Monday, December 28, 2009

Номера


Над 13 милиона есемеса* са били изпратени по Коледа в България. При това данните са само на два от мобилните оператори. Ако прибавим и третия от тях - цифрата сигурно ще скочи до 20 милиона. Голямо писане е паднало на Коледа! Не празник, а пиюкащи клавиатури на мобилни телефони... Това е новата "есемесваща" България.

Есемесите ни дадоха перфектното оправдание да не се виждаме с хората. Две клишета и номерът с пожеланията е отбит. "Здраве, щастие и успехи!" и вече можем да забравим приятелите си. Отчели сме се пред историята. Нима някой някога е предполагал, че думите могат да станат красив заместител на истинските чувства? Навремето словото служеше на поетите, за да подсили емоционалността. Днес есемесите заместват емоциите. Защото еднакво звучащите думи, баналните пожелания, клишираните фрази, умножени по 20 милиона, дават една леко плашеща сума на общество, затънало в безразличие. Политическите подмени все пак се търпят. Емоционалната подмяна обаче оставя горчив вкус в душата.
Не бива точно след празниците да затъваме в песимизъм. Хората се нуждаят един от друг. 20 милиона есемеса отчаяно доказват това. Но думите тежат много повече, казани очи в очи. Тогава дори и клишетата стават истински като целия свят.

Но всъщност - не прекалявайте с истините. На празник никой не се нуждае особено много от тях. Лъжата в красив есемес е отбиване на номер. Красивата лъжа на четири очи вече е добро отношение. Пак има разлика.

No comments: