Wednesday, August 19, 2009

Обикновен тероризъм

Силата на българското безумие трябва да бъде окончателно вписана като отличителна черта от националния характер. В България с упорита страст отново и отново превръщаме най-беззащитните в системна жертва и виновник за всичко.
Причина за тези тежки констатации можем да открием в една съвсем свежа новина от Бургас. Общината в морския град реши, че родители, които не са си платили данъците, няма да могат да пращат децата си на детска градина. Тази идея граничи с тотална дискриминация. Наказваме децата заради грешките на родителите. В историята на света май само Сталин е смятал децата за виновни за постъпките на родителите. Сега към линията на Сталин се присъединява и община Бургас, която се ръководи от гербер-кмет, който нощем сигурно препрочита "Въпросите на ленинизма". Децата не са виновни за нищо, за да бъдат превръщани в заложници на своите родители. Поведението на община Бургас, нека да го кажем умишлено крайно, се родее с поведението на терористите, които взимат за заложници екипажите на самолети. Да притискаш родителите им чрез техните деца е терористична политика и не го ли кажем направо, означава да изкривим истината.
Нека да припомним и друго. Идеята за подобен неполитически натиск върху хората не е само гербаджийски патент, колкото и да ни се иска да е така. Преди няколко месеца като шеф на борда на "Топлофикация-София" социалистът Георги Кадиев също блесна с подобна идея - децата на хората с неплатени сметки за парно да не могат да ходят на детска градина. Логиката е една и съща, но тя няма нищо общо с нормалните разбирания за управление и политика. Това е част от изкривената българска представа за ред, която трайно се намества в разбиранията на някои хора. И се получава оплетен кръг - най-отчаяните и беззащитни хора стават изкупителната жертва за всички натрупани проблеми. Това показва и друг траен дефект на мисленето - вместо да работи за откриването на повече детски градини, се обмисля въвеждането на рестрикции, за да бъдат отказани хората да пращат децата си там. Това е антимислене, което е нехуманно, нелогично и откровено тъпо.
Още един пример за объркана логика. В интервю пред една телевизия вчера проф. Милан Миланов се нахвърли с яростна политическа тирада върху онези, които нямат здравни осигуровки, като ги нарече крадци. Може би в думите му има логика, но преди "праведният му библейски гняв" да се стовари върху тези хора, би било добре да попита - а защо те са здравнонеосигурени, кой е позволил това, има ли начин да се поправи. Вместо това - поредната доза обвинения и прокарването на разделителни линии в обществото.
Политика, която разделя хората, не е политика, а имитация. Политика, която не поставя в центъра си обикновените хора - без да ги дискриминира, си е жив тероризъм.
Убеден съм в това.

No comments: