Monday, November 08, 2010

Ползите от кризата


Кризата често е повод за притеснения и опасения. Но още древните китайци са знаели една истина и заради това се твърди, че йероглифът за криза означавал и "нова възможност".
Заради това нека един път да постъпим различно и да разгледаме позитивите, които кризата донесе на България.
Първият от тях бе признат от автомобилните инструктори вчера. Кризата е намалила броя на пътните произшествия в България. Значи тя на практика помага за спасяването на човешкия живот.
Второ, съвсем очевидно кризата намалява натиска върху пенсионната система и оптимизира демографската картина на България. Нека да оставим това изречение без превод, но вероятно всеки разбира какво се има предвид.
Кризата допринася за екологичния разцвет на страната. Това трябва да го класираме на трето място. Въздухът се изчиства, защото предприятията не работят. България се превръща в зелен рай, и то благодарение на кризата.
Четвърто, страната ни става култова дестинация за селски туризъм. Все повече райони в България се освобождават за това, защото населението упорито иска да живее само в три града. Останалата част от държавата е терен за туризъм и привличането на чужденци.
На пето място - здравословен живот. Затлъстяването е бичът на съвременната цивилизация. Човек трябва да върви повече пеш и да не прекалява с храната. Кризата осигури на българите възможност да стегнат талиите си, да влязат във форма и отново да облекат младежките си костюми.
Здравословният начин на живот пък позволява да се освободят пари от здравната сфера и да се насочат в други полезни дейности.
Кризата е нова възможност.
Слушайте китайците!

No comments: