Monday, November 01, 2010

Сини табели


Един виц за начало. "Тате, виж", казало едно дете и посочило към небето, където прелитала баба Яга с метлата си. Бащата се възмутил: "Пфуу, каквато държавата, такъв ни и Батмана."
Това е тъжна констатация, която можем да приложим към цялата българска действителност. Каквато държавата, такава ни е и десницата. А доказателства за това можем да открием всеки ден.
Лидерът на ДСБ Иван Костов вчера си позволи вероятно най-скандалното изявление, което някога е правил политик у нас. Той определи парите за социално подпомагане като "бюджет за купуване на гласове". Значи помощта за хората от страна на държавата е просто търговия за влияние. Българското общество е претръпнало от диктата на десните клишета, но изявлението на Костов е шокиращо.
То издава логика, която е от различно измерение. Ако я доразвием, това означава, че плащането на заплати на държавните чиновници е купуване на гласове, дори много по-голямо. Депутатите също получават пари от държавата. И техният глас ли е купен?
Интересна е и критиката на сините към бюджета. Те били възмутени, че бюджетът не е реформаторски. А какво, по дяволите, означава това? Вероятно реформа за десните е да спрат парите за всички социални програми и да се закрие социалното министерство. Истинският реформатор трябва да гледа на едро. Защо да се купуват гласовете на хората, като може да бъдат оставени да умрат от глад?
Това не е дясно. Това е античовешко разбиране за света. Това е мислене, което можем да оприличим на табела пред концентрационен лагер.
Каквато държавата - такава и десницата.
Тъжно.

1 comment:

piperikon said...

Ако трябва да перифразирам вица, поместен по-горе - "Каквато държавата, такива и журналистите в нея"... Тъжно, но как не се намери един журналист, който първо да провери Проекта за бюджет 2011, и тогава да коментира думите на г-н Костов. Най-малкото щеше да установи, че един експремиер-министър и още по-ексфинансов министър или е чел през пръсти Проектобюджет 2011, или не може да събере две двуцифрени числа. Защото в същия този бюджет са предвидени 54 млн.лв. за директно социално подпомагане и още 87 млн. лв. целеви за отопление по същата Програма за социално подпомагане. Или общо 141млн. лева. Да бяха само цифрите! Но г-н Костов бърка не само тях, а и по същество. Защото ако твърдението му беше вярно, то със заделените през 2009г. по същата програма 240млн. лв. от бюджета социалистите трябваше да са купили мноооого гласове на последните избори и още щяха да управляват. Да, ама не...
И все пак г-н Костов отдавна е в шеста глуха, самонаказа се още навремето, и донякъде му е простено да греши. Но е редно журналистите да не се доверяват на това „кой какво казал, кой какво чул”, а да четат, да четат, и пак да четат! Иначе ще си останат само журналя...