Thursday, September 24, 2015

Политическата шарка от "горещи точки" на Бойко Борисов




Вече е сигурно - Бойко Борисов прилича на нервно-паралитичен газ. Тъкмо десните шамани затанцуваха танца на победата покрай събраните 184 гласа за нищожните промени в Конституцията, тъкмо изглеждаше, че ГЕРБ и Реформаторския блок пак са в любовен период и всичко върви по мед и масло, тъкмо "Атака" бе призната за равноправен евроатлантически партньор на реформаторите и изведнъж - греда! Даже не греда - ами направо паве в главата.
С поредният си опит да се хареса на Ангела Меркел Борисов забърка толкова грандиозен скандал, че последиците от него ще оттекват по време на цялата кампания, можете да бъдете убедени в това. Бойко Борисов извади предпазителя на една истинска бомба и сега единствено, ако вселената е милостива осколките от нея няма да разнесат парчета от политическият му череп в изборната битка.

След срещата на върха на европейските лидери в сряда лично Ангела Меркел съобщи, че България (в лицето на Бойко Борисов) е поискал у нас да бъде отворен приемен център за бежанци. Приемните центрове, наричани много иносказателно "hotspots" (горещи точки) са част от изключително тъпия план на ЕС за справяне с бежанската вълна и кризата породена от нея. Меркел дори добави, че молбата на България ще срещне разбиране и подкрепа.
Разбира се - това е все едно изстрел от базука. Борисов по никакъв начин няма сам думата дали в България да има център за бежанци или не. Това трябва да е част от политика, която да мине като минимум през парламента, да не говорим, че трябва да бъде обсъдена и в обществото. България и сега се задъхва от бежанската вълна, както и последствията от миналата порция мигранти в края на 2013 и началото на 2014 година, а пък какво остава за създаването на нова гореща точка. Това е сигурна рецепта за подклаждане на етническия огън, особено след като новината по традиция вече ни я съобщава някой чужд лидер. Още една такава геополитическа импровизация на Борисов и вече дори и харизмата му няма да го спаси от това чучелото му да бъде горено в центъра на София. Това съдбата на дилетантите, които българските медии от любов представят едва ли не като епохални политици.
Соловата акция на Борисов, неговият грандиозен гаф веднага предизвика смут в редиците на управляващото мнозинство. Първа, за да брани лидера с голи гърди (метафорично казано) на амбразурата се хвърли дългокраката евродепутатка Ева Паунова. Казвам дългокрака не като опит да подценявам жените в политиката, а като опит да подценя единствено Ева Паунова. Едва ли друг евродепутат някога би приел да бъде преводач, пък било то и на своя премиер. А тя е приела. Снимките я запечатаха как превежда на Борисов по време на лидерската среща. Паунова е медиен балон. Фабрика за клишета. Тържество на баналността. И заради това единствената смела постъпка в политическият й живот изобщо беше опитът да изкара Меркел лъжкиня.
"Доколкото съм запозната, България не е поискала да бъде "горещи точки" за бежанци", са точните думи на евродепутатката. Добре бе - как точно успяват да ги измъдрят тия фрази. Сухи, скучни, лъжливи и подли. "Доколкото съм запозната"...Ама нали всички я видяхме на снимките как стои зад гърба на Борисов. Но при тези хора инстинктът за лъжа вече е по-силен от всичко друго. Те действат като мафията - оставят си вратички за бягство, когато тежестта на истината стана непосилна и срути измислените им светове.

Паунова влезе в ролята на заличител на следите на местопрестъплението. След това започна останалата канонада - мина се през изявление на Янко Янков от ДПС, който отдаде разминаването между Меркел и Борисов на грешки в превода (асоциациите с филма с Бил Мъри "Изгубени в превода" са толкова натрапващи се, че чак става брутално банални), за да се стигне до истеричният отговор на Кунева, която обяви, че ЕС не може да отвори насила гореща точка в България.
Схващате ли подсъзнателната линия на защита - Меркел не е разбрала, а сега Германия се опитва да принуди бедната и нещастна България да отвори гореща точка. Бедните ние! О, световно мъко!
Накрая проговори самият Той, но едва след като се убеди, че торнадото става твърде голямо и е необходима интервенция. Всъщност Той бил поискал помощ, защото убеждението Му било, че България вече е "гореща точка". А пък медиите, тези досадни и арогантни хищници били интерпретирали само една част от изказването му и така се получила цялата патаклама.
Това е дефектът на българската медийна среда - в канонадата от логорея истината се губи като дим по време на силен вятър. Бомбардировката на налудничави интерпретации води до обезсмисляне на идеята за поставяне на проблем, защото всички започват да крякат в един глас като лудница, която е останала без антидепресанти.
Въпреки това си струва да отбележим, че преди импровизацията за hotspot властта старателно отклони всякакво провеждане на Консултативен съвет по национална сигурност при президента за бежанската вълна. Междувременно из медиите плъпнаха алчните грантаджии, които се опитват да ни убедят, че САЩ и ЕС не носят никаква вина за човешките маси, които щурмуват границите. Резултатът от това очевидно разминаване на реалности е нарастването на броя на злостните националистически настроения, което определено си е проблем.
Всъщност изгубването на Борисов в лабиринта на превода е симптоматично за състоянието на българската политика. Той описва някакво събитие, което се е провело в различна реалност. Все пак да не забравяме, че говорим за политика, чиято формула за геополитика се крие във фразата "нека началниците да се разберат". Вероятно си е мислел, че като набутва България в епицентъра на конфликта ще успее да измъкне повече кинти, които да се разпределя паяжината на гербаджийските корупционни схеми, но това се оказа грандиозен провал. Защото бойкоборисовщината, която може да се материализира под формата на гореща точка ще се изяви като един грандиозен пробив в остатъците от национална сигурност. Всички знаем какво е състоянието на тази система у нас, ако идеята на Борисов се реализира - можете да забравите за каквото й да е спокойствие.
Идеята на Борисов е толкова удобна за Меркел, че ще си позволя едно скандално предположение. Ще се осмеля да предполажа, че премиера дрънка врели-некипели, че Ева Паунова лъже и маже, че Меглена Кунева истерясва, а всъщност Меркел е тази, която за разнообразие казва истината. Германия има спешна нужда да ангажира повече и повече страни, които да поправят нейната огромна грешка с масовата покана за бежанци, че няма да се учудя, ако Бойко Борисов с радост на пуделче е приел да бъде окичен с честта да ощастливи германската канцлерка. Вече се вижда как точно ЕС възнамерява да запушва дупките в своята политика - като натовари с тях периферните държави, вероятно, за да демонстрира още по-яко, че ЕС се разпада с бързи темпове.
 
Проблемът е, че Борисов доброволно поставя България в ролята на политическо сметище и се превръща в клоуна на ЕС. И двете му политически инициативи досега - да си открием хъбче и да станем гореща точка се оказаха пълно фиаско. За пореден път се доказа, че бойкоборисовщината закъсва на европейска сцена, защото винаги се загубва в сложния речник на полуделият свят. Но пък защо ли на Борисов да му пука. България е пълна с еви паунови, които веднага се хвърлят, за да опишат пълната глупост като върховно посещение. Не знам дали има hotspot, който да ни спасява от глупост. 
Но България определено се нуждае от такава

No comments: