Saturday, May 03, 2014

Александър Симов: Не е правилно ЕС и Русия да бъдат врагове






С АЛЕКСАНДЪР СИМОВ, кандидат за евродепутат от БСП, разговаря ЗДРАВКА АНДОНОВА


- С какви мотиви един журналист, който доскоро е критикувал политиците, влиза в политиката като партиен кандидат за евродепутат, г-н Симов?

- Аз съм критикувал политиците обикновено за това, че те не следват идеи и отказват да мислят за проблемите на обикновените хора, а се занимават с дребнотемия. Смятам, че по принцип журналистическата нагласа цели промяна на света към по-хубаво, а искаме или не политиката е тази, която създава инструментите, с които можеш да промениш света, а и живота на хората. Аз винаги съм бил ляв човек, социалист, и смятам, че сега е моментът, в който имам възможността да осъществя или поне да разкажа за част от своите политически идеи, които винаги са ме въодушевявали.



- Как ще промените живота на хората, ако станете евродепутат?

- Не казвам, че промяната става от днес за утре. Но моите лични мотиви за влизане в листата на "Коалиция за България" са свързани с това, че бе направен един много радикален опит за сатанизация на БСП. Имаше опит всички идеи на БСП да бъдат представени като нещо извратено, като нещо странично, като нещо немодерно. Промяната - както я виждам аз, започва от това хората от левицата да изстрадат и да защитят БСП като политическа ценност, като една общност от хора, които никога не са престанали да се интересуват от социалната проблематика. Промяната започва, когато се опиташ да проведеш свое собствено разбиране за новата лява идентичност на БСП. Това е моята основна идея.



- Според вас какви са новите моменти в лявата идентичност на БСП?

- Левицата в цяла Европа дълго време имаше един основен проблем - хората на няколко пъти я наказваха заради това, че тя прие някои леви мерки като абсолютно безалтернативни, както и т.нар. ляво-десен консенсус в икономиката. Смятам, че левицата не успя да разчете сигналите, които дава обществото - че то иска от нея да бъде автентично лява, а не да се държи ситуационно и да лавира между различен набор от инструменти и идеи. Смятам, че левицата трябва да се върне към своите автентични корени, да заложи на един ляв радикален реформизъм на общество, без който България няма бъдеще, тъй като е изтощена от мракобесната дясна икономическа политика. Регионалните диспропорции, които съществуват у нас, са продукт именно на дясното усещане за света, според което хората трябва да се оправят сами. Левицата отдавна има рецепта как се сплотяват хората, но трябва да се върне към корените си.



- Ще успеете ли да убедите хората, че такъв ляв радикален реформизъм е нужен, за да стане БСП първа политическа сила на 25 май? Какво ще се случи, ако загубите изборите?

- Аз смятам, че специално хората от БСП няма нужда да бъдат убеждавани, че трябва да се заложи на лява политика. Тя категорично се противопоставя на разделението на Европа на елит и периферия и превръща Европейския съюз в съюз на социални държави, а не в съюз на банки и богаташи. В този смисъл си мисля, че левите хора са убедени, че лявата промяна трябва да се случи. А тези хора са достатъчно убедителни да успеят да обяснят на останалите какъв е смисълът от тази промяна. Ако това не стане, ако тази лява промяна не се случи, ако десницата отново успее да спечели изборите в европейски мащаб, опасявам се, че в Европа ще остане статуквото, защото десницата е неговата сила; силата, която не поиска да промени нищо, дори и когато кризата показа, че промяната е наложителна. Подобен тип безидейност, подобно бездействие на практика разрушава ЕС. От години съюзът се управлява по един сив и скучен начин - ако продължат със същите мерки, ако политиката на финансови ограничения продължи, след пет години гласовете, които питат: "Има ли смисъл от ЕС?", ще се засилят.



- Как евродепутатите от българската левица ще се борят страната ни да бъде третирана в ЕС наравно с Германия, например? Постижимо ли е такова равенство, за което говорите?

- Според мен е постижимо, но няма да стане лесно или още утре. Има няколко важни неща, които пречат на България да заеме достойно европейско място: първото е, че страната ни е някаква политекзотика в Европейския парламент (ЕП), тъй като български евродепутати много често говорят срещу нея. Ето такива неща развалят образа на България. Сега дори и да се противопоставяме на факта, че във Великобритания ни считат за второ качество хора, ние не можем да говорим в един глас, тъй като не сме единни по други теми. Смятам, че евродепутатите от левицата имат това силно качество никога да не са работили срещу националните интереси, винаги да са отстоявали национални каузи. Питам колко евродепутати от другите партии могат да кажат същото за себе си? Ако това бъде променено, смятам, че гласът ни ще се чува по-често.



- Не ми отговорихте какво ще се случи на национално ниво, ако БСП загуби изборите от ГЕРБ?

- Много зависи от това каква ще е разликата между БСП и ГЕРБ. Аз лично не съм склонен да приемам апокалиптичните прогнози, че буквално на другия ден протестите срещу властта ще бъдат възобновени или че ще има голяма политическа стабилност. Опасността е друга - кабинетът "Орешарски" е подготвил един много различен и интересен план за реиндустриализация на България, който се нуждае от голяма политическа подкрепа, за да може да бъде осъществен. Опасявам се, че ако БСП не е първа политическа сила, напрежението на парламентарно ниво ще нарасне, а възможността за приемане на каквито и да е социални решения рязко ще спадне. Това е лош вариант за страната. Най-добрият вариант е БСП да стане първа политическа сила и да покаже, че хората оценяват направеното от правителството дотук и са готови да дадат кредит на доверие за една различна политика.



- Възможни ли са предсрочни парламентарни избори, ако БСП и ДПС не съберат достатъчно подкрепа на 25 май?

- Предсрочни парламентарни избори са възможни при всякакви ситуации и аз лично не ги изключвам. Знаете, че коалицията между БСП и ДПС никак не е лека. Напрежение определено има. Според мен до този момент си струваше БСП да плаща цената на тази коалиция, тъй като националната задача за справяне с наследството на ГЕРБ е изключително важна. Но ако след изборите цената стане твърде висока, ако стане непосилна за плащане, аз не виждам нищо лошо и във варианта предсрочни парламентарни избори. Това може да отпуши ситуацията.



- Какво значи непосилна цена?

- Когато дори и членовете на БСП по места започват да отказват да приемат идеята, че партията трябва да седи в една коалиция с ДПС. Към момента смятам, че настроенията са точно обратните - хората са склонни това управление да продължава, тъй като са видели добри резултати от него. Но никой не може да гарантира докога. Това зависи и от правителството - ако то продължава да бъде ефективно, цената ще си струва да бъде плащана. Ако има забавяне в работата му, най-вероятно и в самата БСП ще се появят настроения за предсрочни парламентарни избори.



- На откриването на предизборната кампания казахте, че БСП е против разделението между ЕС и Русия. Какво имате предвид?

- Според мен се появява една тенденция да се скърца със зъби на Русия, да се ръмжи към Русия, сякаш това автоматично може да реши проблема с напрежението, което се е натрупало. Това е непродуктивна политика. Това не помага по никакъв начин на Европа да реши големия проблем. Моето виждане е, че ЕС и Русия са естествени съюзници и трябва да намерят начин да влязат в диалог за решаване на проблема, а не да бъдат насъсквани един срещу друг. Политически не е правилно ЕС и Русия да бъдат врагове. Още по-малко е правилно България и Русия да бъдат врагове.

No comments: