Friday, January 20, 2012

Математика за финансови маниаци



"Математиката е езикът на Сатаната". Такава група са си направили ученици от цял свят във Фейсбук и виртуално демонстрират протеста си срещу начините, по които тази велика наука може да бъде използвана в техен ущърб.
Ако математиката наистина има нещо общо с Мефистофел, то в парламента вчера финансовият министър Симеон Дянков определено е бил официален говорител на ада. В увъртяно сатанинско изложение вицепремиерът постави следното уравнение за обществено решение - изборите наистина излезли с 13 милиона лева по-скъпо от предвиденото, но въпреки това властта спестила 8 милиона. Това  странно финансово-герберско уравнение бе допълнително усложнено от идеята на Дянков, че инфлацията в периода 2006-2011 година от 31,5 на сто е един от факторите, които въпреки 13 милиона в повече е спомогнала за 8-те милиона икономия.

Пред очите ни математиката се превръща в древно шаманство. Вероятно българските финанси са някаква бълбукаща алхимична смес, защото по никакъв друг начин не можем да си обясним възвишената аритметична лудост, която ни демонстрира Дянков.
Заредени с подобно знание за света обаче, веднага можем да споделим, че е долен мит фактът, че ГЕРБ са замразили доходите на хората. Доходите всъщност са рязко нараснали, защото индексът на планетната маса е спаднал с 14,7 процента, дължината на полата на Памела Андерсън се е скъсила с 5,3 на сто, а това се е отразило положително на средната цена на обеда на гуверньора на БНБ и повишило с 9,6 процента приема на калории на неговото куче. Следователно доходите на българите са нараснали, а страната тъне в кулинарно и емоционално блаженство.
Фискалният резерв на страната също стои непокътнат, независимо какво обяснява нематематическата опозиция. Кабинетът профука 4 милиарда, но пък, от друга страна, средната цена на кюфтета от панда с гарнитура с бамбук се е понижила, инфлационният индекс се е изравнил с гръдната обиколка на мис "Свят", храстчетата в градината на Белия дом са пораснали с два сантиметра, а три четвърти от милиардерите по света са си пуснали мустаци. Ако решите правилно това уравнение, ще видите, че всъщност резервът си стои непокътнат, макар и с 4 милиарда похарчени лева.

Оказа се голям купон да бъдеш финансов математик в България. Само трябва да съставиш уравнение като средностатистически пациент от психиатрия и необятните възможности на успешното управление се ширват пред теб като магистрала "Тракия" (която, ако вземем предвид подреждането на звездите в съзведието Алдебран и средния индекс за появяването на летящи чинии над Подуене) е излязла по 1,55 лева километъра.
Чистата математика, твърдят запознати, е изящна като поезия. Математиката за маниаци обаче, наричана за краткост дянкоматика, наистина има нещо общо с ада.
От нея лъха на сяра и се дочува злобно кикотене. 

No comments: