Wednesday, December 10, 2008

Сапуненият актьор Бойко Борисов

Как да разбираме телевизионната роля на столичния кмет?

blog_1416.jpg

Бойко Борисов е герой от сапунен сериал. Това не е коментарно изречение, а е новинарски факт. Точно преди два дни българите можеха да се насладят на камео-ролята на столичния кмет Бойко Борисов в българската сапунка "Забранена любов". Той се появи като гост на един благотворителен бал и игра себе си. За да оценим по достойнство зашеметяващата роля, нека да опишем сцената в която участваше политикът. Но преди нея имаше културно въведение, което подсказваше голямата поява.
Даващата приема богаташка подканяше сина си да се облече прилично за благотворителни бал. "Поне пред кмета да изглеждаш добре", изсъска тя на разюзданото си отроче. "Ама и кметът ли ще идва?", попита богатият и млад бонвиван. Буржоазката (между другото ми направи впечатление, че актрисата Диана Любенова се справя доста добре с ролята) високомерно и ледено отговори: "Знаеш, че на моите балове винаги идват най-важните".
Веднъж иконизиран по този начин - най-важния сред важните, на екрана се появи и столичният кмет Бойко Борисов в смокинг. Камео-ролята му изискваше да се усмихне любезно на богатата домакиня и да я поздрави за каузата, която защитава. Богаташката кокетно отговори на поздрава, после приближи уста до ухото му и го попита: "Нали ще ми кажеш, ако решиш да се кандидатираш за премиер?" или нещо подобно. И тук вече авторите на сценария се бяха развихрили, защото актьорът Бойко Борисов отново пусна мачо усмивката си (дали някой предварително е изчислил, че тя ще е идеална за сапунен сериал) и каза на домакинята: "Когато реша, ти първа ще научиш".
Лъчезарната простота на тази сцена сигурно завинаги ще бележи живота ми. Но после обаче осъзнах, че по някакъв странен начин в тази сапунена роля на кмета има достоверност. Забележете - случката се развива на елитен бал. Кметът се паркира сред елита, там, където са богаташите. Бойко Борисов застава в смокинг сред тези, които се интересуват дали ще стане премиер. Тук е закодирана цялата истина за ГЕРБ като партия. Те имат своя цел - да бъдат сред богаташите. Ролята на кмета в сапунката го доказва. ГЕРБ се самоизживяват като елит, който вече надушва и предвкусва властта. Ролята е честна до болка. Първи за решението на кмета ще научат богатите му приятелчета. Аз така разбирам неговата реплика. Тези, които го финансират няма да останат в недостиг на информация.
Кметът отива на бал на елита. За него са важни блясъка, лукса, парите и френското шампанско. Актьорът от Банкя бързо се е пристрастил към черния хайвер и смокингите за по 5 хиляди евро. Ролята на Борисов много знаменателно го прикача към богатите и към техния свят. Какво повече да кажем след това мащабно кинооткровение?
Особено красива сапунената откровеност на кмета става след като си дадем сметка и за друг факт. Само преди по-малко от месец Борисов влезе в остра полемика с БСП и премиеръ Сергей Станишев заради прословутият клип с трамвая. Сега разбираме, че критиката му е била всъщност форма на актьорска завист, че е бил изпреварен.
Всъщност ГЕРБ не за първи път изпадат в такава ситуация. Те са нещо като постмодерен продукт - на ръба на кича и политиката. Съвсем естествено беше появата на неформалният им лидер да стане в сапунен сериал. Това е идеалната хранителна среда, която да подхрани митологичното градско съзнание. Заличаването на границата между политика, телевизия, кино и сюжет ни изстрелва в нова културна ситуация. Кой от двата образа на кмета е истинския - неформалният лидер или актьорът? Борисов като Освалдо Риос - блян за домакините в киноживота им, както и политическа фантазия на мъжете им. Това е някаква нова сплав, нов механизъм, който детонира политиката. Вместо политика ни пробутват реплики от сапунена опера. Вместо кмет ни дават начинаещ актьор. Вместо реална политика ни пробутват въображаемо благотворително парти. Тази подмяна на езика, посланията и емоцията е всичко, което ГЕРБ се опитват да направят с политиката. Те искат да сведат нивото на обществения живот до елементарният свят на сапунката - добри срещу лоши. Кметът и богатите му приятелчета срещу всички останали.
Между другото, ако се напрегнем, а изкуството позволява това, дори в този клиширан епизод можем да разчетем и лека опозиционност. Една от другите героини в сериала, която беше сервитьорка на тържеството и имаше задачата да бъде гласът на народа се приближи до своя приятелка младите богаташки и я попита: "Как изобщо ги издържаш тези?". Сред "тези" обаче беше и Бойко Борисов с чаша шампанско в ръка. Кметът наистина е от "онези". Те не разбират обикновените хора, въпреки, че се опитват да бъдат тяхно въплащение.
И тук отново ще се върна към разликата в двете телевизионни присъствия - това на Борисов и по-ранното на Станишев. В клпичето с трамвая на БСП се говори за идеи, които извират от сърцето. В сапунката Бойко приказваше само с богатите си пирятели. В единият свят премиерът си говореше с хората от трамвая, в другия Борисов казва единствено, че елитът първи ще научи дали ще се кандидатира за премиер. В клипът на БСП трамваят вървеше напред, а Борисов предпочете да остане на един луксозен бал. Там му е интересно. Там се чувства звезда. А после казват, че българите нямали реален избор. Имат, имат.

No comments: