Sunday, June 23, 2019

Срещу БСП се проведе медийна спецоперация, която претърпя пълен провал



Всички медии ни подготвяха, че конгресът на БСП ще е кървав. Намекваше се, че ще е нещо като нощ на дългите ножове, където всеки ще играе срещу всеки. От торбите с драматични прилагателни бяха извадени още бисери - "кошмарен", "тежък", "скандален", "оспорван", "напрегнат", "истеричен". Говореше се, че по стълбите ще се търкалят глави, а зала 1 на НДК ще бъде зарита в трупове. А някои сайтове сладострастно си представяха, че Корнелия Нинова ще бъде изнесена с носилка от форума, завинаги пратена в историята и политическата забрава. И най-лошото е, че не преувеличавам. Достатъчно е да се поровите за 20 минути и ще откриете потвърждение на моите думи. Точно заради това бързата развръзка на политическата драма шашна всички. Корнелия Нинова спечели така безапелационно конгреса, че репортерките на ПИК изпаднаха в паника какви нови прилагателни да измислят. Точно час и половина след почването на форума и още преди официалния старт на първа точка на конгреса стана ясно, че Нинова е непоклатима на лидерското място. Нещо повече - тя се радва на такава вътрешнопартийна подкрепа, че всички полуистерични анализи за криза в БСП и тектонични разцепления се оказаха въздух под налягане.
Не знам какви точно планове си е правила т.нар "вътрешна опозиция", които в последните две седмици като нелегален отряд на Ислямска държава не слизаха от телевизионните екрани. Приликата с ислямските проповедници се засилваше от това, че всеки от тях се държеше така все едно се кара за нещо и случайният зрител на тези сценки сигурно се е присвивал изпотено в очакване всеки миг от екрана да му размахат пръст. Нищо от тази гръмогласност и гняв не беше проявена на конгреса. Точно обратното - в мига в който делегатите започнаха да аплодират речта на Корнелия Нинова, чисто физически можеше да се види как мастити представители на опозицията смениха по няколко цвята на лицата. И нито един от тях не посмя да вземе думата. Заради това е време да кажем цялата брутална истина за това, което се случи. Срещу БСП беше проведена масирана медийна спецоперация, която да насади мнението, че левицата е тежко разединена, морално разкъсана, политически обезсилена и абсолютно немощна. В това активно мероприятие участваха електронни сайтове, телевизии, анализатори на свободна практика и членове на Националния съвет на БСП, приели ролята с охота и сладострастие. Това беше ярък и много нечистоплътен опит в БСП да бъдат вкарани измислени разделителни линии и външни интриги, които да подлудят социалистите и напълно да ги обезвредят за местните избори. Две седмици се водеше плътна, мръснишка и отвратителна кампания, която да подмени истината за това, което се случи на евровота, с клишетата "огромно поражение", "зашеметителна загуба" и какво ли още не. Целта на всичко беше Корнелия Нинова да бъде свалена от поста, а лидерското място в БСП да бъде пуснато на търг и спечелено от най-удобния за Бойко Борисов кандидат. Защото цялата вътрешна опозиция може да пищи и стене колкото иска, ръката на ГЕРБ в тази спецоперация си личеше отдалече. Това е част от похода на Бойко Борисов за пълно обезличаване на политическото пространство и монополизирането на целия обществен живот. Някъде в края на мероприятието обаче ГЕРБ май се усетиха, че то е обречено на провал и заради това пуснаха в ход друга спецакция - тази с намаляляването на субсидиите до 1 лев за реален глас. Вътрешната опозиция обаче не го разбра. Те продължиха по нанадолнището и се срутиха в пропастта.
Не мога да ви кажа със сигурност, че 43-те милиона лева, които Георги Гергов получи за дупката във Варна бяха цената на преврата в БСП, няма как да ви докажа връзките между Борисов и най-гласовитите говорители срещу Нинова, но тежките подозрения за такава конспирация витаят във въздуха и повечето хора вече ги споделят съвсем открито. БСП остана големият препъникамък пред всевластието на ГЕРБ. Това особено ясно си пролича при лидерството на Корнелия Нинова. Тя не просто върна БСП в мача, а направи партията яростна опозиция, бунтовна и непримирима, която знае как да вдига кръвното на премиера и да разваля безвремието в което тъне парламентарното мнозинство. Това я направи основна мишена на всички медийни мозъкомелачки, които така се фиксираха в нейната фигура, че я заляха с помия, лъжи и интриги. Но страхът от Нинова се оказа доста голям. Защото цялата кампания стигна до такива абсурдни висоти, нотки и полутонове, че се обърна срещу своите създатели. БСП е стара и мъдра партия и веднага усети, че някой отвън се опитва да имплантира чужди тела в левицата. Точно заради това резултатът беше безапеалационен. Както написа бившият вътрешен министър Богомил Бонев - "ГЕРБ загуби битката за БСП".
Никой не очакваше такова единство в левицата. Голямата надежда беше, че медийния вихър е обезоръжил и обезкостил социалистите, натикал ги е в миша дупка и партията е пред псхически срив. Този, който си е правил такава сметка очевидно е двойкаджия по история. "Не човек, а желязо", беше написал навремето за своя герой Антон Веселин Андреев. И никой не е отменял правотата на това твърдение. БСП знае как да е желязо в най-кризисните мигове. Някои хора го разбраха по трудния начин.
Корнелия Нинова потвърди своето лидерство с една изключително пълнокръвна, откровена и смислена реч в която изрече много от истините за БСП, които отдавна се знаят. Като например, че едрият бизнес наддава за поста на председателя, че цялото задкулисие се опита да вземе на абордаж партията, защото тя се очертава като единствената алтернатива на политическият вакуум на ГЕРБ. И много хора отдавна чакаха някой да ги произнесе, да има куража да ги изрече, защото само истината освобождава истински. И защото истината беше изречена БСП излезе от конгреса си много по-мобилизирана и единна поне колкото преди европейските избори. Стана ясно, че разцепление в партията няма. Разцеплението през цялато време си беше в Националния съвет и негови изразители за хора, които нямат реална подкрепа в БСП, нито каквото й да я влияние.
Резултатът на конгреса е най-мощното потвърждение и за воденият от Нинова курс на пълно противопоставяне на ГЕРБ и радикална опозиционност. Хората препотвърдиха, че това е начинът за щурм на местната власт, защото резултатите на левицата от евровота могат да бъдат четени единствено не като загуба, а като нереализиран потенциал. Нинова получи от хората мощен вот на доверие, но битката съвсем не е приключила, защото Националният съвет на партията е практически парализиран от вътрешните противоречия. Но въпреки това тя спечели основните сражения - прекият вот на лидер остана, следващият път избора ще бъде по новите правила и вече едва ли някой ще й връзва ръцете, за да проведе онова, което всички чакат - окончателното изчистване на образа на БСП от стари наслоявания, олигархични плевели и всякакви други сенки на тъмното, неприятно и мрачно минало. Всъщност точно заради последното даденото доверие беше толкова голямо.


No comments: