Wednesday, January 27, 2010

Блестящите признания Борисови...


Промените в правителството са по принуда, защото Желева не се представи добре. Това каза вчера премиерът Бойко Борисов в парламента. Нека да повторим, защото в първия момент може да ви се стори, че не сте го разбрали добре - министър-председателят предприел ремонта на правителството, защото топминистърката му изобщо не се е представила добре на изслушването си за еврокомисар...
Не, не мога да приема тази теза. Само допреди два дни отвсякъде ни бе обяснявано, че разгромът на Желева в Европарламента е резултат на тъмен заговор на социалисти, либерали и зелени срещу нея, заговор, който лично БСП е ръководила като партия. "Не вярвах, че една кампания, инспирирана от либералите, осъществена от зелените, в полза на социалистите, ще стигне толкова далеч", орева света самата Желева, заставайки в позата на обидена светица. Как може този титан на политическата мъдрост, господарката на проактивната позиция, императрицата на аденския остров и повелителката на умерените талибани да се е представила зле в ЕП? Чува ли се какво говори Бойко Борисов? Да не би да е решил да срива официалните позиции на ГЕРБ?
Нека да припомним друга величествена оценка за политическия триумф на Желева. "Представянето на Румяна Желева пред ЕП беше блестящо. Нямам съмнение, че тя ще бъде новият български еврокомисар". Това са думи на Цецка Цачева, произнесени два дни след тирадата на вече бившата ни външна министърка. На кого да вярваме - на Цачева или на Борисов? Самият премиер само преди седмица и нещо сподели с българския народ, че слабото представяне на Желева е нещо като илюзия, която се дължи на подривната дейност на БСП. Ето защо вчерашната му теза е доста неприемлива за всеки, който е следил политическото развитие на процесите у нас и вдигнатия около тях шум.
Ако приемем обаче, че у министър-председателя се е появило някакво пламъче на трезва политическа преценка и той си е дал сметка, че Желева беше трагична, признанието за това съвсем не е достатъчно. Когато кажеш "а", трябва да кажеш и "б". Когато си решил да си сменяш диаметрално противоположно позицията, е необходимо да обясниш и чия е вината за този трагизъм, който държавата постигна на европейска сцена. Логично е след заключението "Желева не се представи добре", премиерът веднага да си хвърли оставката, защото основният виновник за нейния провал, драма и унищожена обществена кариера е самият той. Той я набута в устата на вълците, той й подхвърляше успокояващите конспиративни теории за грандиозния заговор на социалистите, той пускаше хората си да говорят колко умна и блестяща бе тя. Как ли е реагирала душевно Цецка Цачева, слушайки лупингите на лидера си? Как ли ще обяснява на внуците си какво точно е имала предвид? Ще рeвизира ли оценката си сега парламентарната шефка, или ще стои в интелектуална опозиция на Борисов? Дали Желева се е задавила, докато е гледала речта на премиера? Когато въпросите около една партия станат повече от отговорите - никога не е на добре.


No comments: