Monday, August 03, 2009

Комфорт

Новата власт започва своята дейност с невиждан кадрови комфорт. Само за една седмица няколко ключови фигури в управлението се оттеглиха, за да дадат място и пространство на новия кабинет да управява спрямо своите виждания. Така оставка подаде Петко Сертов, оставки хвърлиха шефове на агенции, от поста си се оттегли дори несменяемият като ирански аятолах секретар на Народното събрание Огнян Аврамов...
Нека да припомним, че предишното правителство не разполагаше с такова политическо пространство. Ключови шефове на агенции и секретари по министерства се заинатиха и си останаха по местата. Никой не хвърляше оставки, нито пък намекваше, че е готов да си отиде, за да може кабинетът да управлява спокойно.
Контрастът между двата старта дава повод за размисъл. Предишното управление бе блокирано със стари чиновници, но въпреки тях то все пак издържа четири нелоши години. Новата власт получава пространство, но никак не е сигурно, че знае какво да прави. Да не говорим за съвсем леките журналистически съмнения как точно се осъществява това хвърляне на оставки. Може би правителството и неговият лидер са намерили тайни начини за събуждането на доброто начало у хората? ГЕРБ получават цялата власт, а сега вече дори не могат да намерят кой да им пречи. Но оттук нататък всеки провал ще си е лично техен. Честито!

No comments: