Tuesday, May 18, 2010

Пинг-понг

Древна традиция с много литературни описания е, когато някъде се появи проблем, той да бъде решаван с дуел. Дуелът, ако трябва да използваме политически език, представлява ултимативното поемане на отговорност - залагаш живота си, за да триумфираш.
ГЕРБ обаче са измислили по-простичък начин за справяне с моралните проблеми на управлението. Пинг-понга. Като паникьосани тенисисти те усвоиха виртуозно умението да прехвърлят вината върху другите. За проблемите в икономиката - вината е на Тройната коалиция. За калпавия им бюджет - виновни са социалистите. За некадърните настоящи министри - оставеното наследство. За лошото храносмилане на Дянков - лично Сергей Станишев. И много други.
Тактиката на ГЕРБ върви към сериозно изчерпване. Поне това показаха тези дни прехвърчалите искри между шефа на митниците Ваньо Танов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Новата власт хронично се нуждае от виновни. И понеже виновните сред опозицията свършиха, пинг-понгът започна в собствените им редици. Сега за контрабандата на цигари се оказа виновен Танов. Той обаче с ловък бекхенд натовари полицията с вината. Чудно е какво ли да очакваме скоро. Митница "София" да обвини митница "Пловдив" за незаконните цигари? Министрите да започнат да се обвиняват едни други в саботаж?
Играта на пинг-понг в политиката предполага и много нечестни удари. А търсенето на виновници се оказа горчив специалитет на сегашното управление.

В такива мигове е трудно човек да не съжали за времената на дуелите.


No comments: