Thursday, May 15, 2014

Опорните точки на зализаната олигархия




Е, не, историята не обича да се повтаря като фарс. Тя обича да се повтаря като истерична трагикомедия. Когато в разгара на карнавала на младите, красивите, умните и богатите изтекоха опорни точки на БСП по част от актуалните събития, за вестниците на богаташа Иво Прокопиев това беше нечуван и чудовищен скандал. Сълзливи интелектуалци и зализани журналисти се упражняваха в романтични есета на тема морал, в разсъждения върху всесилността на олигархията и в морални заклеймявания на политическия враг, който има само три мозъчни клетки и заради това се нуждае, видиш ли, от опорни точки.
Сега обаче, когато на бял свят изплува имейл на Прокопиев до медийните му храненици, изведнъж лъскавата журналистика, зализаната преса и снобското репортерство гнусливо присви нос и сподели, че е отвратено, разтърсено, потресено и ужасено от нахлуването в личната кореспонденция на един отделен индивид. Когато се оказа, че опорните точки са всеобщо явление, Прокопиев и сие започнаха да се държат като викториански девици, оскърбени от погледите в деколтета им.

Но майната им на "Капитал", в техния свят и без това всичко е опорна точка, защото от водопада от клишета, който са способни да произведат и без това много рядко има някакъв смисъл. Нека да се задълбочим в умотворенията на богаташа, който спуска инструкции на своите протежета как да бранят ЕРП-ата от посегателствата на нахалната държава, която има наглостта да иска от тях да спазвят закона. Оказа се, че медийните марионетки не се задействат преди да е натиснат бутона "Start" и преди програмистът да им спусне параметрите на тяхната свобода. А тази свобода се побира в идеята енергоразпространителите да се отбраняват самоотвержено с пазарен талибански блясък в очите и финансово боговдъхновение в тайните счетоводни отчети. Кръгът "Капитал" в своите опорни точки разкрива не само политическите си опекуни, но и целият кръг от свои фантазми. Прокопиев наставлява медийните си чираци да плашат народа, че отнемането на лицензите на ЕРП-ата ще постави под риск хиляди договори за доставка на ток и множество други договори за изпълнение. Това, че хората страдат от терора на ЕРП-ата изобщо не прониква в този стерилен свят на електронните опорни точки. Нещо повече - от гардероба е извадено любимото страшилище на кръга "Капитал" - КТБ и нейният шеф Цветан Василев. Виждаме политическа опорна точка - протестърските кръгове трябва да започнат колективно да съскат, че парите от ЕРП-ата щели да ходят в КТБ. Понеже си направих труда да прегледам няколко последни броя на "Капитал" забелязах, че там КТБ и нейният шеф присъстват като някакъв Мордор, където всичко е черно, мрачно и сиво. Интересно, някъде наскоро прочетох, че Цветан Василев е един от най-големите данъкоплатци в България. Дали Прокопиев може да каже същото за себе си? И то без опорни точки. Въпросът съвсем не опира до това харесваш ли КТБ или не, трябва да сме изключително чувствителни към опитите за сатанизация, които се провеждат като медийна гилотина. Нали това трябваше да бъде журналистика на чистите, прекрасните и невероятните? Защо ръцете им са потънали до лактите в медийна кал и защо паразитират постоянно върху три-четири измислени образа без реални доказателства? Защото банкерът Василев трябва да почерпи. Един от малкото начини да си оправиш имиджа в тази страна сред народа е кръгът "Капитал" да те вземе на мушката си. Това със сигурност означава, че си направил нещо както трябва, след като господарите на зализаните опорни точки не могат да те дишат.

Имейлът на Прокопиев не спира само до интелектуалните възклицания, той възлага направо схема и начин на действие. Именно през тази схема виждаме кои са навързаните на обща хранилка медии и сега ги следете внимателно - ще ни чакат две седмици на проклятия, възклицания, много удивителни и истерични анализи. Следете и друго. Следете дали нещото, наречено "Протестна мрежа" ще даде сигнал до главния прокурор за действията на Прокопиев. Това си е направо организирана група за мокри медийни поръчки и искам да видя дали "чистите съвести" на епохата ще намерят нещо мръснишко в това. Уверявам ви - няма. Просто през изтеклият имейл видяхме разкриването на едно истинско задкулисие, което е свикнало да действа в сянка и, което като вампир се бои от светлината на истинските анализи и незализаната журналистика.
Историята се повтаря и като сапунена опера. Една медийна група е взела за заложник идеята за гражданско общество и се опитва да говори през неговия глас все едно е изразител на божествено мнение, което не търпи противоречие.

В разгара на протестите през миналата година Прокопиев се опита да се обяви за идеолог на ново общество и написа един текст, наречен "България 2.0 срещу България "1984". В него маститият богаташ си представяше някакво ново свободно виртуално общество, където освободен от партии и разни държавни органи, едрият бизнес ще може да гради своята корпоративна утопия. В опорните точки виждаме програмното допълнение към този текст. Богаташът използва своите медии като бухалка за собствения си интерес и срещу интересите на хората. Богаташът раздава заповеди и чака изпълнения като литературен герой на Марио Пузо. Братче, истината е, че няма никакво значение колко технократично го раздаваш, какви костюми носиш или дали си чел трудовете на Айн Ранд. В момента в който почнеш да се изживяваш като медиен дон на свободна практика, ти се саморазкриваш като част от нещо нечистоплътно, мрачно и сиво. 
Колкото и да са ти зализани опорните точки.


No comments: