Monday, September 28, 2009

Диалози в бурята

Когато има ден на диалога, това като минумум предполага, че има две страни, които да чуят аргументите си. Защото всеки разговор предполага разбиране и изслушване. В ситуацията на криза обаче вчера местните власти за пореден път организираха деня на диолога с централната власт и след като той премина, можем да зададем въпроса - получи ли се диалог?
Кметовете се оплакаха, че кризата е достигнала до тях по мрачен начин - очертава се всички общини да бъдат на червено с 450 млн. лева и с рязко намалени собствени приходи. Това е все едно да пуснеш кораб в бурно море и да го оставиш без платна. Притеснението е разбираемо, но то определено не бе чуто. Защото вместо активно да вземат участие в деня на диалога, представителите на ГЕРБ обявиха два дни по-рано, че внасят бюджета за 2010 година в парламента. Този бюджет за първи път не е съгласуван с абсолютно никого и не е ясно изобщо какво представлява, нито каква политика ще изразява. Ролята на изслушващи проблемите този път поеха опозиционните депутати. Вярно е, че когато става въпрос за финанси, кметове и общини, народните представители от различните партии тежат еднакво, защото тяхната роля може е единствено да си запишат предложенията, за да ги предложат на кабинета.
От ГЕРБ обаче подходиха като английски аристократи в толкова тежка обстановка. Подготвили са някакъв си техен бюджет, неясно какъв, обсъждали са го неясно къде и са решили, че той ще въплащава тяхната политика. Политическата роля на бюджета е огромна. А не е ясно дали той ще може да реши проблемите на общините. Казано просто, страната е изправена пред огромен проблем. Това, че общините са на червено, означава, че няма да има пари за ремонти на пътища, няма да достигат средствата за социални услуги, не е ясно как общините ще финансират детските градини и местните културнни институции. Това е истинското лице на реалната политика. Заради такива проблеми се прави ден на диалога. За да могат да бъдат решени.
Вместо това обаче видяхме два монолога. Единият трагичен - на кметовете, другият самоуверен - на ГЕРБ. Така всяка пиеса може да се зареди с драматизъм, но проблеми никога няма да бъдат решени. Разговорът между глухи е неприятно занимание. Заради това е интересно, след като не иска да си говори с общините, с какъв ли бюджет ще ни зарадва ГЕРБ и дали изобщо има визия за справяне с тези уникални проблеми. Отговорността е твърде голяма - защото, ако се провалят в политиката си по отношение на общините, независимо от прехвалените на думи екипи и експертност, управляващите ще се провалят във всичко. Толкова е просто и ужасно.

No comments: