Sunday, December 13, 2009

Моята идея за „българския” талибан


България трябва да приеме на своя територия един от затворниците на американците от Гунтанамо. Това стана ясно тези дни и развълнува обществения дух по неочакван начин. Във вестниците тези дни дори бе пълно с имена на "зверовете на тероризма" като Халид Шейх Мохамед (на снимките това е един изтормозен човек с налудничав поглед и мустаци), Рамзи Бин ал Шиб (приличащ на треторазреден индийски актьор) и Али Абд ал Азис Али (серията от индийски актьори продължава могъщо). На нас едва ли ще ни се падне чак такъв джакпот от талибанското тото, но може би ще пратят у нас някой второразреден терорист с фанатичен поглед и желание да унищожи света в името на вярата си и на собствената си налудничава душа.

Не се вълнувайте. Спокойно. Аз вече имам план и идея какво да правим с нашия талибан. Няма абсолютно никакъв смисъл да го пращаме в затвора, да трошим държавни пари за него, пък да не говорим за това, че те талибаните обикновено се отличават с политическа убедителност и фанатичен плам, а това вещае не една и две вечери пълни с проповеди в затвора. Вместо да се правим на строги тъмничар, най-добре е още от границата – войнът на Аллах да бъде пратен в пернишките села. Мощната интелектуалната сила на селяните там много по-добре от всеки превъзпитателен механизъм ще се справи с демоните на талибана и ще ги претопи в кротко удоволствие от живота, съчетано с перманентен махмурлук и желание да играеш хоро, ама постоянно.


Нали се сещате какво ще стане с опаленият от слънцето и изтормозен от Гуантанамо талибан когато премине през богословската школа на 80-градусовата ракия. Нито един пътник, пък бил той и фанатик, който е минал през пернишките села дори и случайно не се е отървал без да опита от местният еликсир, от местният повод за гордост, от местната забележителност. И сега представете си картината: това е сблъсък на мега ниво – фанатичната кръв на талибана и 80 градусовата ракия. Добро и зло. Ин и ян. В крайна сметка алкохолът винаги взема връх. Защото в тялото става горещо, Аллах за момент минава на заден план, а на преден план изплува неистовата необходимост да потанцуваш малко на сръбска музика и да си боднеш от салатата с туршия. Оттук-нататък битката за душата на талибана е спечелена гарантирам ви. Защото из пернишките села отдавна имат невероятен опит в преследването на злото от човешката душа. Ракията го прогаря, а налудничавата чалга ще накара талибана вместо Корана, да потърси философски разговор с някоя сервитьорка, при това без да му пука, че не знае български. Пернишкият дух минава за нетолерантен, но това са злобни инсинуации. Духът по онези земи не търпи педалските изгъзъци и е в състояние на благородно приемане на всичко останало по белия свят. После като ударят по едно ще качат госта си и на „Голфа” – митологичното возило от тези земи, талибанската му брада сама ще се сгърчи от ужас и ще предпочете да окапе в същия миг, вместо да изтърпи още едно такова возене.


А прелестта на пернишките земи съвсем не свършва само с ракията. Всъщност тя започва от ракията, за да свърши в екстатичното съвършенство на пълната лудост. Защото след ракията пернишката кръв не знае да стои мирно. Точно обратното – тя настоява да се изяви, да получи шанс да покаже широтата си и точно тогава започва класическият въргал. Предпополага се, че талибанът би трябвало да е трениран на бойни тактики и други дивотии, но битката из пернишките сили по никакъв начин не прилича на изнежените командоски техники. Из ония земи боят протича като богословски диспут, но с обърнат знак. Срещу юмрук се вдига стол, за дърпане на дрехи се троши крак от маса, за среден пръст се отговаря с бутилка в главата. Така, че талибанът ще се шашардиса и ще занемее пред силата на българския дух и неговата бойна слава. Малко след боя може да се извие и едно хоро, а то културологично сближава масите, те се мятат по поляната и показват на света, че не ни пука от неговото мнение, защото нашата сила е в дълбочината на душата, а не в презряната материалност на западния свят. Точно тук някъде в този момент – Абу ибн едикой си вече ще е радикално пречупен. Може дори да се затъжи за Гуантанамо, защото от цикълът бой-ракия-хоро-сръбска музика- ракия-бой няма излизане и така българщината ще тържествува, а Осама бин Ладен ще ридае с горчиви сълзи за загубата на един свой последовател. И афганистанските му или пакистанските му нощи ще бъдат кошмарни и тъжни. Но такава е съдбата на злите хора.


На третия месец от престоя си в Пернишко нашият талибан ще бъде така българизиран, че спокойно ще можем да го предложим за еврокомисар. Той и без това няма да осъзнава къде се намира, защото ще го пратим с четири тона пернишка ракия в Брюксел, така че между него и Румяна Желева разлика просто няма да има. Предполагали ли сте някога, че точно България крие в дъното на своята колективна душа рецептата за справяне с талибаните. Нека после Обама да се хвали, че той ги е победил. Ние ще знаем истината обаче....

No comments: