Friday, September 04, 2015

Политическите гърчове на Ку-Ку-Кунева




Гърчовете на управляващата коалиция вече приличат на симптом на фатална болест. ГМО съюзът между реформатори и гербаджии, с патриотични газове и абевейски пъпки е така прогнил, че рухна дори и при приемането на "знаковия" (както го наричат медиите на "Америка за България) антикорупционен закон за Кунева. Законът не мина и все едно някой пусна нервнопаралитечен газ в редиците на десницата.
 В настаналата суматоха след политическият взрив се чуха много писъци. Реформаторите опищяха света, че пак ги вкарват в поза "исторически компромис", а хората на Кунева написаха театрална декларация, че обмислят дали да останат част от управлението. Българската политика е една непрестанна фабрика за празни думи. Защото след такова бламиране, понеже и АБВ, и ПФ бяха срещу закона, не се пишат декларации, а направо се напуска. Това е принципна политическа позиция. Обявил си някакви червени линии - прекрачат ли се, хващаш си шапката и минаваш в опозиция.

Вместо принципност обаче управляващата коалиция произведе подмяна. Щели да преработват закона и пак да го вкарат в парламента след три месеца. А през това време най-вероятно послушанието и вотът на АБВ и ПФ ще бъдат закупени на съответната цена. Забележете цинизма - антикорупционен закон ще се приема със задкулисна сделка. Правни норми, които трябва да убедят гражданите, че нещо в държавата се променя към по-добро попаднаха в ръцете на политическите търговци и крайният резултат ще е катастрофален. Това се вижда с просто око. Нито едно действие на Реформаторския блок или на ГЕРБ не подсказва, че те могат да изчистят тази държава от корупцията. Точно обратното - като паяци те знаят да плетат своите мрежи и да лъжат избирателите си. Коалиция, която съществува като нечиста сделка може да ражда само порнография. И всички, които повтарят колко е смел закона, могат да отидат да се гръмнат. И най-съвършеният закон в ръцете на мошеници и лъжци се превръща в оръжие на измамата...  

А, и само да ви информирам, тези дни четох едно мнение на член на Протестна мрежа, че червените боклуци били спрели закона.   Хахахахахахаха! Човек понякога трябва да чете управляващите, за да се изпълни със самочувствие. БСП с нейните могъщи 39 народни представители е толкова мощна, яка, силна и подмолна, че са успели да спрат закона на управляващата коалиция, която комай имаше парламентарно мнозинство, че даже и конституционно си намери...
Егати - тия червени боклуци са като суперзлодеи от холивудска продукция. Супермени на парламентарното зло. Гордите и бодри реформатори, видиш ли, непорочно заченати и невинно опънати отзад, за пореден път са били прецакани. Не от собствените си коалиционни партньори, ами от червените боклуци. Величествено! Даже гледам сайтовете на демокрацията почнали да пускат списък с имената на хората, които гласували против закона. Ето това е - червените боклуци не само спряха закона, не само преобърнаха мнозинството, не само накараха Кунева да хленчи, ами сега и са пуснали препарати в чашите с кафе на журналята, за да ги върнат обратно в 1955 година. Ооо, пресвета Протестна мрежо, затуй ли скачахме по жълтите павета? 
И докога ще цикли тази здравна реформа, докога...

No comments: