Monday, April 21, 2014

Непризнаващите си бащи на неонацизма




Много се кефя, когато хора, които публично аплодират оскверняването на паметници и призовава като варвари за лишаването на обществото от памет, започват да хълцат мелодраматично, че неонацизмът е залял България. Последният случай в Севлиево, когато над общината се появи знаме със свастика, а на стена в града бе изписано "Хитлер - обединител на Европа" пак предизвика такива реакции. Парадоксално е, мама му стара, именно тези, които направиха и невъзможното да реабилитират фашизма в България и да обезценостят съпротивата срещу него, сега да се вайкат, че като орда от орки в тъмните градове дебнат младите скинарчета с фанатични погледи, татуировки и спрейове в ръцете. Нека всички, които крещят срещу комунистическата съпротива да се огледат добре - неонацистите са техни рожби, могат да ги гушнат в кротка прегръдка и да им изпеят "Лили Марлен" за лека нощ. Не можеш да си хвърляч на храчки срещу паметниците на антифашистите, а след това да се чудиш откъде се е появила отново тази древна зараза, която живее чрез свастиките, омразата и преклонението пред маршируващите кубинки.


Тази политическа деморализация даде своите отровни плодове, но авторите й, подобно на учените сътворили атомната бомба, сега си късат косите във фалшиви проклятия. Късно е, вече. Във всяка нова свастика е изписана огромната вина на всеки опит за поругаване на историята. Във всяко нацистко знаме трябва да се разпознава всеки от безбройните герои на прехода, който се упражни по темата, че политическите чудовища от близкото минало са били национални герои, а не умопобъркани престъпници. Когато тръгнеш да изнасилваш историята по тази начин, да прекрояваш миналото като рокля на Джорджо Фере, да търсиш днешната си легитимност в оправдаването на психопатите от виновната история, тогава считай себе си за автор на този нов фашизъм, който от година на година идва все по-силен, арогантен и тъп. Когато смяташ, че хвърлянето на боя по братските могили из страната е някакъв вид политическа смелост, трябва да си даваш ясна сметка, че ти участваш в ритуала по възкресяване на зомбито, което скоро ще има достатъчно сили да броди пак из света, необезпокоявано и едва ли не прието.


Комунистите сигурно имат много вини пред историята. Но в един основен исторически изпит те никога не се провалиха - наритаха задниците на фашистите така, че тези гадове над 70 години се криха като мишки из ъглите на историята. Сега обаче пак стават силни, защото имат страхотни съюзници. Патетичните "антифашисти" на думи, които обаче с охота дават индулгенция на палачите, стенат похотливо, когато видят боядисаните паметници на тези, които умряха да ни спасят от чумата и се кефят на всичките масови убийци с кафяви ризи само заради декларираният от тях "антикомунизъм". Тоест в атмосферата в България днес няма абсолютно нищо объркано. Неонацизмът е естествен продукт на политическата отрова, която и до днес ни продават като нещо модерно и истинско. Реваншизмът към историята събуди старите демони и сега никакви сълзи, клетви и сополи няма да върнат обратното стореното. Защото политическите бащи на неонацизма с кеф участваха в оскверняването на паметници, но нито веднъж в в опит за изчистване на свастиките. Драскането по стените на свастики се родее с кофите за бои върху паметниците. Да, авторите на бояджийството ще отрекат това с яростни обиди. Но така само ще покажат вината си. И само не ми говорите, че неонацистите са продук на комунистите. Отворете постовете им. Те пишат всичко онова, което прозволен десебар иска да каже, но няма топките да напише. Неонацистите са естествено продължение на озлобената десница, потънала в своя мрачен свят на търсене на врагове и създаване на шамански проклятия.


И най-накрая хрумна ми нещо иронично. Нацитата наричат Хитлер "обединител на Европа". Той тръгна да обединява целия континент и почти го направи. Ама тогава му дойде идеята да "обединява" и Русия и тя му заседна като остър кокал в гърлото и му развали цялата интеграция. Гледайки целият хейт, които непризналите си бащи на неонацизма хвърлят към Русия, май вече си го обяснявам. Те още страдат заради развалената им евроинтеграиция отпреди. Че нима може да има друго обяснение?



No comments: