Friday, January 06, 2012

Апокалипсисът като повод за шега :)



Според предсказанията на древните маи 2012 година трябва да бъде последната на света. Според вътрешния календар на Александър Симов обаче и особено на неговото виртуално продължение, край на пътя скоро не се очертава. Което е повод за празник, сравним с честването на нов Милениум.
Не знам защо хората по света винаги са били обсебени от мисълта за края. Всъщност, това, което наричаме апокалипсис в превод означава "откровение". Нима светът предпочита да мисли за края на земята, вместо да се отдаде на истинско и реално откровение.
Дори и да има евентуален край на света, мисля, че трябва да се отнасяме към него с отровна доза от ирония. В глобалния свят иронията е последната линия на защита, защото без нея хаосът би победил всеки смисъл. Ироничните хора ще влязат в бъдещето и ще победят ентропията. Защото в момента в който се поддадеш на изкушението да бъдеш сериозен дори и за миг, ти вече си шаман на световния апокалипсис и си изгубен за купона на настоящето.
Заради това реших да събера празничните си размисли на едно място, както и несериозните си отношения със сериозната страна на вселената. В крайна сметка Откровението е просто повод за една добра шега, нали?




Когато животът ти поднася лимони е чудно защо се бави да ти поднесе и текила? :)))))


---------------------------------------------------------------------------



О, боже мой! Какво диво чудооо! След известен застой отново намерих място, където продават бонбоните "Карамел Му". Това бяха най-култовите бонбони на моето детство, пратени лично от бога на развалените зъби и вечния кариес! :)))) Купих си две пакетчета от тях. Каквото и да ми говорят - има лесни начини човек да постигне щастие. Аз съм пример за това - стоя си на работа, експлоатиран, но щастлив и свръхкарамелизиран :)))))))



-------------------------------------------------------------------------------


Вдъхновен от един статус на Галя Горанова се замислих за нещо. 22 години слушахме, че избраният път на България е единствено верен, защото води право в клуба на богатите, веселите, доволните, изобщо на богоизбраните в света. Заради пътят към тази европейска Аркадия, уверяваха ни, си струват всички жертви, цялата мизерия на прехода, затягането на коланите и другите дивотии, защото един ден ще живеем като аристократи и ще показваме среден пръст на останалия свят. Накараха ни да вярваме, че там, където отиваме е просперитета и богатството. Днес се оказа, че влязохме в пространство на алчни банки, хищни финансови пазари, правителства-марионетки и Евросъюз, който започва да прилича на италианско семейство пред развод. Нали вече трябваше да сме богоизбрани? А какво получаваме - нова порция "затягайте коланите" и "необходими са съкращения и икономии". Докога бе, мама му стара? Май, ако искаме да живеем богато ще трябва да се ориентираме към Евразия? Защо ли кастата от самоназначили се дърдорковци не започна да ни говори, че трябва да се стремим натам, ако искаме да сме богати, щастливи и да показваме среден пръст на света?


---------------------------------------------------------------------


Защо всички обичат да цитират мисълта: "Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада". Това е най-безумното послание, което някога съм чувал. Защото, май френдс, животът никога, ама никога не поднася лимони. Когато животът реши да се развихря - той стреля с огнепръскачка, изпразва пет пълнителя с патрони в теб, пуска ти граната в гърба, бута те от най-високата скала и най-накрая ти прасва един контролен в десетката, за да се убеди, че не мърдаш :))))) Хайде някой някога да си направи лимонада от това :)))) И казвам тази мъдрост не от черногледство, а от кротка загриженост към истинското състояние на света. Виж - убеден съм, че в Перник биха казали - ако животът ти подняся кисели сливи, тогава вземи и си направи ракия най-накрая. В това има повече логика :))))


-----------------------------------------------------------------------


Моята абсолютна любимка Наталия Кобилкина развива висши еротични теории в "Шоуто на Слави" (благодаря на всички около 15 души, които ми се обадиха, за да ми кажат, че тя е там). Та, Кобилкина описва драматична история - на мъжа му трябвали 2 секунди да се възбуди, а на жената - 10 минути. Мисля, че това темпорално разминаване е ужасна работа - мъжете могат да свършат, преди жените изобщо да започнат...:)))) Така е, нали са от Марс, а жените от Венера :)))) При тези галактически разстояния - вече започнах да се чудя как в теорията на Кобилкина сексът изобщо е възможен :))))))))) Мъка, мъка...


--------------------------------------------------------------------------



Продължавам да съм на вълна Пелевин. В романа "Generation П" главният герой пише едно стихотворение:


Какво е вечността — това е баня,
в която да се къпем във захлас.
Ако тази баня
я забрави Маня,
що ще стане със света и с нас?


Сложните поетични въпроси - а това е универсално правило на реалността - винаги имат многооо прости отговори извън поетичния дисксурс. Ако Маня забрави за банята има голяма вероятно да стане наводнение :))) Толкова е простичко. Оф, убеден съм, че Пелевин би оценил плоската ми шега с будистка усмивка :)



--------------------------------------------------------------------------


Късметът, който ми се падна от баницата на Станишев: "Пада ти се важна задача - да си стожер на свободното слово в страната". Сега готината част. Мая Манолова веднага ми се оплака: "Надявам се това свободно слово да не се стоварва само върху моята глава през тази година". Хахахахаха. Въпреки, че обещах да диверсифицирам атаките, Кюстендил ми е такава слабост, че май няма да изпълня ангажимента си :))))

 
----------------------------------------------------------------------------


Никой с нормална душевност не бива да се интересува от американските първични избори, но сутринта гледах как CNN се вълнува от предварителните избори на Републиканската партия в Айова и щях да падна от хилене. В крайна сметка републиканците в момента са толкова зле, че основните им фаворити са представителят на Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни, познати у нас като мормони, Мит Ромни и абсолютно неизвестният капут, но за сметка на това фанатичен евангелист Рик Санторум. В момента дебатите в Републиканската партия приличат на сказка от изкопаеми от 17-ти век - говорят срещу еволюцията, всеки, който намекни, че Обама не е социалистически сатана е гледан като комунист, който беснее, мразят абортите и смятат, че е свещенно американско право да гръмнеш някой само, защото те гледа лошо....Тъжно е да виждаш как една империя върви към своя политически фалит :)


--------------------------------------------------------------------------------



"Стойностната субстанция на стоките се различава от вдовицата Куикли по това, че човек не знае къде да я хване". Слушайте винаги съм знаел, че Карл Маркс е моят човек. Икономиката винаги става по-ясна, когато намесиш нея местата за хващане по палави вдовици :))))


---------------------------------------------------------------------------------


Великооооо. Въпрос на Валерия Велева към Бойко Борисов: "Защо все казвате "Аз" - аз строя, аз откривам, аз раздавам пенсии...?". Отговорът Му: "Глупости! Когато казвам "аз" - това е събирателен образ". Йес, винаги съм подозирал, че в Бойко Борисов живеят повече хора от допустимото, ама той взе, че и си го призна :)))


-----------------------------------------------------------------------------------


Отварям вестниците днес и първото заглавие, което ме удари като метеорит в черепа бе: "Скопеният от Кадиево търси 5000 лева за пенис". Едва след него безпощадно осъзнах, че празниците наистина са свършили, 2012 година е започнала и реалността вече си иска своето :))))) Това е скритият ефект на българската преса - никога не ти позволява да забравиш най-острите проблеми на реалността :)


-------------------------------------------------------------------------------------------


"Сърцето ми знае, че голямото повествование, онова, което събира всички сюжети, съществува. Но може да го прочете само онзи тайнствен вятър, който прелиства страниците на всички съществуващи книги. Между нас казано обаче, нима на този свят има нещо друго освен него?". Виктор Пелевин, "Диалектика на преходния период", разказът "Записки за търсенето на вятъра". Моят литературен дзен-миг за тази вечер :))


-----------------------------------------------------------------------------------------


Тези дни си направих литературна равносметка за 2011 година и съм доволен от нея. Най-накрая прочетох нещо от Марио Варгас Льоса и честно казано съм очарован и сега в абстиненция чакам да отворят книжарниците, за да се заредя. Моето лично откритие - немецът Даниел Келман, романът "Измерването на света". Да знам, че е преведен още през 2008 година, ама аз карам с няколко години закъснение, се ля ви...! :))) С кеф прочетох "Слепота" на Жозе Сарамаго и "Земята под нейните нозе" на Салман Рушди -така че, съм си доставял и очаквани удоволствия през тази година. "Шоковата доктрина" на Наоми Клайн пък ми осигури необходимата доза революционен възторг. А, да, успях да изчета и странната книга на Честъртън - "Вечния човек" - не съм очаквал, че един религиозен труд може да бъде толкова полемичен, четивен и интересен. И тази година успях да опазя душата си от всякви Куелюта, позитивни психологии и тути-кванти. Така че равносметката е положителна. :)


---------------------------------------------------------------------------------------


Американската полиция за пореден път атакува демонстрация на движението "Окупирай Уолстрийт", която бе проведена в първия ден на 2012 година. Имам само едно питане. Къде са демократичните българските интелектуалци да се възмутят от нечовешкия режим на Обама? Защо асоциацията на свободното слово "Ана Политковская" не напише декларация срешу кървавия ботуш на американската полиция? Къде е Иван Костов да се възмути от репресията срещу свободата? Защо Европейския парламент не приеме декларация срещу нарушението на човешките права в САЩ? Къде е НАТО да обяви, че ако репресиите продължават - Америка ще бъде подложена на мироналагаща операция? :)))))) Очевидно въпросите на демокрацията никога не се отнасят за САЩ, хаха


----------------------------------------------------------------------------------


С радост научавам, че всички ъндърграунд левичарски култури в един или друг момент, по собствен начин стигат до идеята, че българската революция няма как да не почне с атака не срещу Министерския съвет, а срещу някой мол. Един приятел често пита именно това: "Ке го гърмиме ли моло?" :))))) Заради това, когато реших да напусна мързела и да вляза в новините и видях, че МОЛ- София е горял точно на Нова година, веднага реших, че маите ни дават знак - не остава много докрая на планетата, време е да го гърмиме моло :)))) Хахахаха. :)


-----------------------------------------------------------------------------------


Навънка кротко вали сняг. Подуяне е побеляло като мустака на Сталин след Втората световна война. Виждам, че пролетариатът започва да празнува 2012 година още от обед. От време на време минава някой, който пее на висок глас. Ако народът живееше постоянно в празник - светът щеше да е много по-хубаво място :))))))


------------------------------------------------------------------------------------


Аз отивам на протест. Ще протестирам пред централата на "Визаж" с лозунг "Манекенките - за пролетариата" :))))))


--------------------------------------------------------------------------------


Някъде точно в този миг последният ми работен ден за тази година приключи мързеливо и протяжно като гръцка дългова криза :))))) Виждам, че всички институции правят отчет за своята дейност през 2011 година. Дали не е време да въведем ФБ-отчет за виртуалните дни? Аз мога да споделя, че благодарение на ФБ участвах в поне 9 протеста тази година, вече познавам по лице всеки радикал в София, навиках се срещу властта и видях млади комунисти да носят плакат в центъра на столицата: "Един друг свят е възможен" :)))))) С други думи - имаше смисъл човек да се навърта през тази година във ФБ - развих каузата на еротичната демокрация и почти съм готов с устава на Бохемската левица :)))) Сега съм спокоен вече. Дори и през 2012 година светът да вземе и да свърши - имам за какво да разправям на небето. Между другото - дали в Рая има Фейсбук? Ако няма - какъв рай ще е тогава? :))


----------------------------------------------------------------------------------


Бойко Борисов скастри днес чудовището на кабинета Симеон Дянков. Изсъска, че можел да го махне. Леко се зарадвах. Божичко докъде се докарахме обаче? Да се радвам, че Мутрата е ритнал Вампира в топките...:))))) Това е като битката между Годзила и Биоланте - за Токио никога не е имало значение кое точно чудовище ще му троши небостъргачите :)


----------------------------------------------------------------------------------


Чета спор между няколко учени. Единият твърди, че глобалното затопляне ще изпепели света. Другият категорично отхвърля просташката теза и настоява, че светът ще бъде смразен вовеки от ледников период. Третият с презрение навира опонентите си в миша дупка и ехидно вметва, че много преди затоплянето или леда, огромен метеорит ще се бухне в планетата и купонът свършва :)))) Всички имат версия за край на света, ама никой не обяснява как да запълним приятно времето дотогава. А пък и краищата на света могат да бъдат разказани по позитивен начин. Не е необходимо да психираме народа. Глобалното затопляне: радвайте се, българи, Черно море най-накрая ще дойде под прозорците в Подуене. Ледников период: идеално, София веднага да подава документи за зимната олимпиада през 2050. Метеорит в планетата: Дянков: Аз казах ли ви, че кризата най-накрая ще свърши? :)))))))


------------------------------------------------------------------------------------


"Мозък — органът, с който мислим, че мислим." Амброуз Биърс :))))) Вероятно самопризнанието, че нямам мозък би трябвало да ме направи интелектуалец в такъв случай :)


----------------------------------------------------------------------------------


Сигурно е много странно, единствен в тази част на галактиката, да смятам и упорито да отстоявам идеята, че основният проблем на лиричната, любовна поезия е, че все още не е открила политиката. А само вижте какви възможности се разкриват пред търсещия ум:


Любовта е чиста геополитика,
тежко ти, ако си глупак.
Така че, мила, само ме повикай -
ще нахлуя като янки във Ирак.


Гърция е в криза, Партенона
ще го продадат направо без пари.
Ти си мойта Еврозона,
аз съм твоят Меркози
(добре деее - наясно съм, че "Мер" е жена, ама много не й личи)


Геополитиката, казват, е бреме,
но не се страхувам аз.
Айде звънкай, че е време
като Ким Чен Ун да идвам на власт.



------------------------------------------------------------------------------


Искам да разсея една абсурдна илюзия за електората - за това, че си пада по попфолк. Прибирам се значи аз от редакционен купон и в тролея реших, че пеенето на глас е продължение на празника, но с други средства. Тъкмо подхващах на глас безсмъртния хит: "Води ме в някоя квартална кръчма и поръчвай, поръчвай....", видях, че народа ме гледа като синдикалист пенсионна реформа. Тогава си казах - брех, мама му стара, електоратът така обедня, че като му пееш, че трябва да поръчва почва да става агресивен. Както е тръгнал Бойко - скоро попфолка ще стане музика на протеста, а не на кефа. Случи ли се това, бъдете убедени - кабинетът е паднал...Ама жалко, че никой не поиска да пее с мене. А имах какво да дам на народа като вокален аранжимент..Пфуу :)))


-----------------------------------------------------------------------------


Оххх, днес с не мога да измисля нищо оригинално. Но и защо да се пъна след като срещнах следната гатанка: "Кое има 500 крака и само три зъба?"??? Ами първият ред на концерт на Веселин Маринов" :))))


-------------------------------------------------------------------------


Четох статията на някакъв десен интелектуалец, който възторжено описваше как в книжарниците в любимия му мол имало опашка от хора и видял, че дневният ред на четящите не бил дневния ред на другата реалност. И от това, разбира се, като всеки капут, той бързаше да вади изводи как един младите, богатите, проспериращите и вечно здравите ще направят различна (тоест дясна) България. Хахаха. Това е изначалният проблем на всяко изследване, което можеш да започнеш в мол. Това е все едно да изследваш политическите вкусове на цялата страна в магазин за Бентлита. Много е важно да познаваме хората, но такива каквито са те наистина. Повечето от тях не обичат молове. И не четат чак толкова много. Но пък са с пъти по-истински от всяка фантазия или нерелизиран блян. Хората на България са една от причините тук да е весело - защото Сартър бе прав - адът това са другите. Но, това, което Сартър е пропуснал да каже е, че и щастието - това са другите. Това, което десният интелектуалец не може да приеме е, че българите са това, което са. Няма нужда да търсим идеални българи. Аз - признавам си - нямам нужда от идеални българи. И тези ми харесват :))))


No comments: