Thursday, January 07, 2010

Мистиката на бостана


Аз съм премиер на обран бостан! Това изрева Бойко Борисов на втория, третия, четвърти и петия месец след своето възкачване на върха на изпълнителната власт. Да сравниш България с поле насадено с дини е красив полет на полупоетичната мисъл. Може би Елин Пелин би се изкефил на такова сравнение, а може би щеше да го подмине с презрение. В литературните работи човек никога не може да е сигурен. Но мистиката на този бостан си заслужава да бъде изследвана. И понеже хиляди пъти стана ясно, че Бойко Борисов не подлежи на анализ с политически инструменти, ще трябва да се опитаме да стигнем до сърцевината на този феномен с мистични похвати съчетани с текезесерско възприемане на света и земеделска космология.




Обраният бостан е символ на разрушената вселена. Бостан без дини е изгубил основното си предназначение и представлява единствено празна земя, която номинално носи своето свръхиме - бостан. В тази тревожност на политическото послание на Борисов виждахме и неговото основно оправдание пред българите - аз искам да ви дам всичко, но тези преди мен нищичко не са оставили. Оптимизмът в това философско оправдание обаче произтичаше от красивата надежда, че годината ще мине, ветровете на кризата ще подухат, подухат пък ще спрат, а справедливият нов премиер наново ще засади дините и те ще цъфнат напук на сбърканата вселена и ще озарят със сладостта си българското население. В тази лъчезарна надежда е въплатена цялата мистика на българската душа. Тази душа така неистово вярва в чудесата, че живее живота си в очакване на приказката. Старите арабски мистици бяха убедени, че когато отвориш сърцето си за божествените сили и за любовта струяща от тях, няма начин да не се потопиш в унакалната благодат на щастието. Но политиката, тази коварна политика, толкова лъскава, отвратителна, но мамеща и привличаща, все пак май е дело на шейтаните, които са намерили начин да пуснат красивите дини в бостана, за да обезсърчават магическото усещане на българската душа за предстоящото чудо.




В началото на 2010 година Бойко Борисов в един момент май установи, че е време да излезе от социалния си статус на "пъдар на обран бостан" и реши, че му у време по друг начин да формулира собственото си присъствие на върха на изпълнителната власт. И понеже българският вятър на дивата криза не е спирал нито за миг, а всички признаци показват, че той няма да спре нито за момент и през тази година, Борисов започна да търси из мистиката ново оправдание за социално-политическите дефицити на собственото си управление. В един момент се оказа, че предишните управляващи (гадни слуги на сатаната и демоните) не само са обрали бостана, но били свили и парите за семето с което той да се засее. Така бостанът губи своето изначално предопределение. Дини просто не може да има. Това е начинът по койтотрябва да разчитаме митологическо-политическия речник на премиера. За да остави обаче надежда на българската душа за ново чудо и мистичен просперитет, той сподели, че кабинетът му сериозно ще се заеме с оране, копане, а сеенето отложи за третата или четвъртата година от собственото си присъствие начело на бостана. Тук именно се появява най-особеното усещане за мистика.




Емануел Сведенборг, един ексцентричен шведски мистик, е този, който ще ни помогне да разчетем новите послания на ГЕРБ. Противно на очакванията за една толкова смешновата партия, посланията им може би, но само може би, се оказват много по-радикални отколкото можем да предположим. Сведенборг, уникален образ между другото, твърдеше, че Библията описва един уникален преход - това как човек от материално се превръща в духовно същество. Именно Сведенборг прави един от героичните опити в нашия свят да опише как изглеждат ангелите: "Опитът ми в продължение на няколко години доказва, че ангелите по външния си вид приличат на хората, те имат лице, очи, уши, гърди, ръце, пръсти, крака; те се виждат и говорят помежду си, с една дума те имат всичко, както и хората, освен материално тяло. Човек не може да вижда ангелите с физическите си очи, а само с духовните си очи". Мисля, че и най-големите скептици сред четящите този текст няма да се усъмнят, че това е едно точно и блестящо описание на нашия нов премиер и героичният му опит да спаси страната. И тук именно тук ни осенява мистичното прозрение за земеделската лексика на Борисов - неговата идея е да трансформира хората в духовни същества. Да ги преведе от състоянието на нелепа материя в предхристово нематериално блаженство. Тогава дините просто ще станат излишни, а бостанът няма да е нищо друго освен стартова площадка към рая, където нищо не е от значение...




Трябваше ни доста лудост и маниакален хумор, за да вземем пътя от словесните ексцентричности на един премиер до райските състояние и Сведенборг, но смятам, че се справихме умело с този тържествен маньовър. Мистиката на бостана е в неговото окончателно изчезване. В думите на Бойко Борисов можем да разчетем, че той е тук, за да ни помогне с окончателната трансформация на българската душевност в ангелска такава. Тогава Борисов ще е един премиер на ангелите. Какъв бостан, какви пет лева!

No comments: