Monday, May 10, 2010

Ловци на духове


"Ловци на духове" беше бляскава холивудска комедия от средата на 80-те години. В нея група от четирима хаховци ходеха да ловят странни създания, като пътьом се забъркваха в редица шантави ситуации.
Животът в България определено имитира киното. Защото българската десница трайно е закотвена в състояние "ловци на духове". Винаги когато безработицата започне да скача, икономиката се задъхва като спринтьор на стероиди, когато цените подскочат рязко, а доходите започнат да падат, десните политици винаги търсят спасителен изход в борбата с призраците на социализма. Това е патент на СДС, към който ГЕРБ упорито посягат. Един пример - общо около 25 дни парламентарно време са загубени в периода 1991-1992 г. в спор дали трябва да се махне паметникът на Съветската армия. Спомняме си и налудничавите опити на Евгений Бакърджиев да бутне Мавзолея и как този опит мина като торнадо през синьото трибуквие. Битките с духове винаги са непредвидими.

Сега в София обявиха новия лов на духове. Този път - срещу рекламите, останали от социалистическо време. Все едно някой и друг надпис "Булгарплод" е най-големият проблем на столицата. Но хватката вече я знаем - зациклят ли нещата, десницата тръгва да се бори с призраци. Страшното е, че дори и този техен терен упорито се стеснява. След като победят коварните реклами от миналото, с какво ли ще се борят следващия път? С апартаментите и пътищата, построени тогава? Никой никога не е открил път към бъдещето, докато си търси врагове в миналото.

Но това е урок, който десницата май няма да научи.


No comments: