Wednesday, July 08, 2015

Ояденият бюргер от ЕНП, който мрази България




Пълно падение медийно падение. Българският вестник "Дневник" са сложили под рубриката "Реч на деня" изказване на немският евродепутат  Манфред Вебер по време на дебатите с Алексис Ципрас в ЕС. Вебер е председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента, тоест водач на оядените буржоа, които слушаха речта на гръцкия премиер с изпотени устни, свити юмруци и с изражения, които напомняха изражението на човек сполетян от тежък запек. Всеки, който иска да се запознае може да гледа цялата реч на Вебер, но "Дневник" са подчертали най-много един пасаж от нея и сега ще сложим и тук. Вебер се обръща крякащо към Ципрас: "Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения, макар че в пет членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция?".


Това, само да ви обясня, не е реклама на България, нито пък е солидарност с нас, както твърди българската медия. Това е обида.
Вебер казва на Ципрас - тия капути до вас как могат да търпят ниски доходи, а вие не можете. България е описана като рекламна картичка на мизерията. Дават ни за пример как може да бъде търпяна бедността. Нещо като рекламен плакат на десните мерки - ниски доходи и примирен народ. Вебер вади чучелото от килера и се опитва да убеди публиката, че то никак не е толкова грозно и Гърция трябва да заприлича на него. Това не е изискване за солидарност. Това е заповед да се търпят всякакви искания на кредиторите. Режете пенсии! В България го направиха. Режете заплати! Българите как живеят с толкова малко пари. Режете социални разходи! Вижте как живеят до вас.
Ако имахме суверенно правителство след такова изказване, Вебер трябваше да бъде обявен за персона нон-грата у нас. Авторът на такива откровения няма място на родна територия. Но в неговите ядосани откровения можем да видим какъв всъщност е проблемът на ЕС - такива като Вебер мислят как да направят Гърция като България, а не как да извадят съюза от движението на две скорости. Тоест да върнат ЕС към неговите първоначала.

Вместо това германецът е решил да се държи като деспот и да имитира социални колизии на душата си: "Тази подстрижка на дълга няма да я платят чуждестранни финансови институции, банки, някакви си финансови пазари. Преструктурирането ще бъде платено от Португалия с 3.5 милиарда евро и от Испания с 24 милиарда евро. Ще плаща някой земеделец от Португалия, медицински сестри от Словакия, администратор от Хелзинки".
Много пъти вече е обяснявано, че от Гърция пазарно поведение искат хора, които са се държали съвсем непазарно. Дългът на Гърция бе към частни институции, които в годините на голямата криза го продадоха на публични такива и де факто дългът на Гърците стана общоевропейски проблем. Ама нали такова, пазара, особено, когато е истински трябваше да наказва тези, които неразумно са инвестирали пари. Ако днес медицинската сестра от Словакия е обременена с дълг, това е, защото на входа на еврозоната накараха Словакия да гарантира част от дълговете на Гърция, въпреки, че тя не е давала пари. И го направиха, защото Гърция трябваше да стане плашилото, начин да се покаже, че европейската олигархия е непробиваема и винаги постига своето.
Истинският мошеник обвинява другите в лъжа. Опасявам се, че трябва да четем думите на Вебер не като "реч на деня", а като евангелие на Сатаната. В него се вижда как Европа се е отказала напълно от своите основни идеали и днес там, където някога имаше солидарност има бесни консерватори, които усещат, че политическата им легитимност е изчерпана. Оттук-нататък точно вебереровците ще се опитат да капсулират богата част от ЕС в някакъв свой собствен пашкул, а на страни като Гърция ясно им бе показано - ставайте като България иначе лошо ви се пише.

Ще кажа нещо непатриотично. Трябва да уважаваме Ципрас, трябва да се кефим на Варуфакис, трябва да изпитваме само преклонение пред желанието на гърците да не станат като българите. И това Вебер го прочете в мощното "не". Сигурно го е уплашило. Успокоил се е вероятно, че винаги може да дойде на посещение в България - тук ще си строшат краката, за да му се мазнят. 

No comments: