Wednesday, August 12, 2009

Метаморфози

Политическите метаморфози са явление мистериозно. Защото се случват толкова бързо за неподготвеното око, че човек започва да се съмнява дали видяното е истина. В такива моменти контрастът между преди и сега е потресаващ. Откровено потресаващ.
"Думи като "Моля, другарко, Бойко ме бие" пред Брюксел не важат", сопна се вчера на опозицията новият премиер Бойко Борисов. Причина за гнева му стана съвсем обикновеното предупреждение на БСП, че ако станат свидетели на политически чистки, ще алармират Европейския съюз. Министър-председателят обаче очевидно не търпи подобно отношение към своята особа. И започна поредната тирада... Това е сега.
Преди обаче, нека да си спомним, най-любимият политически спорт на Бойко Борисов бе клеветенето на България пред Брюксел. Неговите партийни другари и идеологически спътници хванаха мазоли от купуването на самолетни билети до столицата на Белгия, за да заклеймяват там предишния кабинет и да се жалват, че са подложени на гонения, сравними с тези на древните евреи. В Европарламента герберските депутати нямаха спиране единствено в случаите, в които трябваше да рушат реномето на България. Е, как тогава днес премиерът има очи изобщо да говори по тази тема?
Някак си е много трудна за вярване идеята, че довчерашните хулители и ругатели днес са първи стожери на държавостта. Метаморфозата им не издържа. В такива мигове е най-добре да мълчат. Защото са виновни.


No comments: