Monday, April 07, 2014

Самоубийственото плагиатството на Реформаторския блок




"Има светлина в тунела!". "Колко е хубав!". "Ей рядко смислен клип :) Браво :)". Това са само част от отзивите на които попаднах в интернет на пуснатият мотивационен клип от страна на Реформаторския блок. В рамките на почти безкрайните в телевизионно време 2 минути и 12 секунди малко театрални и певчески звезди се превъзнасят в мелодраматични монолози как няма да гласуват, защото няма смисъл, а след това постепенно извеждат видеото до неговата сапунена поанта - че, ако до всеки правоверен глас застане поне още един (да, Богдана Карадочева също е част от екипа), то, току-виж, Реформаторския блок вземе и да надхвърли границата от около 212 гласа, която обикновено събира.
Лично на мен не ми беше необходимо много време, за да рухна в безкраен кикот и смях. Защото трябва да не си водил никакъв виртуален живот в последните четири години, за да не разпознаеш, че клипът на РъБъ е плагиатство от първата до последната секунда. Ама толкова диво плагиатство, че просто човек се чуди дали пък това не е бил някакъв търсен сюрреалистичен сюжет на лъжата.
Идеята на видеото на РБ е изкопирано едно към едно от една кампания за насърчаване на активността на гласуване от 2008 година в САЩ, където участие взимат звезди от ранга на Леонадро ди Каприо, Дъстин Хофман, Аштън Кътчър, Дженифър Анистън. Някои от репликите са буквално преведени и трансформирани за българския контекст.
Особено е готино, че това плагиатство е удостоено с помпозни думи от типа: "За да спрем нечестните и непочтените" (Братче, ама вие крадете както си искате, а пък се обявявяте срещу нечестните. Това е все едно порноаткрисите да създадат Асоциация за морал). Още един бисер: "Да спрем подмяната на обществените интереси с лични" (Казано от плагиати, това звучи особено мракобесно, защото какво е плагиатството, ако не върховната подмяна на подмените). А да не говорим, че чрез едно открадното видео Реформаторския блок иска доверието на хората. Да преведем на неизплагиатстван език - това е все едно крадецът да ви призове за доверие да му дадете ключовете от апартамента си. Да не говорим за това, че паметливи припомниха, че само преди известно време Движение "България на гражданите" бяха пуснали видео със сходен сюжет. Изобщо - не е ли красиво -  десните не могат да бъдат изобретателни дори в кражбите си.



Историята обаче знае как да бъде иронична. Именно тези - реформаторите - постоянно пищят и истерично настояват, че те са носители на интелекта, познанието, оригиналността, криейтива, свежестта. Оказа се, че всичко това отива по дяволите, защото тия пичове почнаха да крадат още в опозиция, пък направо не ми се мисли какво ще стане като дойдат на власт. Как така светлите мозъци на отечеството не успяха да родят нищо оригинално, нищо свястно, нищо свое?
Това плагиатство разкрива и друго. Реформаторският блок е способен да действа само в чужди схеми. Нищо оригинално, нищо ново, нищо новаторско - само откраднати идеи и опит за приспособяване на чуждия опит. Това е партия без български корени. Тези образи просто не се чувстват българи. Вероятно заради това половината от патетиката им е насочена в четене на конско на българите. Реформаторите се чувстват част от някакъв извънземен астрален свят, където очевидно зловещата кражба на интелектуална собственост не се брои за престъпление.
Къде остават приказките им за ново начало и за рестарт на политиката? Че както са почнали ще тръгнат да търсят от коя програма да препишат рецептите, защото е очевидно, че в мътната безидейност на собствената си бълбукаща омраза, десницата вече не е способна да роди нищо светло, нищо позитивно, нищо смислено, освен, ако директно не го свие.
Това е диагноза на цялата им политика. Може и да ви прозвучи като обобщение на едро, но плагиатството е едно добро начало за престъпна кариера. 

Покрай тази интелектуална кражба си пролича и мизерията на една голяма част от претендиращите за обективност медии. Голяма част от тях изобщо не си направиха труда да обяснят, че става дума за кражба, а тези, които се изказаха за клипа със суперлативи пропуснаха да споменат факта, че сюжетът е краден. Изведнъж целият колективен десен тролинг се опита да обвини и вселената заради това, че техните любимци се оказаха елементарни плагиати. Призоваха да се чуе посланието, ореваха света, че червените зомбита не искали да слушат трафаретните фрази, преведени от английски, оръмжаха виртуалната вселена, че простите идиоти за пореден път не разбирали висшия смисъл на небесните действия на десницата.
Какво да ви кажа - като гледам как я кара Реформаторския блок, няма да се учудя и ако мненията на троловете им са преписани от някъде.


No comments: