Wednesday, September 16, 2015

Аман от партийни феодали




Думата "феодал" започна да се появява като призрак в редиците на левицата малко след 2001 г. Тогава за първи път стана ясно, че част от местните лидери на БСП толкова бързо развиват комплекс за божественост, че започват да се държат като истерични аристократи, които имат много малко общо с тази реалност.
В друга партия това поведение може и да върви, но в левицата то гони избирателите по-бързо от чума. Алчната жажда за власт съчетана с абсолютното неумение да се печелят избори пресушиха живота в много структури на БСП по-умело от радиация. И понеже БСП дълго време предпочиташе да се прави, че проблем няма, днес цялата горчилка на виновното минало се опитва да си извоюва още живот.

Нещо подобно става във Видин. Председателят на БСП в града Пламен Трифонов, който е със свалено доверие се барикадира в кабинета си и подлуди кандидатите за кметове на БСП. Самозабравяне превърнато в цирк. Апаратщина доведена до абсурд. Трифонов демонстрира целият коктейл от качества, които направиха думата "феодал" проклятие в БСП. Цирковете не печелят избиратели. А да издигнеш кмет, прочул се със своите далавери и схеми, е просто наглост.
Не е ясно дали Трифонов е гледал сериала "Игра на тронове", но там има мъдрост, която все едно е писана за него. Героите в тази поредица умират в момента в който си повярват, че са незаменими. И това по хладната и черна ирония на живота. 
Нима партийните феодали смятат, че са недосегаеми за нея?

No comments: