Sunday, April 14, 2013

Естетика на постоянния възторг




Не съм наясно как убеждението, че човек трябва да живее живота си с възторг се е зародило у мене. Това е бунтовна позиция, защото в една вселена, която постоянно се старае да ти докаже, че ти в най-добрия случай си просто случаен продукт на сили, които надминават въображението, е трудно да си в състояние на перманентен възторг, без най-накрая да приключиш в усмирителна риза и под укорителните погледи на два милиона специалиста по психиатрия.
Обаче алтернативите са само две. Или живееш с възторг и в състояние на постоянно очарование, или прекарваш живота си в депресия и стрес. Възторгът е за предпочитане. Той е трудно изкуство, но пък един път достигнат не е като будистко сатори, което можеш да изгубиш, защото възторгът изисква не извисяване на духа, а извисяване на ума. Има разлика. Възторгът е съзнателно действие в един мрачен свят.
И заради това приемете по-долните мнения като продукт на един безкраен възторг. На едно опиянение от думите. На кроткото щастие, че съм тук, сега, днес, че пиша това, че в главата ми бълбукат два милиона идеи, които мога да напиша, а мога и просто да оставя да потънат в мрака.
Днес, тук, сега.
Аз съм възторгнат.








След засилен богословски размисъл в трамвая стигнах до извода, че като има полигамни хора, така трябва да има и полирелигиозни. Навремето евреите обявиха за неработен ден съботата и свято казаха, че труд не бива да се полага по това време. После християните, преписвайки морализаторски евреите, направиха неделята почивен. Някъде бях чел, че Дънов, подвизавал се с партизански псевдоним Бейнса Дуно, смятал понеделника за велик ден, а другаде бях чул за някакви теософи, които смятали, че вторник трябва да е голямата работа. Такааа, сега си търся религии, които определят съответно срядата, четвъртъка и петъка за неработни дни. тогава цяла седмица ще мога да почивам и да твърдя, че съм праведен от небесна гледна точка :))))))))


------------------------------------------------------



По време на целия път Пловдив - София до мене една възрастна женица не спря да ми говори за извънземните. Което ме изненада. Очаквах да си говорим за политика, пенсии, внучки дори, но извънземните ме праснаха яко в десетката като томче от "Капитала" икономист от Института за пазарна икономика. Не съм наясно как старата жена събра сили да ми говори близо час и половина за това, че Те, разбирай извънземните, са в ниска орбита около земята и гледат на нас като на някакво космическо риалити. Издържах стоически да я слушам. Най-накрая старата жена ми каза, че Стивън Хокинг тези дни бил казал, че ни е време да напускаме Земята и да се разселим сред звездите. Тя изтълкува тези думи конспиративно - той искал сам да ни набута в ръцете на извънземните. И тогава аз, о, боже на космоса, най-накрая успях да хвана ръка. Казах: "Ако ГЕРБ спечелят още един мандат, предпочитам в ръцете на извънземните, а не на Бойко Борисов". Бабата примигна леко. И после вече си говорихме за пенсиите и за това как българите живеят трудно. Кажете ми след това, че политиката само разделя хората...:)))))


----------------------------------------------------------


След бърз преглед на ранното тв-утро в събота установих, че основният проблем на България е, че страната прилича на чиклит-романче. Всичко е чиклит. От водещата на сутрешен блок, която във фразата "социална справедливост" разчита едва ли не път към всеобщата бедност до Бойко Борисов, който обявил, че пенсионерите изяли фискалния резерв. И тогава схванах, че колективното несъзнавано на България прилича на Бриджит Джоунс или поне на някоя чиклит кифла, която минава през толкова много мъже в търсене на Идеалния, че най-накрая вече дори не смее да си признае, че е обикновена курва, ами търси причини да се изкара романтична красавица...Ето защо не бива да ставам рано, идват ми само радикални мисли в главата :)))))))


-----------------------------------------------------------


От вчера се опитвам да разбера драмата в прокуратурата, но интелектуалните ми сили не стигат да схвана нейното величие и монументалност. Какво разбрах обзет от петъчен мързел: Роман Василев (човечето с лифтинга и склонност да вика на хората: "Ти си абсолютен престъпник") бил подвел, ама навремето сегашния главен прокурор Цацаров да му подпише разрешения за СРС. Цацаров, ама днес, бил леко обиден, че Василев го подвел, ама не му взел оставката, но за наказание го изпял на медиите. Имам чувството, че в тази прокуратура са забъркани повече сюжети от средностатистически роман на Марио Пузо...
Далеч съм от мисълта, че съм в състояние да схвана интригите, които бълбукат из това сборище на крокодили и вампири, каквото се оказа прокуратурата, ама ми се струва, че със започването на предизборната кампания там стартират такива мощни игри за влияние, че скоро обикновената оргия ще ни се струва кротко събиране на девици в сравнение с масакрата в обвинението :)))))))))


--------------------------------------------------------------


От всички градове в България пролетта най-много обича Пловдив. Тя е установила вече диктатура тук, разцъфнала е нагло, потъпкала е опозицията на студа, наказателните отряди на слънцето са се погрижили пловдивчанки първи във вселената да извадят минижупите. Все едно човек се прибира в пощенска картичка, а не в обикновен град :)))


---------------------------------------------------------------


Нинус Несторович веднъж мъдро бе казал: "Светът е несправедлив към нас. Карат ни да работим, а ни унижават и по други начини!". Даа, старият репортер днес успя да се измъкне от униженията, което както и да го погледнеш едва ли е повод да почнеш да пиеш преди обед, но звучи като добра идея просто да се върнеш да си доспиш. Дните без унижения трябва да бъдат почитани по някакъв начин, нали? :)))))


---------------------------------------------------


Установих, че харесвам дворчетата на старите софийски къщи. Фасадите се менят, поевропейчват се, вървят заедно с епохата, но вътрешните дворчета са неподвластни на времето, не се променят и нагло намекват за историческа вечност. Сетих се за един литературен критик, който казваше, че харесва "Доктор Живаго", защото му напомнял за сцена от края на 30-те години в Москва, когато една баба три пъти е надминала един трамвай по неговиа маршрут. Точно тази симпатична атмосфера носят старите дворове. Все едно никога трамваи никога не имало :)))


----------------------------------------------------------



Готин виц:


Жена решава кръстословица и пита мъжа си:
- Женско украшение със 7 букви?
- Цицииии?
- Идиот, пръстен е! :))))


-------------------------------------------------------



Днес ми написаха: "Колко е тъжно да бъдеш социалист". Мисля, че това не е вярно. Да си социалист не е тъжно, а гневно състояние. Много гневно :)



------------------------------------------------------


Предпоследния трамвай към Подуяне. Аз си дремя леко на една седалка и гледам в поетичен транс светлините на нощната София. А народът - очевидно нощем народът има глътка - седи по другите седалки и всеки втори държи по еднолитрова бутилка с бира в ръката си и отпива самостоятелно и дълго. И тогава - политиката рязко нахлу в живота. Качи се някакъв заблуден контрольор с апаратче. Качи се, огледа политическата обстановка, мерна бирите и оттегченото настроение на народа и веднага слезе. Достраша го да направи проверка. Разправяйте ми след това, че хората не са сила. Сила са! А като са тихи са най-страшни. Питайте контрольорите, които нощем не искат да идват в Подуяне :))))))))))))


------------------------------------------------------



Половин ден без статус - протестирам срещу липсата на блондинки в политическите листи! :))))) Така де - гледам да не замръзва протестния дух :)


-----------------------------------------------------------------


"Тя дочува древния шепот на падащия сняг..." Дейвид Мичъл "Хилядата есени на Якоб де Зут". Ега ти, човек намира поезия в най-неочакваните романи:)))



------------------------------------------------------------------------


Трудно ми е да намеря думи за Маргарет Тачър. Едва ли някога на тази земя ще се роди политик, който да ми е така органично чужд и далечен като нея. Заради това няма да се изказвам каква държавничка е била или какво е направила за Англия и света. Но гледам по английските форуми как се изказва народът за нея. Минали са 23 години от края на нейното управление, но хората помнят всичко. Абсолютно всичко и си го казват, къде брутално, къде не чак дотам. Дано душата й да намери упокой. И то в свят в който няма банки и борси.


-------------------------------------------------------------------------------


Днес е международен ден на ромите. Заради това няма да се сдържа и да не повторя любимата си мисъл за циганите, която е изказана от Горан Брегович. Той казва: "За циганите няма такова нещо като половин щастлив край. За тях щастлив край е, когато на финала всички са женени" :))))))


----------------------------------------------------------------------------


Дочувам само отгласи от събитието в "Арена Армеец". Ще кажа само едно - трябва да си на много тежка дрога или на свръхлунна диета след 3,5 години твое собствено управление да посветиш цяла конференция на това колко са лоши комунистите...ГЕРБ ще се срине не под тежестта на Искра Фидосова, а заради грандоманското си дебелочие. А да наричаш Б.Б все още "премиера" е като диагноза от 4-ти километър :))))))))))))) Поне един си му кажете - Боко. Така де - той ще ви разбере:)


---------------------------------------------------------------------


Днес цял ден имах идея да си купя обувки, но в крайна сметка се върнах с три книги...Книжарница за графоман. Това е все едно да дадете кофи-шоп на реге-певец или офшорна сметка на финансист-неолиберал :))))) Знаете ли кое е несправедливото обаче - човек трябва да има поне три живота, за да прочете всичко, което е набелязал :)


--------------------------------------------------------------------


Еротичен скандал пак разтресе Америка. Сега изкараха Обама нахален еротоманиак със сексистка душевност, защото нарекъл топ-юристка на Калифорния "най-добре изглеждащият главен прокурор в страната". Вярно е това е далече от петната по роклята на Моника Люински, които пак демократ беше направил, но това показва накъде се движи политиката. Бил Клинтът го изкараха неморално прасе заради една свирка, а сега Обама почти изнасилвач заради един комплимент. Следващият път сигурно дори само като погледнеш жена ще лежиш в затвора, защото си осквернил духа на Майката-природа :))))


-------------------------------------------------------


Хахахахахха, гениален лаф: "Знаете ли, че ако в думата "жена" се сменят четири букви се получава думата - "бира"?" :))))))))))))))


----------------------------------------------------------


Уау - в една книжарница налетях на внушителен червен том (с цена 45 лева) с помпозно заглавие: "Либертарианството. Класически и съвременни есета от Лао Дзъ до Милтън Фридман". Ехааа, усещате ли новината? Лао Дзъ е бил либертарианец?!!! Сега пак трябва да се заровя в съчиненията на този древен китаец, за да видя къде точно е написал посланието си "Бедните да го духат", което е основното мото на всяко либертарианство по света. :))) А доколкото видях едно от есетата твърдеше, че Христос също имал залитания към либертарианството и май всъщност бил пратен на тази земя, за да възвести, че един ден по нея ще крачи Милтън Фридман и ще повтаря на бедните, че са бедни, защото тъпи, неинициативни, смахнати и мързеливи :))) Но съвременното либертарианство е изтъкано от интелектуални парадокси. Трябва ли да ви припомням основния от тях на българска почва - издателството на Калин Манолов издаде книгите на Айн Ранд с държавна субсидия. Само да ви споделя - това е все едно Ватикана да спонсорира порнофилм :)))))


1 comment:

Unknown said...

Буквите са три, не четири.