Tuesday, November 02, 2010

Милиционери и расисти


Заслепени от безкрайните медийни бомби на карикатурното управление, от премиерските излияния на кандидат-диктатора, от имотните вопли на дясната му ръка, май сме на път да изтървем основната гавра, която милиционерският режим сътвори в България.
Те пуснаха расистите в политиката и ги приютиха като коалиционно партньорче и удобна парламентарна подлога. Ние обаче до такава степен сме претръпнали от постоянната психодрама, която този кабинет ни стовари, че понякога наистина не сме в състояние да видим големите проблеми.
Тях обаче ни ги казват хора от Европа. Правозащитници от целия континент вчера разпространиха декларация, в която наредиха България сред страните, в които политическият расизъм е взел връх и е победил на изборите.
След Дянков в България ще остане икономически хаос, но при съвестна работа някой ден ще забравим този екземпляр и ще го поставим в бележка под линия.
България може да преодолее дори Борисов и неговия егоманиакален стремеж да погълне цялата власт. Няма да успее, ще се провали...
Но легитимацията, която получиха расистите, е престъпление. Защото расизмът всъщност е антиполитически по своята природа. Той е маниакален, а това прилагателно описва добре и хората, които го изповядват. В името на политическия си комфорт и бездействие обаче премиреът ги прие като свой партньор. Милиционери и расисти - каква комбинация само!
Говорим за хората, които твърдят, че ромите са виновни за всичко, въртят антисемитски есета, сътворяват конспиративни теории за турците и се стараят да ни насъскат един срещу друг. Европа не е сляпа за тях.

А ние докога ще бъдем?

No comments: