Wednesday, May 26, 2010

Фабрика за балони


В политическата митология на ГЕРБ днес БСП е партията символ на злото. От 10 месеца насам основна задача на сивите герберски депутати е да мислят нови и нови зрелищни начини, по които да изкарат левицата виновна заради тяхното безсилие. Едва ли друго управление по земята е успявало да отвори такава фабрика за балони. Какви ли не бомби бяха хвърлени - подмолни анекси в държавните договори, развалени асансьори в парламента, но платени скъпо, пари за почерпки, хвърлени на вятъра... Досега нито едно от обвиненията на ГЕРБ не бе доказано. Но въпреки това фабриката за балони работи с пълна сила.
Крайно време е висшите кадри на левицата да намерят начин да се противопоставят на този вятърничав популизъм. И да постъпят като Борислав Гуцанов, който вчера официално сезира Страсбург за своя скандален случай и арест. Битката на БСП срещу ГЕРБ досега бе неуспешна, защото левицата отговаряше на обвиненията на управляващите с цифри. Това е като все едно да се бориш с воден пистолет срещу вятъра. Хората възприемат обвиненията като морални, а цифрите не им говорят нищо. В други страни вероятно именно битката на числата би била най-важна.
Но с балоните в България битката трябва да е в съдебната зала. Дело след дело за всяка спекулация. Процес за всяка изречена лъжа. На съд за всеки медиен балон. Това е единственият начин. Защото фабриката за балони ще се стресне единствено от делата. Всичко останало я кара единствено да работи на по-бързи обороти.

No comments: