Tuesday, September 01, 2015

Политическият сезон на кучетата




Новият политически сезон започна с визуална метафора. Премиерът Бойко Борисов пусна своя снимка във фейсбук. Този път не пред цъфнали магнолии, а как е гушнал ловно куче. Борисов подобно на лиричен герой от философията на Шопенхауер винаги е предпочитал кучетата пред хората. Навремето дори каза, че българите били като кучетата - "здраво трябва да се държат". Не сме забравили този факт, а и не бива...

Иначе човек дори и да реши да се огледа с надежда към политическите хоризонти - в душата му само мрак, вятър и рязане на лентички нахлуват. Носителите на морала, вестителите на умните и красивите, лордовете на промените в конституцията от Реформаторския блок точно в началото на сезона се сръфаха като питбули и припомниха с поетична радост на хората защо навремето ги оставиха вън от парламента. Преялите с власт реформатори, натежали от гафове като корпулентни медийни босове, вече приличат на карикатури за собственото си минало. Никой вече не си спомня безкрайните клетви от виновното лято на 2013 година. Летните протести все едно не са се случвали. Само от време на време Протестна мрежа надеде вой с последните си останали кадри, които не са назначени на държавна работа иначе пустота и мъртвило. Реформаторите се заклещиха и в капана на своите вампирски зъби. Оказа се, че на есен те имат само 6 безспорни кандидати на блока. Така отминава реформаторската слава.
ГЕРБ пак съществуват единствено и само в илюзорните пиар-акции. Рязане на лентички, премиерски шоу-програми и анонимни депутати, които обещават лично Христос да се появи отново, ако хората наесен ги подкрепят. България живее с надежда за бъдещето само по време на предизборните кампании. Тогава обещанията звучат така сладко, че на човек му идва да пропише с рими и да се отдаде на виденията за светло бъдеще.

Останалата част от управляващото мнозинство - АБВ и Патриотичния фронт вече пият до дъно горчилката на собствения си колаборационизъм. Едните никой не ги припознава за леви, а другите никой не ги брои за патриоти. И това предвещава бурни страсти в управляващата коалиция. Освен зайците наесен се броят и политическите трупове. От миналият септември насам върху тази страна се стовариха едно след друго като политически проклятия не малко бедствия - некадърни министри, гафове, лъжи, заем от 16 милиарда, истерии, американски танкове и измислени хибридни войни. Заради това тихото скърцане със зъби на хората се засилва все повече. То се дочува като тътен във форумите, където хората от ден на ден стават радикални като Троцки.
Но защо ли на премиера да му пука за това? 
Той най-много обича своето куче. 
Народът вълци го яли...

No comments: