Saturday, August 22, 2009

Студентска идилия

Около 6,6 милиона лева са били отпуснати от Министерството на образованието, науката и младежта за цялостния ремонт на едно общежитие в Студентски град. Честито на младежите, които ще живеят в блок 24. Видът на стаите е уникален, приличат на луксозен хотел. Всеки студент ще си има има място за учене. Баните са като фантазия от списание за интериорен дизайн.
Не знам дали студентите могат да оценят това, което им се дава. Само един пример. Пишещият тези редове през далечната 1995 г. влезе в първата си стая в Студентски град. Стените в нея бяха обвити с живописен мухъл, който се увеличаваше при всеки дъжд, банята приличаше на кафкианска фантазия и беше толкова тясна, че според сполучливия израз на един писател "дори хлебарките в нея ходеха прегърбени". Бюрото, на което трябваше да чета книги по масова комуникация и репортерско майсторство, беше трикрако и се люлееше при всеки повей на вятъра отвън. Леглата вероятно бяха от 1960 година, а по тапетите освен мухъла можеха да бъдат прочетени поетическите напъни на няколко поколения студенти. Само за протокола - стихотворенията не бяха мръснишки, въпреки че в повечето от тях думата кокаин се римуваше със СПИН...
Новоремонтираният блок е на УНСС и естествено веднага тръгнаха шегички, че тези, които ходят с ферарита на лекции, трябва да имат и къде да пренощуват луксозно. Но това е черен хумор. А иначе идеята за ремонт на общежитията подлежи на адмирация. Нека да отбележим и друго - вчера образователната министърка Йорданка Фандъкова заяви, че ремонтите, които са подети от предишното правителство, трябва да бъдат продължени. Добър миг на откровеност. Значи все пак нещо добро е направено от предишния кабинет! Нека сравним цифрите. 6,6 милиона са били необходими за този ремонт на общежитието. В регионалното министерство например прословутият "златен" ремонт се оказа с цена съвсем не колкото първоначално обявените 42 милиона лева, а сума, доста по-бизка до тази за ремонта на студентския блок. В единия случай обаче министърката отива да открива официално, а в другия вестниците предпочитат да мълчат. Но какво да се прави, такива май са времената.
На студентите едва ли ще им пука за този спор, въпреки че един ден те ще дават оценката за сегашното време. Важното е купонът да тече. И знаете ли - студентското светоусещане винаги е пълно с известна доза мъдрост.

No comments: