойко Борисов бе изритана от властта с гняв. Българите наритаха неолибералните идеи, каквото и да говорят гласовите кючекчийки от икономическите институти. 
И трябва да сте наясно - пак са в състояние да го направят.


No comments: