Wednesday, January 13, 2010

Шифърът на Румяна


Предизвестеният крах на Румяна Желева пред Европейския парламент едва ли е новина. Колкото и да е болно, колкото и да е унизително, всички очакваха и знаеха, че тя не е в състояние да се представи убедително пред евродепутатите. Нито пък нивото на нейната компетентност й позволява да изгради каквато и да е политическа перспектива пред дадения й по милостиня ресор "международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор на кризи". Желева се провали с гръм и трясък, а проблемът на нейния провал е, че той не се пише на неин гръб, а на гърба на цялата държава. Ето защо най-важната политическа задача в този момент е не да се занимаваме (типично по български) с търсенето на саботьори и сили на злото, които са провалили перфектния ни кандидат, а да си отговорим на въпроса кой стана причина България самичка да влезе в капана на европейското унижение, срам и резил.
Представянето на настоящата външна министърка пред евродепутатите беше трагикомедия с висок градус и напрежение. Не е ясно какво си е представяла Желева като изпитание пред нея, но е ясно, че


не покри изискванията по нито един параграф


Шокиращото е, че тя се държа все едно никога не се е готвила за това препитване. Политическата й визия бе сведена до шокиращо малък набор от клишета от типа на "проактивна позиция" и "действия на място". Стигна се до парадоксалната ситуация съпартиец от ЕНП да й напомни, че от нея се изисква да очертае поне в някаква степен вижданията си за превенцията на криза. Точно по тези параграфи, когато трябваше да постави и защити собствена политическа позиция, идеи и смисъл, Желева беше безпомощна, а усмивката й блестеше полуистерично. Това допълнително предпостави и ожесточението на останалите въпроси. Колкото и да звучи несолидарно, по този параграф Желева също самичка се вкара в капана. Вместо да даде категоричен отговор на въпроса за конфликта на интереси, както и за участието си във фирмата "Глобал консулт", тя се оплете в лабиринта на собствените си клишета и приличаше удивително на виновен човек. За нейната кауза не помогна и фактът, че английският й език се разпадна от притеснение и тя трябваше да дава обяснения за конфликта на интереси на български. В опита си да покаже прозрачност и яснота тя дори покани половината Европарламент в Бургас, за да се запознаят с мъжа й и да видят, че няма какво да крие. Точно тук обаче се видя нейната несъстоятелност като кандидат за еврокомисар. Изслушващите я искаха ясни и точни отговори, а Желева ги посрещаше с назубрени фрази и повтаряне на едни и същи тези. От два месеца насам се знае, че като най-слабо звено в бъдещата Еврокомисия


атаката към нея ще бъде мощна и силна


Не е ясно кой се е занимавал с подготовката на Желева, но подобно небрежно отношение издава или абсолютна липса на политически опит, или радикално пренебрежение към институцията на Европарламента. И в двата случая обаче жертвата се оказа Румяна Желева, която за първи път в политическата си кариера се сблъска с трудната истина, че пърхането с очи и ослепителната усмивка не могат да заместят липсата на идеи, авторитет, опит и биография.
Ако оставим настрани шокиращия факт, че Желева през цялото време като евродепутат е била в очевиден конфликт на интереси, още по-голям става провалът в чисто политическите тези на кандидат-еврокомисарката. От европейската призма се видяха всички провинциални комплекси на нашата политика. Румяна Желева не разви нито един стратегически въпрос, показа непознаване на кризисните места по света и превърна палатките в основен въпрос на европейската солидарност. Дори привикналите с общите фрази евродепутати обаче не можаха да се примирят с картечните клишета на Желева. И така се получи уникален кръговрат - тази, която минаваше за най-успешна министърка на Бойко Борисов, се превърна в негов грандиозен провал. Премиерът на България тепърва трябва да дава големите отговори за този зловещ шамар. Защото политическата отговорност в случая е изцяло на Бойко Борисов. Той с развихрен балкански авторитаризъм наложи Желева като кандидат на България за еврокомисар, а после с поредица от необмислени, дори леко налудничави, действия на практика постави динамит под нейния стол. И бомбата гръмна в лицето му.
От Брюксел най-добре се видя друг факт за нашата страна - ГЕРБ не са в състояние да предложат политика по конкретни въпроси, решения за бъдещето на Европа, а това, което разбират под политика, удивително прилича на комедия. Удрянето с юмрук по масата в стил "Това ще е кандидатът" не минават в Европа. Хулиганският език се разпада пред логиката на управленските въпроси. Огромното и неподплатено с нищо самочувствие на ГЕРБ получи най-накрая достоен отговор. Лошото е, че това стана пред очите на целия свят. Лошото е, че техният провал ще бъде провал и за България. Тук вече е времето и мястото Бойко Борисов да поеме цялата политическа отговорност за своите действия. Самоволното налагане на Желева се оказа политическа грешка с непредвидими последици. Точно в този смисъл думите на Бойко Борисов, че най-големият враг на ГЕРБ е самият ГЕРБ, сега звучат с особена актуалност. Партията на премиера се опита да подмени политиката у нас и да я сведе до битовото ниво на уличните клишета, но точно това доведе до провала в Брюксел. Желева дори не разбра какво й се случи. Дори защитата от страна на нейните съпартийци от ЕНП не успя да обърне резултата в нейна полза.


Тя беше обречена от самото начало


защото зад нея не стои политика и партия, а бе посочена с пръст от човек, който се изживява като основен мотор на политиката у нас.
И е циничен, определено е циничен, опитът на Бойко Борисов след грандиозния провал да обяснява нелепото поведение на Желева с подривна дейност и заговори от страна на БСП и НДСВ. Нали се очакваше Желева да е нещо като ангел? Нали компетенциите й покриваха такъв широк спектър от дейности - през енергетиката до разширяването? Нали тази дама трябваше да въплащава блестящото политическо бъдеще на страната? Брюксел се оказа катализатор на едно страшно осъзнаване - новите управляващи по никакъв начин не представляват промяна в политиката. Българската политическа система е в хронична криза и трябваше да видим разнищването на Желева, за да разберем, че това е така. В мига, в който картонените кули рухнаха, се разбра, че те никога не са били небостъргачи. Нека сега премиерът да издирва тъмните сили, които "подривно" са срутили Желева, нека да се създават конспирации, злото вече е направено - нашата външна министърка се превърна в посмешище пред Европа. А дори и да одобрят Желева, тя вече трайно ще бъде шутът на бъдещата Еврокомисия. Какъвто беше Божидар Абрашев за правителството на Симеон Сакскобургготски. Няма нужда да търсим в провала конспирации, тайни знаци и сюжети "ала Дан Браун". Това не е роман, озаглавен "Шифърът на Румяна". Това е болезнената реалност на една безпомощност. Но в крайна сметка - жалко за България! Видя се, че ГЕРБ не мислят за своята страна. Иначе поне биха й спестили публичното унижение. Това е истинската конспирация.

No comments: