Sunday, January 22, 2012

Фейсбук-мнения по вселенски въпроси




Никак не е трудно да си въобразиш, че светът е само един сън. Или пък е шоу, което космическите сили са приготвили само за теб – вселенско риалити, звезден театър, екстремно състезание в което ти се бориш срещу всичко останало. Всяко събитие по тази планета дава отражение в общия духовен фон на отделния човек и така се стига до грандиозната идея, че всичко тук е подготвено само за теб и чака да те изпита по върховен начин.
Има лесен път за отърваване от този странен, мегаломански егоизъм обаче. Просто трябва да тръгнеш на път, да наблюдаваш хората, да търсиш техните светове и да видиш, че всички сме едно цяло. Охх, разлигавих се малко с този извод, но взети по отделно хората не са чак толкова лоши и заради това е странно какво все не достига, за да направим Земята хубаво кътче за живот. Именно несъвършенството на света е най-голямото доказателство, че аз нямам думата в Големия план. Ако имах – всичко щеше да е наредено по друг начин.
Заради това е ясно, че светът няма да свърши с мен. Което е жалко, но и е повод нищо да не бъде взимано твърде сериозно. Защото само божествата могат да си позволят абсолютната сериозност. За нас, обикновените маргинали в тази вселена, остава красивото пътешествие из странни места, хоризонти и идеи и надеждата, че някой все пак ще запомни нещо от казаните думи, защото само в думите има надежда за вечност.
Май това прозвуча твърде сериозно?
Да не би някъде в себе си да вярвам в своята божественост?
Хаха.






От сутринта ме влече да си кажа мнението за Георги Първанов и мисля, че краят на този ден е подходящото време за това. Първо - имам доста критики към Първанов и винаги ме е дразнила неговата склонност да прави съюзи, коалиции, обединения. Много често през втория си мандат бившият президент започваше с безкрайни приказки за експерти, можещи, знаещи, неща, които в основата си са антиполитически, вредни и смешни.
И все пак той беше най-добрият президент досега.
И през 2001 и през 2006 година гласувах за Първанов. Не се срамувам от този вот. Беше правилен вот и имаше смисъл от него. Ако днес говорим за президентството като за силна институция - причината за това е Първанов. Той придаде тежест на нещо, което е създадено просто да съществува. С това издразни много хора и нарани цялата десница болезнено, защото тя така и не можа да разбере как е възможен Първанов като политически феномен. Лидерът на разбитата през 1997 година партия да стане държавен глава 4 години по-късно. Това дори и до днес си е политическо чудо. В този смисъл свърши епохата на чудесата в президентството. Дойде епохата на ирландката.
Аз не искам Първанов да става лидер на БСП. Не мисля, че това е правилният избор. Но пък си мисля, че Плевнелиев ще има късмет, ако бъде поне на една двайста от нивото на Първанов. Времето ще покаже. То винаги показва...


-------------------------------------------------------------------



"10 години хората имаха държавен глава, какъвто си избраха. А пък миналата година гласуваха изобщо да няма такъв". Жан Виденов пред "168 часа". Изящно, кратко, вярно. :))))


--------------------------------------------------------------------------


Събудих се и помислих, че сънувам. Подуене на смрачавене беше кално, мрачно и неприветливо, а се събудих все едно в бяло стихотворение на Валери Петров :))) Великоооо! Сега старото трябва да се отправя като ескимос през снега, за да стигне до Пловдив. Защо вселената ти поднася пейзаж като в стихотворение, но вечно прави така, че да му се наслаждаваш в здравословна доза, преди да си наводнил света с две стихосбирки? Сигурно тя (вселената) просто си знае работата :)))


---------------------------------------------------------------------------


Офф, в последните два дни ми омръзна да слушам болезния вой на всички, чиито финансови потоци секнаха с приемането на мораториума върху добива на шистов газ. Едно не ми е ясно. След като са толкова убедени, че хората искат шистов газ и, че са 75 процента от българите, защо дават интервюта, ами не се опитат да спретнат един митинг "ЗА" добива. Нека да ги видим колко хора ще съберат в студа, за да поддържат тяхната кауза...Лесно е да даваш интервюта и да развиваш конспиративни теории. Хайде да покажат на улицата колко са...


----------------------------------------------------------------------


Заглавие в "24 часа" - "G-точката не съществува". Ееееееех, експедицията в бездната се увенча с неуспех. Но нека поне учените да признаят - търсенето, макар и неуспешно, със сигурност е било приятно, хахаха :)))))


-------------------------------------------------------------


Разтърсващ факт. С ужас установих (да, да, старичък съм да научавам тези неща сега, но си правете сметка, че образованието започна да запада още по мое време), че Магелан всъщност не е първият човек обиколил света. Магелан тръгва на път, но го убиват във Филипините, така че, той обикаля само половината земно кълбо. Вторият му капитан - човек със сложното испанско име Хуан Себастиан де Елкано всъщност първи обикаля наистина Земята. Историята обаче мълчи защо цялата слава е отишла при Магелан. Аз обаче имам обяснения. Всяко историческо противоречие или мистерия може да се обясни с това, че пиарът е възникнал като професия много по-рано, отколкото сегашната секта твърди. Очевидно пиарите са решили, че Фернандо Магелан ще спести за в бъдеще на учениците позора да се чудят как точно да напишат де Елкано :))))) А защо се твърди, че Колумб е открил Америка? Я се опитайте да напишете бързо името на викинга Ингоулвур Артнаршон...:)))))) Пиарите май са сила още от древното минало, а?



-------------------------------------------------------------


О, май френдс, човек трябва да си мери приказките във ФБ и блогтърсаческите еротични търсения. И така бТВ Action ме снимаха в пряк диалог с Наталия Кобилкина по темата за потентността на българските мъже и фелациото в тази разтревожена вселена. Въпреки изначалната идеологическа слабост на моята позиция (нима някой може да каже нещо срещу свирките в 21 век?) мисля, че все пак бях на ниво. Удържах фронта, защитих мъжете и споделих, че сексът трябва да бъде държан встрани от женските списани, иначе мъжете трайно ще избират бирата пред Кама сутра. В разговорът си с Кобилкина обаче, о, приятели мои, аз установих един печален факт за себе си. Аз съм романтик. Тоест много ми се иска да си поговорим за Бодлер, луната, вселената и света преди да стигнем до свирките...Очевидно епохата обаче има други изисквания. Все пак ме гледайте - другата неделя бТВ Екшън, 20 часа, предаването "Хрътките" :))))


------------------------------------------------------------------


Мисля, че след като победихме кабинета, сега е времето да вкараме още прогресивни каузи в протестната вълна, която е заляла страната. Ето няколко прогресивни каузи, които ми идват наум и които ще доведат до радикално усъвършенстване на вселената - протест за въвеждането на тридневен уикенд, шествие за окончателно премахване на сутиените, поход на мира за сваляне на цената на бирата, кауза "Плейбой в училище", стачка за осигуряване на програма "От социален мързел към мързел с плейметка" и, разбира се, за да покажем, че сме истински прогресивни - шествие за евтин педикюр за новата българска президентка :)))


---------------------------------------------------------------------


Приеха забрана за шистовия газ, Меркел каза "не" на Борисов и го нарита нежно в садо-мазо стил, Симеон Дянков не е давал изявления от една седмица, Рамщайн издават сборен албум, прочетох позитивна новина в жълт вестник, а Памела Андерсън (да видите, че си оставам постоянен) казала, че не се отказва напълно от голите фотосесии. Хей, всичката тази информация накуп е много сигурен начин изведнъж да ме накара да стана религиозен :))))))


----------------------------------------------------------------


Егати - много шистаци в този парламент, бе! :))))))))


------------------------------------------------------------------


Най-накрая си открих религия, която по идеален начин съчетава мистериозността на вселената с кулинарната нирвана - пастафарианството. В основата на тази религия стои идеята, че върховен създател на Вселената е Летящото Спагетено Чудовище, което се движи в Безкрая от звезда на звезда, от доматен сос към чеснов сос и от пармезан към кашкавал :)))) Най-накрая си намерих религия в която посещението в пицария не се брои за грях, а религиозно поклонение. Само се чудя дали сервитьорите в пицариите го знаят и дали върви да кажа на някой от тях: "Братко, грехота е да ме караш да плащам заради това, че оказах почит на нашия върховен бог" :)))


------------------------------------------------------------


Нали казват, че един от най-изтърканите мачовски номера е да се доближиш до някоя дама и да я попиташ: "Много ли болеше?". Когато дамата въпросително попита: "Кое?", веднага следва и кулминацията - "Когато падна от рая...", хахаха.
Ако това е ситуация, която е възможна в истинския живот, дали е възможна и друга. Да се доближиш до другия тип жени (гадна шефка, фолкпевица от Пайнер, истерична всичкознаеща психопатка и други демонични създания) и да попиташ: "Болеше ли?". "Кое?". "Ами това да пробиеш с глава асфалта, за да се появиш от ада" :)))))))))


------------------------------------------------------------------------


Според струнната теория за вселената (да, фейсбук-демона е наясно и с тези квантови джаджи) основният градеж на всичко наоколо са едноизмерни обекти от маса-енергия. Когато тези обекти вибрират се ражда всичко останало по света - от електроните до звездите.
Тази теория ме доведе до абсолютен естетически възторг и пренареди всичките ми богословски размисли за света. Ако има Бог, май френдс, според струнната теория, тоя няма начин той да е седащият върху облак старец с бяла брада. Неее, според тази теория Бог е нещо като хеви-метъл китарист, който чрез безкрайно подрънкване на струните създава купона в цялата вселена. О, yeah :)))))


---------------------------------------------------------------------------


"За секретарка подходих по традиционния начин при наемането на такъв тип служители и взех тази с най-големите цици. Предполага се че и тя е най-комуникативна, тъй като всеки иска да си говори с жена с големи цици. А това че бе леко глупава бе допълнително предимство, което макар и да не съм търсил, силно оценявам...". Успешна рецепта за правене на бизнес на която налетях в блога на един хуморист :))))) Нямам какво да добавя :)


-----------------------------------------------------------------------------


Охх, налетях на интересната новина, че лейди Гага (оригиналната, а не Лили Иванова, която е известна като лейди Баба) поставила рекорд като събрала 18 милиона последователи в Туитър. Стана ми чудно какви ли са туитовете на тази звезда на новата епоха. Вероятно са нещо от типа: "Попях малко вкъщи. После видях, че ФБР са евакуирали целия квартал, защото се опасявали, че мечките-гризли са се разгонили". А вероятно и: "Излязох на улицата с грим. 15 секунди учените от НАСА ме арестуваха, защото мислеха, че задържат извънземно. Попях им малко. Пуснаха ме". А сигурно има и туитове като: "Легнах да спя с грим. Сънувах, че съм принцеса. Събудих се и изпищях от ужас, защото срещу мен се блещеше вампир. После схванах, че е огледалото. Наложи се да попея, за да се успокоя" :)))))


-----------------------------------------------------------------------------


Сложих си на като уолпейпър на компютъра снимка на карибски плаж с вода, която е синя като погледа на манекенка леко барната на Фотошоп и палми, които приличат на фантазия на романтичен поет от Подуене :))))) И после се замислих. А какви ли тапети си слагат на компютрите жителитe на тези карибски райски кътчета? Дали пък не издирват с часове в мрежата снимки от квартал "Надежда" в София на задръстени улици, преливащи кофи с боклук и улични кучета, за да ги гледат в захлас с часове, хахахах :)))


---------------------------------------------------------------------


"И мазохистите признават всичко при изтезания. От благодарност". Станислав Йежи Лец.


----------------------------------------------------------------------


Руската космическа станция "Фобос - Грунт" падна обратно на Земята и така и не успя да стигне до точката на своето окончателно космическо предназначение спътникът на Марс Фобос. Това не е първият неуспех да се стигне до тази мистериозна планета. От много години насам повечето опити за достигането до Марс се провалят и заради това все още е невъзможно да пием бира и да се наслаждаваме на марсианския залез, докато юркаме някое зелено човече с нос като тромбон да побърза с новите поръчки...:))) Какво да ви кажа - според мен отговорът за това защо се провалят опитите за достигане до Марс е очевиден. Симеон Дянков ревниво бди някой да не види в какво се е превърнала родната му планета след като е приложил три поредни фашистки бюджета :))))


---------------------------------------------------------------------------


Нов интересен научен факт. Оказа се, че слоновете са почитатели на алкохола. Съвсем сериозно. Слоновете обикаляли джунглите не толкова заради това да оцелеят, а да си търсят ферментирали плодове и да купонясват. Те можели да надушат алкохол от 16 километра :)))) Коварните учени - тези всезнайковци-трезвеници - обаче твърдят, че на слоновете не бивало да се дава алкохол, защото ставали агресивни и некоординирани, подобно на депутат след партиен коктейл :))) С други думи - слоновете в зоологическите градини са жертва на екстремисткото им лишаване на алкохол. А може пък това да е пример за обратна еволюция - това да не са слонове, а просто хора, които не са пили ракия дълго време...:))))))


-----------------------------------------------------------------------------


Радикално-капиталистическата десница е новата секта на Фейсбук. Младият радикал др. Turhan Apdula направи опит да пребори догматичното и сектантско мислене на основния шаман на култа към Айн Ранд Калин Манолов. Видях, че шаманът Манолов отговаря на всяко различно мнение по един и същи начин - "това е левичарска провокация". Всичко в този свят - оказва се - е левичарска провокация. Десните сили са агенти на рая, а левицата само чака, за да пусне сатаната да шества по този свят и да си организират оргии с които да стряскат консервативните сили. Хаха, радикалните капиталисти упорито приличат на проститутка, която твърди, че само една поза в този свят може да е богословски прогресивна, а всички останали са левичарска измислица и манипулация. Резултатът - Калин Манолов реши да махне Турхан от приятелите си. Мисля, че Турхан не тъгува - развратните левичарки (както би казал Манолов) сега има на кого да пращат покани за приятелство :))))


------------------------------------------------------------------


Неделя след Сурва. Вселената функционира правилно. Държа телевизора си изключен. Пуснал съм си Есма Реджепова. Навън светът напомня за себе си със сивкаво време и странни облаци. Единственото послание, което ми идва е леко преиначен вид на стария графит на Банкси - Станах от леглото и се облякох, какво повече може да иска Вселената от мен? :))))))))) Древните будистки монаси се оттегляха в пещерите, за да получават просветление. Аз пък се оттеглям във ФБ - пещерата днес е електронна, хахахах :)))


------------------------------------------------------------------


О, боже мой, сега се сблъсках със свиркаджийската тирада на Кошлуков за арогантната мерзост на премиера. Думите на премиера били верни, ама контекстът бил сбъркан. Борисов казал вярно нещо, ама разменил ролите и заради това се стигнало до взрив на недоволство. Абе, няма ли кой да вземе един контекст и да го нахака на Кошлуков точно на мястото, което е запазил единствено за премиера. Имам предвдид - душата му, хаха. Защото това със сбърканите роли е малко нещо като капан. Гледаме тв-водещ, а пък се чудим защо влиза в ролята на жрица на любовта от Околовръстното шосе, което предлага любовта си на по-ниски от пазарните цени. Сигурно е нещо от контекста, който го сърби :)))))


---------------------------------------------------------------------


Този година Сурва беше уникално изживяване. В момента в който чуеш хеви-метъл джангъра на кукерите, които гонят злото от вселената с много звънци, танци и люта ракия, разбираш, че животът е невероятно преживяване, приключение, което е пълно с възторг под звездите. Освен гоненето на злите сили, успях да пийна чаша ракия с кметицата на Перник (тя почти обеща да ме направи почетен гражданин на града), да науча още малко пернишки думи, да се възхитя на лютата хубост на пернишкия край и да се почувствам перничанин, макар и за два дни. Тази година налетях на един стар селянин - бай Ставри, който ме изуми с два култофи лафа: единият за моралната ситуация в страната - "Заголила дупе, а пък морал сака". А вторият за политиката: "Демокрацията ни направи от луди алтави". Нека после някоя социоложка да ми говори, че хората в селата за неграмотни, глупави и прости. Дедо Ставри струва повече от цялата българска социология, ей! :)))))


------------------------------------------------------------------


Старият репортер си взима еднодневна ФБ-ваканция и изчезва към едно от най-утопичните кътчета в тази страна - пернишкото село Елов дол. Нека да ви разкажа за тази утопия: там няма покритие за мобилни телефони! Ако искаш да комуникираш със света трябва да излезеш от селото и да се качиш на един баир, където най-накрая сателитите на ЦРУ могат да те засекат. По това време на годината околните хълмове са покрити със сняг, но едва ли някой го забелязва, защото ракията е много мощно метеорологично средство, за да не забелязваш студа. Навръх Сурва (според много хора точно това е автентичната Нова година) хората излизат по улиците като кукери със звънци и правят най-мащабния опит да прогонят злото от цялата вселената, а после до зори обикалят околните села. Хората там са люти, неподправени, автентични и без такива като тях, това е абсолютно сигурно, вселената щеше да спре да функционира. Просто щеше да е й стане твърде скучно :)))) Утопиите трябва грижливо да бъдат пазени :)


---------------------------------------------------------------------


Мистериозното чувство, което те обзема в четвъртък вечер, когато се чудиш какво точно ти се пие - дали три бири ще свършат работа напук на капитализма или две ракии ще свършат по-добра дейност с екзорсизма на експлоатацията от изнуреното тяло на репортера, както и непрестанното чудене дали пък двете в комбинация ще унищожат успешно ефектът от целодневно четене на премиерски откровения :))))


------------------------------------------------------------------------


"И между другото навремето моят дядо ми казваше: ще си намериш жена, с която, като се жениш, след това по същия начин с радост да може да се разведете, да не ти прави скандали в обществото". Брачни съвети от Бойко Борисов. Странно е, че с тях е описал ГЕРБ, ама в еротиката и любовта често стават грешки, хахаха :))))


No comments: