Thursday, November 04, 2010

Тактиката на щрауса


Биологическата легенда твърди, че щраусът тича бързо, когато подуши опасност, но бързо се изморява. Тогава странната птица прилага друга философска хитрост - завира си главата в пясъка с надеждата, че след като тя не вижда опасността, опасността ще я подмине.
На биолозите не е известно тактиката на щрауса рязко да е увеличила популацията на вида. Чудно защо в политиката тя е масово възприета?

ГЕРБ се оказаха в положението на политически щрауси. Медийно вчера те на два пъти си заровиха главите в пясъка. Единият път, когато депутатите на мнозинството отказаха да създадат комисия за проверка на имотното състояние на Цветан Цветанов. Вторият - когато общинарите в София не поискаха да има комисия за установяване имуществото на шефа на СОС Андрей Иванов.

Какво показват ГЕРБ с това поведение? Пренебрежение към истината и към правилата на демокрацията - това е сигурно. Очевидно е желанието им да смажат инициативите на опозицията и страхът, че истината може да строши ореола на вече доста оцапаното им управление.
Заради това те постъпиха по щраусовия начин - топнаха си главите в пясъка, забраниха дебатите да се излъчват по телевизията, прикриха маститите гербаджии с надеждата, че хората няма да си дадат сметка за техния позор. Защото поведението им може да бъде окачествено и така. Страх и позор.

В тактиката на щрауса има забавна част. Когато забодеш глава в пясъка, излагаш на показ други свои части.
Оголваш ги напълно.
В политически и физически план.
ГЕРБ направиха и това вчера...
Ще си носят последствията.

No comments: