Sunday, April 13, 2014

„Капиталските” похвати за набиването на десни канчета




Нямаше да се занимавам повече с Реформаторския блок (РъБъ - в добрите традиции на Иво Инджев, хахах) и тяхното злощастно плагиатство, ако не бях налетял на една статия в "Капитал" в която се споменава моето име. Нещо повече в частта за която се говори за мене се показва определено познаване на творчеството ми: "Понеже сме чели и други текстове на Симов, ще отбележим, че "пищят" и "истерично" са му любими думи и задължително присъстват в текст, който громи политически противници". Затърсих да видя кой е този енциклопедист по моите прилагателни, или пък дай боже млада стажантка, само, за да видя, че авторът на текста се е подписал с небрежния псевдоним Стивън Спилбъргов. Леле, казах си аз, тия пак "пищят истерично" след като са тръгнали с журналистическия еквивалент на косачка в ръцете на масов убиец да замазват щетите след фалстарта на кампанията на "умните, красивите, блестящите, богатите, уникалните и съвременните".


Знам, знам, това е тегава ситуация. Колкото повече мърдат и се опитват да ни убедят, че нищо лошо не са направили, толкова повече т.нар. реформатори затъват в блатото на собствените си лъжи и съскане. Защото от драмата покрай тъпанарщината им се видя колко бързо падат маските в това, което се самоназовава "традиционна десница" - те са светли, но само след една критика стават кални, те са умни, но само след няколко думи, коите не съвпадат с техните, започват да изливат гръмогласни проклятия, те са креативни, но след като бяха уличени в кражба, изведнъж се оказа, че единственото творчество, което могат да проявяват е в експресивността на псувните. Някакъв от пиарите на РъБъ дори нарече всички, които критикуват "людоеди". Статията в "Капитал" са плъзва в същата плоскост - вместо самокритично да разпердушини плагиатите, тя обръща анонимната си отрова срещу хората, които със своите имена са си казали забележките. Темата не била важна, смятат от "Капитал". Ти да видиш! Че ако не беше важна, щяха ли да се впуснат като матросовци да бранят разбитите от клишета и патетика редици на РъБъ?


Статията на другаря Спилбъргов е отделила най-ключовото изречение от моя текст - това, че Реформаторския блок е партия без български корени. Но анонимката от "Капитал" доказва точно това. Заместник-председателят на ДСБ Петър Москов обяви, че по този начин (с плагиатството) те демонстрирали, че искат да приличат на Обама, а не на Путин. Абе, братче, щом дори в една такава мащабна издънка пак си склонен да намесиш геополитически спор, който няма нищо общо по темата, за каква национална политика изобщо говорим? Реформаторите - това е триумф на плявата над смисълата. Апотеоз на клишетата. Те се състоят от сложносъставни лъжи, от комплексарски самозаблуди и свирепа омраза. Твърдя отново - РъБъ е лабораторен продукт, който няма никакви български корени, не напразно тия получават пристъп на гадене, ако някой се позове на български исторически традиции, а не се опитва да гепи клип от американски режисьор. Заради това и всяка акция на РъБъ напомня упорито на пиар-шоу. Те са в плен на някаква стерилна холивудска патетика, която е в състояние да развълнува около 150 души на жълтите павета, изживяващи се като елитарни сноби на съскаща практика.


Анонимката в "Капитал" нарича РъБъ "единствена алтернатива на сегашното управление" и тъкмо, когато човек си мисли, че най-накрая ще се опитат да опишат нещо като истински алтернатива, а не обичайният набор от празни фрази, се вижда, че тази реплика се използва само като технология за набиването на десни канчета - тоест всеки човек със свободна мисъл, който се е възмутил от плагиатството на любимците си. Вижте само какво се получава - тези, които трябва да бъдат демократични и извисени, изведнъж използват похватите на Берия за стягането на редиците. Нито грамче демокрация не съществува в този тъмен свят, без никакви изходи. Безидейността на клипа е симптом за нещо, което РъБъ не иска да си признае. Те се намират в зловеща (и това ми е от любимите прилагателни) криза на идентичност, защото могат да разполагат себе си единствено в някакви геополитически термини, в някакъв отдавна направен "цивилизационен избор", но стоят така криво и смешно в обикновената реалност, че прилиат на плагиат, който се опитва да убеди електората, че авторът на химна е самия той.
Както и да е. След тази саморазтърсваща драма на дясното вече е повече от ясно, че основната битка на вота, ще бъде БСП - ГЕРБ, а РъБъ ще са просто някъде отзад в миманса, където има шанс никой, ама никой да не ги забележи. Това също е тяхна вина. Опитите им за флирт с ГЕРБ са проблемът за който те никога не направиха клип. А може би трябваше...

No comments: