Tuesday, September 15, 2015

Протестните слуги на господарите на разрухата




В разгара на атомната параноя и парализиращият страх, че един ден от небето апокалиптично ще рукне радиоактивен дъжд, през 1964 година (само две години след Карибската криза) Стенли Кубрик прави великолепният филм "Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба". Той е уникално добра сатира на влюбените в разрушението егоманиаци, които не могат да си представят света да съществува в състояние на мир. През всички епохи на света е имало такива господари на разрушението, които вместо да търсят нормален живот, предпочитат ексцесията, кървавият сблъсък, защото обикновено пращат други да свършат черната работа, а те си стоят защитени в подземните бункери и чакат в мрака прахолякът от атомната буря да се размине.

Това, разбира се, е леко преувеличение на случая, който стана ясен тези дни, но просто в него като поетично сравнение си личи възможността да се извади по-голям извод. Протестна мрежа и сайта "Бивол" сезираха тези дни прокуратурата за действията на премиера Бойко Борисов, който наскоро призна, че лично той е разрешил минаването на руски самолет над страната. Борисов тогава описа ситуацията мелодраматично - предпочел да обясни на натовските партньори своето решение вместо да брои трупове на пилоти в морето.
Много интересен обрат. Протестна мрежа е групировката, която на практика върна и инсталира Борисов отново на власт. Не напразно повечето й кадри днес са на държавна службица и съскат като древни вещици, ако някой се опита да критикува управлението. Тоест в хладната есен на 2014 година протестърите показаха, че нямат никакъв проблем да гледат на власт човека, който твърдяха, че не приемат, защото финансовите им претенции бяха удовлетворени, а кариеристичните им амбции здраво напомпани.
Днес обаче протестърското съсловие, преяло от новите грантове, е било дресирано да бъде агент на разрухата. На тях не им необходима България, която е в добри отношения с Русия, защото им се плаща положението да е точно обратното. Ето откъде идва тази злост, която стигна до подаването на абсурдни сигнали в прокуратурата. Забележете - тях не ги заболя, когато тази власт изтръска джобовете на бедните с 16 милиарда, а се възмутиха, когато премиерът е взел едно от малкото разумни решения в кариерата си.

Аргументацията им е просто нелепа. С действията си Борисов бил застрашил сигурността на НАТО. И как точно е станало това? Някой да е чул този коварен самолет да е пуснал бомби над щаб-квартирата на НАТО? И това, че България е член на Алианса съвсем не отнема правото на страната да взима самостоятелни решения. Все пак руският самолет е превозвал хуманитарна помощ за Сирия, а не оръжия за масово поразяване. И понеже не са сигурни за това обвинение - Протестна мрежа и сие цакат с второто - премиерът бил иззел правомощия на президента. Интересно. А защо самият президент първи не се оплака от изземването на тези правомощия? Защо самият Плевнелиев не сезира медиите, че така нагло са го ограбили от право на глас за самолетите в българското небе?
През този сигнал си проличава един ясен опит. Управляващата коза ностра вече се опитва да се раздели на две - добрата евроатлантическа част, която да се опише като непорочна и идеалистична и лошата останала, която е като маша на Путин. Този опит обаче е смешен, защото по-дискредитирана групировка от Протестна мрежа няма. Те са доказателството, че задгробен живот все пак е възможен, особено, когато си на хранилката на "Америка за България". И май това е пропуснал да опише навремето във филма си Стенли Кубрик. По-лоши от самите господари на унищожението са техните отдадени слуги и мазни лакеи. 
И заради това всичко, което направят вече ще прилича на черна сатира.



No comments: