Wednesday, September 23, 2009

Мъдрости

Празниците произвеждат мъдрост. Поне в България е така. Е, трябва да поставим думата мъдрост в кавички. Вероятно почивните дни влияят зле на политическата мисъл у нас, защото точно по празниците тя се развихря като торнадо в Карибския басейн.
"Няма как да не бъдем зависими, когато светът се среща с предизвикателства, пред които се изправя цялото човечество", като философ се произнесе вчера Цветан Цветанов. Първият, който успее да разбере думите му, ще получи томче с избраните интервюта на Бойко Борисов. Също така вицепремиерът се отдаде на исторически паралели и сподели със своите сънародници, че преди 100 години България е била по-независима. Питаме се, а от кого ли толкова е зависим сега Цветанов? И дали отговорът на този въпрос също ще касае света и човечеството, взети заедно?
Празниците произвеждат и невероятно количество лъчезарни клишета. "Независимостта е акт на решимост", обяви пред смаяните жители на Велико Търново председателката на НС Цецка Цачева. Много актове станаха напоследък... От толкова решимости пък в един момент започваш да се чудиш как така този високопарен и кух език все изплува покрай важните дати.
Симеон Сакскобургготски пък избра точно важния ден, за да съобщи, че вярва в чудеса. Това ли е смисълът на независимостта. Всеки да говори независимо от разума си? Празниците са хубаво нещо. Поне един път обаче майсторите на метафорите да ги бяха изкарали в мълчание, а?

No comments: