Tuesday, May 13, 2014

Брюксел наложи двоен стандарт за Украйна




от Биляна ВЕСЕЛИНОВА


 

Александър Симов е известен ляв блогър, едно от ярките журналистически пера на в. "Дума". На европейските избори е 8-и в листата на "Коалиция за България".



- Г-н Симов, как си обяснявате изравняването на силите между ПЕС и ЕНП? Ще успеете ли европейските социалисти да се поздравите с победа в нощта на 25 май?


- Европейският съюз от 10 години се управлява от Европейската народна партия. Предишните евроизбори показаха изненадващ резултат, защото в ситуация на криза избирателите предпочетоха десницата, въпреки че именно нейните политики и действия доведоха до икономическата криза, която разтърси света. Паритетът днес се дължи на скоростта, която набра левицата. Тя успя да покаже своето ново европейско лице, но знаете, че върху нея винаги тежи подозрението, че е страхотна на красивите думи и формулировки, но мъчна на реалните действия. Предстои левицата да се справи с последния голям тест, а именно - да покаже, че ще свърши всичко, за което говори. Аз лично съм убеден, че тя е в състояние да го направи, защото кандидатът на ПЕС за президент на ЕК Мартин Шулц представя своя програма с изключително конкретни стъпки. Това е програма за справянето с най-болезнените социални проблеми, които настъпват в Европа. И когато левицата победи, само след 1-2 години ще можем да говорим за една различна Европа. За една Европа, която се е върнала при обикновените хора, а не гледа само към големите капитали.


- Това ли е основното ви послание по време на предизборните срещи? Всъщност, за пръв път сте в кампания, но от другата страна - с политическо говорене, а не с журналистически въпроси?


- Опитвам се да се преборя със сатанизацията на БСП, срещу опита БСП да бъде обвинена за целия провален преход. Но всички много добре знаем, че в тази игра няма невинни. И ако трябва да оценяваме вината, то вината на БСП е най-малка. Това беше и моята мотивация - да отстоим БСП като политическа ценност на прехода, да покажем, че БСП е партията с възможности, сили и бъдеще. БСП е единственото политическо формирование във властта, което прилича на истинска европейска партия. Има различни гледни точки, има демокрация. Смятам, че е време в България да бъде гордост, че си социалист.


- Минава ли стабилността на кабинета "Орешарски" през победата на БСП на евровота? Как гледате на тази теза?

- Според мен двете неща не са свързани. Да, цената на управлението на правителството може да се качи, ако резултатът но 25 май не е такъв, какъвто ние очакваме. Но не смятам, че ако БСП е с равен резултат или загуби първенството с минимален процент, то автоматично следва оставка на кабинета. Според мен това е леко интригантска и умишлено налагана теза, за да може да се тиражира политическа нестабилност.


- Нямаше как един от основните въпроси през тази кампания да не е кризата в Украйна. Но посланията на Брюксел се разминават до известна степен с настроенията на вашите симпатизанти, нали?


- Вижте, БСП има ясна позиция за Украйна. БСП е против нови санкции, защото това би се отразило пряко на интересите на България. Позицията на ЕС в някои отношения към Русия не е правилна. Ето сега разширяват кръга от забранителния списък за нови руски фигури. А защо никой не налага в забранителния списък фашистите от "Десен сектор"? Нали разбирате, че тази проява на лек двоен стандарт много дразни хората от БСП? В крайна сметка, ако приемем, че част от руските олигарси или приближени на Путин фирми нямат място в Европа, нима десните сектори имат място в Европа? Нима шефът на Генщаба на украинската армия, който е дал заповед да се стреля срещу обикновени хора, трябва да бъде приет в Брюксел? Когато кажем А, трябва да кажем и Б.


No comments: