Sunday, May 16, 2010

Цирковете на Дянков


Смайващо, като банковата сметка на Цветелина Бориславова, е умението на ГЕРБ упорито да повтарят едни и същи грешки. За тази партия (всъщност за тази политическа аномалия) такова нещо като придобито от опит знание просто няма. Вчера жертва на толкова сбъркано разбиране за обществен живот за пореден път стана финансовият министър Симеон Дянков. Вдъхновен от неделните спортни прояви и разходките си сред чистия въздух, министърът реши, че отново му е времето да нападне президента Георги Първанов. "Аз имам докторат по икономика в един от най-добрите университети в света. Първанов какво е учил? История на комунизма, да се занимава с това", разгневи се Дянков на факта, че държавният глава остро разкритикува антикризисните мерки на кабинета. И така влезе отново в сериала "Смахнатият професор", втора част.
Преди време българското общество съвсем ясно видя, че финансовият министър и президентът са много неравностойни противници. Мънканията и оправдаванията на Дянков лице в лице с президента ясно показаха, че клоунският стил на поведение е маниер, трудно защитим на четири очи. Странно е, но интелектуалните претенции на финансовия министър по никакъв начин не са защитени от сътворения от него бюджет. Точно обратното - броени месеци след създаването му, и то от такъв "величествен" икономист, този бюджет гръмна като бомбичка на футболен мач. Единствената дисциплина, в която Дянков може да бъде оценен на световно ниво, е "бягство от отговорност и прехвърлянето на грешки върху другите".
Сега икономистът отново се опитва да влезе в битка с Първанов. Единственият начин, по който нелепите гербери разбират политиката, е влизането в конфронтация. Защото скандалите са техният начин да избягат от даването на отговори. Лесно е да говориш глупости за президента, трудно е да обясниш защо като си велик икономист с престижно образование не можеш да изведеш България от кризата. Атаката на Дянков за пореден път потвърди и тоталното нежелание на ГЕРБ да имат коректив. Те са си самодостатъчни и всеки, който се опитва да им покаже, че са обикновени хора, пълни с грешки, не е желан.
Историята показва, че всяко самодоволно поведение, рано или късно, бива наказано. Защото Дянков е един във фантазиите си и друг - в устата на хората. Кратко пътуване с автобус ще ви убеди, че те го споменават с всяка друга дума, но не и с това, че е завършил в престижен университет. Така че цирковете на финансовия министър имат определен срок. След известно време всяка шегичка започва да става тъжна. Винаги сме имали шутове в правителствата, но никога сред тях не са били финансовите министри. Предишните бяха леко скучни и суховати хора, но точно така трябваше да бъде. А сега вече си имаме циркаджия. В това няма нищо лошо. Освен едно - той превърна цялата икономика във виц. И той дори не е смешен...

No comments: