Monday, May 26, 2014

Изводи след един тежък евровот




Казват, че преди избори се лъжело най-много. Не знам дали е така, но това със сигурност означава, че след изборите идва времето на големите истини. Сега е времето да си ги кажем.
БСП загуби драматично. Лично за мен тази загуба е по-тежка от тази през 2009 година. Тогава БСП имаше какво да брани и защитава  - резултатите от управлението си. Днес можем да браним само сенки на нашите обещания. Това звучи поетично, но е удивително безполезно в реалността.

АБВ със сигурност беше удар с нож в гърба на левицата. Но тяхното коварство не е основната причина за нашата загуба. Основната причина, казано по философски, сме си самите ние. На БСП й липсва ляв кипеж, ляв проект, някаква грандиозна цел в бъдещето. Ние съществуваме политически ден за ден, а това е лошо в левите среди. Левият човек се нуждае от мечти. А ние им даваме в най-добрия случай, хммм, експерти.

БСП е партия на идеите и всеки път, когато си въобразим, че те не са важни, хората ни наказват. Истината е, че европейският вот стана заложник на вътрешнополитическата проблематика, но светът никога не е съвършен. БСП единствена от всички партии обяви нова визия за Европа, но в края на деня това се оказа без всякакво значение, защото хората оценяват Европа по свършеното тук. А кабинетът на Орешарски свърши немалко, но то приличаше на кърпене на парче, а не осмислена и цялостна радикална промяна на страната. И резултатът ни посече. БСП от години бяга от това да проведе разговора за самата себе си и къде се намира в политическото пространство, и сега ефектът от това мълчание ни настига със удивителна скорост.

Но нека всички, които бързат да отпишат БСП, обаче да не се радват прекалено много. Откакто се помня, отписват БСП по три пъти на година, но партията е доказала, че знае как да се мобилизира и има силите да преодолее всяка криза. 
И още нещо като извод: истинският победител в този вот е ДПС. 
Не знам кога точно ГЕРБ ще го осъзнаят.

3 comments:

Unknown said...

Грандиозните цели принадлежат на младите хора ,а такива са малко .Тук в малкия град бсп е управлявана и представяна от едни и същи хора ,които са по над 60 години.Те държат и властта в общината и правят младите социалисти/които са твърде малко/зависими.Не покрепяш стоиш без работа. Сигурна съм,че така е в почти всички малки общини в българия,става въпрос за общинските организации на бсп.

Ебем блогъри said...

Къде отиде патоса и голямното надъхване, Сашко?

Няколко пъти ти разправях че се вживяваш много и говориш много глупости, но нееее идвала лявата вълна и шепата десни истерици не можела да спре колелото на историята.

Грозна картинка брато, грозна. Два пъти по-грозна заради разгрома и на бялата златка, която тайно обожаваш, един откачалник не можа да пробута в Брюксел да прави сеири. Въпреки кинтите на Путин и билбордите през 10 метра.

Ся виждаш ли кво стана? Путлерастията е куц кон, не трябваше да залагате на него. Виж колегите-социалисти от Румъния, те нямат вашите проблеми. Щото не залагат на куци коне.

Python AI Script v.0.1 said...

Жалко, че не можа да се пробуташ напред с преференцията.

Съжалявам, че не отиде в Европа, там щеше да попаднеш на истински социалисти и да станеш човек.