Saturday, July 25, 2015

Човекът, който страстно мразеше Делян Пеевски




Няма да ви казвам засега кой е казал това, но дайте да се насладим на една цяла серия от цитати за Делян Пеевски. Вземете си пуканки, защото ни предстои едно изобличително пътешествие пълно с бликащ от страст морализъм, поучения, размахан пръст и прокурорски разобличения. Не отговарям за сърдечни пристъпи или бъбречни кризи, получени в резултат на минаването през това минно поле от тежки думи и люти лозунги. Всички тези изявления принадлежат на един-единствен човек:



"Делян Пеевски е само обемистият връх на айсберга в целия начин на управление на ДПС" (9.06.2015)




"Има достатъчно сведения в интервюто на Цветан Василев за престъпленията на двама души, Делян Пеевски и Цветан Василев, за да се самосезира прокуратурата по случая" (1.04.2015)



"Прокуратурата да се самосезира и да провери ролята на Делян Пеевски за фалита на КТБ" (30.03.2015)



"Пеевски самодоволно излезе от залата, когато гласуваха. Много хора от ДПС мечтаят да бъдат в управлението. Ние се стремим да не стигнат отново до там, защото видяхме какво донесоха на България" (20.12.2014)



"ДПС се правят меко казано на проевропейска партия и те нареждат втори в листата си собственикът на медийна империя, която бълва антиевропейска кампания в България" (17.04.2014)



"Искам искал да видя истината за отношенията между Делян Пеевски и Цветан в съдебна зала" (10.07.2015)



"Георги Кадиев лъже, че имаме връзки с Делян Пеевски" (13.09.2013)



"България трябва да има дясно управление, което включва ГЕРБ и Реформаторския блок. Ако ГЕРБ искат Делян Пеевски очевидно ще трябва да се откажат от Реформаторския блок" (16.10.2014)




"Ние не споделяме позицията на ГЕРБ, че проблемът на ДПС е Делян Пеевски. ДПС е проблемна изцяло и е нужно да се промени, защото те не са либерална партия, която защитава малцинствата. Това е мафиотска структура" (18.10.2015)



"Назначаването на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС е арогантен знак за превземане на институциите от мафията" (15.06.2013)




"Не може българските турци и мюсюлмани да бъдат унижавани с кандидати като Делян Пеевски!" (9.04.2014)



"Оглавяването на ДАНС от Делян Пеевски не е същината. То е демонстрацията" (14.06.2013)



"ДПС е и ще продължава да бъде ключовият дестабилизиращ фактор в настоящия парламент....Не трябва да лъжем хората - ДПС има влияние. Те имат влияние и отстраняването на това влияние е процес, а не случка. Това е дълга борба" (9.03.2015)



Всички тези категорични, безкомпромисни, силни, развълнувани, направо хирургични заявления принадлежат на лидера на ДСБ Радан Кънев. Налага се да ги припомним заради цяла серия от изявления от страна на реформатори и верните им болончести шамани, че това, което ще бъде прието от парламента като промени в Конституцията е не само "исторически компромис", но и повод да се отваря шампанско заради успеха. Страхотна победа - имената на Делян Пеевски и Радан Кънев стоят под внесените промени в основния закон. Дори и само това е повод за истински политически гърч на стомаха и повик за повръщане. Къде останаха ценностите, къде останаха принципите, кой уби и зарови в полунощни гробища идеята за морала?
Ако точно тази власт не бе дошла на пика на една вълна, която се самообяви и етикетира като "умна и красива" сигурно моралният гърч щеше да е по-малък. Но в парламента влязоха истерици на свободна практика, които ставаха и лягаха с това, че няма да предадат избирателите си и ще бъдат парламентарни рицари на реформите. Страхотно! Епохално! Сега Пеевски и Кънев вече са първи приятели, депутатски другарчета, участници в един и същ отбор. Честито на всички, които повярваха. Ако това е революцията на умните и красивите, то това означава, че от първия миг те са дрънкали врели-некипели. Ако това е голямата реформа на Реформаторския блок, трябва спешно да проверим дали всички тия не са избягали от лудницата. Грантаджийските статии и самоуспокоения не вършат работа. Да клекнеш пред този който си обявил за най-голям враг (Пеевски, ДПС) във всяка една страна по света минава за абсолютен провал, за тотален крах, за морален фалит. Само тук в България е възможно след подобно порно на живо, Радан Кънев да седне в колата на Диана Найденова и да обяснява как Христо Иванов му казал: "Копеле, не мога да повярвам, че успяхме". Ама наистина успяха - сега Кънев и Пеевски вече са първи приятели, ДПС е част от реформаторското мнозинство, Бойко Борисов е основен глас на конституционната промяна и от такъв хепи енд всеки реформатор трябва да помисли сериозно дали да не подаде в полицията жалба за изнасилване.
"Обемистият връх на айсберга" вече е част от техните пориви. "Дестабилизиращият фактор в настоящия парламент" стана първа дружка с реформаторите. Скоро ще ги видим всички на една снимка - дължат си я просто след толкова фундаментален успех и след такъв "исторически компромис".
Но тук има и друг проблем, който трябва да отбележим. Радан Кънев изглеждаше много време като някакво ново, смислено лице на дясното, което ще се опита да я откъсне от нейните психокорени и да й открие различен и разбираем път към бъдещето. Вместо това се оказа, че едва ли има друг политик изрекъл толкова много лъжи до момента. Клетвите срещу ДПС се оказаха театър. Хей, театър са - сега ДПС вече е половин коалиционен партньор. Атаките срещу Пеевски просто балон - сега Пеевски е направо приятел. Кънев излъга и в предизборната кампания, че няма да гласува Бойко Борисов да стане премиер и получи 30-те си сребърника - свръхпреяждането с власт на Реформаторския блок. Последната жертва стана съдебната реформа. Тя никога, ама никога не е била смела, нито пък решителна, още по-малко радикална. Но след оргията с Пеевски и ДПС от нея не остана нищо.
Десните шамани ще лъжат до побъркване, но няма как да скрият истината. Подписите на Кънев и Пеевски под един документ са изгарящото очите доказателство за това. Сега вече РБ може да предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Очевидно те силно и страстно вярват в катарзиса. Очевидно мафията си е почистила зъбките, сложила си е лигавниче, започнала е да гледа мило, купила си е роман на Георги Господинов и сега вече може да бъде дружка с умните и красивите и техните небесни, честни, последователни, уникални лидери.
Исторически компромис, нали, така братче?
Само защо не виждам да отварят шампанско и да пируват с революционни песни?
Вероятно все още не могат да седнат на задните си части.

No comments: