Wednesday, September 30, 2009

За полицейщината и сандвичите със свинско


В стихотворението си "Джордано Бруно" един от петимата Нобелови лауреати за литература на Русия Иван Бунин споделя със света: "Разрухата е творческо кипение". Ако приемам поетичната му формула за общовалидно правило, то в България творчеството никога не е спирало. Дори и за минута.
Примерите за разруха са толкова много, че вече хората дори не ги забелязват. Но има цели сфери от обществения живот, които носят трайни следи и рани от упоритата българска страст да започваме всичко от нулата, а после да се чудим защо нещата не са в ред. Най-големите белези идеолозите на разрухата като творческо кипене са оставали в сферата на сигурността. Простото изчисление показва, че идеите там се размятат с такава скорост, че дори средностатистическа манекенка не може да си смени грима за това време. За 3 години - три закона за МВР. Нови правилници на половин година. Една година, след като бе създадена, правомощията на ДАНС бяха трансформирани от новата власт и отново се върви към пълен вакуум.
Най-интересната идея обаче бе огласена вчера от средите на управляващото мнозинство - от ГЕРБ и "Атака". Те внесоха законопроект за закриването на Бюрото за контрол върху специалните разузнавателни средства и прехвърлянето на тази отговорност върху подкомисия в парламента. Нека припомним, че това бюро заработи в началото на лятото, а два месеца по-късно, изпълнени с творчество и кипене, ГЕРБ и "Атака" вече държат да го разформироват. И понеже всички вкупом страдат от дефицит на памет при всяко ново управление, нека отново припомним, че бюрото бе създадено в резултат на дълга дискусия върху необходимостта от граждански контрол върху това, което популярно наричаме "слухтене" от страна на държавата. Ходът на управляващите е тотална стъпка назад, защото тази толкова специфична дейност ще бъде контролирана по неясен начин. И защо изобщо не се дава шанс на бюрото да заработи както трябва? И защо всички експерименти, които ни докараха разрухата, са все в сферата на сигурността?
Нека не звучи тежко, но най-голямата заплаха пред България в момента е ширещата се полицейщина. Полицейщината е освен политическо и психическо състояние. А ГЕРБ, заедно с партньорите си от "Атака", вече показват мислене единствено и само в тази посока. Поредният им законопроект е и поредната тухла от "кулата" на разбиранията им за управлението - целият контрол да е в техните ръце. Това мислене е несъвместимо с демокрацията, точно както Осама бин Ладен е трудно съвместим със сандвичите със свинско. Политическият контрол върху СРС-тата обаче е нещо доста по-опасно от високия холестерол. ГЕРБ може да се опита да концентрира цялата власт в ръцете си, но рано или късно ще стане жертва на собствената си разруха и кипене.

No comments: