Thursday, July 02, 2015

Тъпотии до втръсване




Когато десницата се настани на власт винаги на бял свят изплуват отново като постмодерен кошмар нейните любими клишета - прозрачност, връзка администрация-граждани, електронно управление, а напоследък и "отворени данни". И всеки път ни се описва светът на прелестното бъдеще, където с две натискания на клавиш модерният българин ще може да си плаща сметки, данъци, да гласува, а дори и да се поинтересува за това какво е било кръвното на премиера във времето от 10 до 12 на обед.

Подобна дигитална картина се опитаха да нарисуват вчера и участниците във форум, наречен палаво "Данни канят". Близо четири часа, но съвсем аналогово слушахме тежка, досадна и скучна дискусия как прозрачното управление се мержелее на следващия ъгъл и само чрез два статуса в Туитър изведнъж всеки средностатистически гражданин ще стане съпричастен към великата демокрация на ГЕРБ и Реформаторския блок.
А истината е особено банална. Точно като съдебната реформа и електронното управление е станало просто начин да се съдират пари и да се осъществяват кампании по промиването на мозъка на населението. В България са налети толкова пари за прозрачно управление, а ето, че то все още съществува по милиционерско непрозрачно. По бойборисовски сутрешноблоково.

Това е дефектът на българската реалност. Всички интересни идеи у нас се превръщат в закостенели клишета. Всички говорят за иновации - никой не дава пари за тях. Всички говорят за прозрачно управление, а в крайна сметка никой не разбра защо ни бяха 16 милиарда дълг. Всички викат "електронно правителство", а човек дори с едно министерство не може да се свърже по телефона без да го принудят да чака дълго и да слуша до безкрай класически мелодии.
Отворени данни ли? По скоро поредното скудоумие, което да произвежда тъпотии. Виж ако имаше състезание за тъпо управление - него щяхме да го спечелим.



No comments: