Wednesday, December 16, 2009

Истеризация


Много неща в този красив свят не подлежат на референдум. Например хвърчащият сняг и красотата на жените. Всеки ги възприема по свой начин и няма как колективно да се гласува кои женски черти намираме привлекателни и кои не. Хората са различни.
Та от всички неподходящи теми за референдум вчера Бойко Борисов и Волен Сидеров избраха пък възможно най-неподходящата - новините на турски език по БНТ. Подобно налудничаво предложение обезсмисля изобщо идеята за всенародно допитване. Защото по темата за новините на турски на ринга ще застанат кресливите националисти с посинели от бяс и неспособност за мислене лица и дежурните защитници на патриотични каузи, които никой не разбира. Въпросът за тези новини се родее с допитване на тема: "С коя ръка да пишат учениците?", "Трябва ли да плащаме данъци?" или "Да бъдат ли високи заплатите?". Очевидните отговори плашат. Трябва да плашат. А когато вкараш абсурдите като тема за референдум, няма как да не произведеш поредно безумие.
На всичкото отгоре това е и узаконено заиграване с националистическата карта и ксенофобските изстъпления, които никой досега не си е позволявал. Референдумите се правят за политики, а не в името на маниите на разни политици и техните фобии. Новините на турски не пречат на никой. Те са белег за това, че никой не е чужденец в страната си. Толкова е простичко. Слава богу, че в България референдуми се организират трудно. Докъде ни докараха обаче. Да се радваме на нещо такова!

1 comment:

Димитър Лъжов said...

"Новините на турски не пречат на никой. Те са белег за това, че никой не е чужденец в страната си." Точно така...