Monday, July 13, 2015

#Психодясно




Горещата политическа есен започна с плакатна престрелка още от средата на меланхоличното лято. В България, оказва се, всеки сезон е подходящ за разпалване на политическите страсти и за производството на гневни фейсбук-статуси, пълни с динамитен сарказъм. Ако чужденец, който тези дни е научил български бе посетил нашата част от социалните мрежи щеше да се удиви на мощният вой, който е надала гражданската десница, маскирана под формата на нелепия кръжок "Протестна мрежа". Те ореваха света, че някой е пуснал плакати в които са наречени психодесни и им се задават серия от въпроси за избирателността на техните протести. Въпросите имат смисъл, особено щом са насочени към хора, които са се самообявили за гражданска съвест, а пък се държат като политически гангстери.

Какво се оказа? Когато психодясното води своята пропагандна война с плакати и въпроси - това е връх на демократичното действие. Кагото на тях им приложат от собствената им рецепта това се оказва невиждана тирания и опит свободното слово да бъде задушено.
Именно тази морална система, създадена изцяло от двойни стандарти и грантови недомислия, е залегнала като тумор в основата на психодясното. Това е някакъв непреодолим нарцисизъм, солидно размесен с удивителни дози истерия и богаташка самоувереност на описваните политически екземпляри.

Ясно е, че плакатите срещу "Протестна мрежа" не се появяват случайно. Но по същия начин е ясно, че и тяхната акция за издирване на 160 гласа за промяна на конституцията съвсем не е благотворително предприятия. Два сенчести интереса се сблъскват като влакове в нощта и засега все още жертви няма, освен стените, които са претрупани с плакати.
#Психодясното обикновено изпада в истерия, когато фантазираната реалност в главите им се сблъска с автентичния живот. Сега просто ги изведоха на светло и им показаха, че техният начин за правене на политика също е бухалчест. Макар и с лигаво либерално лустро. 
Добре ли ви е така, добре ли ви е, а?

No comments: