Wednesday, May 02, 2012

Глобалният мислещ човек :)



Преди време в една книга на Дзига Вертов четох за неговото огромно желание да направи филм за един ден на света. Невероятен кинематографист като него, властелин на модернизма, си представя едно невероятна и почти абсолютно невъзможна за осъществяване киноепопея, защото включва мащаб, непостижим за човешкия ум. Вертов, разбира се, има силна левичарска закваска и заради това си представя осъществяването на такъв проект предимно чрез картини на това какво правят работниците – от разтоварщите корабите хамали в Япония, през шофьорите на автобуси в Лондон, до метачите на улиците в Ню Йорк.
Аз наскоро се замислих дали пък днес, в епохата на социалните медии, този експеримент все пак не е осъществим. Днес вече ще е трудно да покажем какво прави света, но можем да открием какво точно мисли. А мисълта е велика сила, защото тя е трансформационно торнадо. Всички гадове се боят от мислещите хора, защото те по дефиниция не могат да бъдат в статично състояние. Мисълта е петрол за съзнанието. Нефт за революцията. Мислещите се, единствено и само те, променят света. Заради това ме е яд, че свръхпотоците от информация пречат на хората да възприемат цялата планета като нещо единно. Хората са задушени от клюки, а следователно са лишени от истинската картина на планетата. А тази планета е единственото с което разполагаме. Тя е в нашите ръце и от нас зависи да я оставим на следващите поколения в приемлив вид и в достатъчно ниво на критична мисъл. Заради това се заех с досадната задача да водя дневник на фейсбук-живота си. Просто се опитвам да дам своя принос за мисленето в света. Там, където не се е получило вината е изцяло моя. Следващия път ще се поправя.
Защото мисленето е единственият начин ние бедните да поправим това, че сме локални, а не глобални. Мислите могат да ни направят световни.
И онези другите го знаят.
И се страхуват.






Филмът "В името на розата" ми припомни едно идилично време - време, когато на 1 май БСП можеше да изпълни открай докрай площада пред НДК. Но това са били времената на сатаната Жан Виденов, времето на мрачната и немодернизирана БСП. Сега БСП е модерна, палава и европейска партия и се гордее, че е събрала към 5 хиляди души, които да позапълнят мястото пред парламента. Очевидно проблемът е в мен. Просто досега не съм разбирал, че модернизация на партия означавало да изгубиш около половината си електорат като милионер-плейбой богатството си в казино :))


---------------------------------------------------


С оглед на последните събития в Европейския съюз трябва да отбележа няколко факта. Меркел става все по-зла. 20 процента от французите полудяха и гласуваха за психопатка. Англичаните се държат като извънземни. Унгарците изпушиха. Чехите почнаха да правят кофти порно. Испанците само крякат. Холандците вече са за психиатрия. Гърците по цял ден стоят по улиците. Италианците са неиздържуеми. Французите истерясват. Белгийците си развалиха бирата. Абе, почвам да си мисля, че е време да се гласува правото за индивидуално напускане на Евросъюза. Тоест - държавата ти може да си стои, но ти да не се чувстваш част от него. Аз се чувствам само част от Световната асоциация на блондинките, хахаха :))))


-------------------------------------------------------


Интересна технологична новина. Оказва се, че влизането в религиозни сайтове носи повече риск от заразяване на компютъра с вируси, отколкото посещението на порносайт. Очевидно опиумът на народите вече има и заразна виртуална страна. Хаха, обхваща ме ужас какво ли ще стане, ако се появи религиозен сайт, който богословски обожествява млада мажоретка, решила да се снима без дрехи. Тогава очевидно няма да има харддиск, който да не е в опасност...:))))))


-----------------------------------------------------



Опасявам се, че в най-скоро време съдът Хага ще започне да ме издирва за арест. Наруших всички конвенции за хуманизъм и използвах химическо оръжие за масово поразяване срещу хлебарките, които пак са решили да купонясват в Подуяне. А то ги изтрепа до крак. И се замислих за това колко е коварна еволюцията. Човечеството води политика на геноцид срещу хлебарките от хиляди години насам, но те винаги се завръщат от канала като буболечки - зомбита и продължават да предизвикват у подуенските домакини драматични писъци, все едно изкарани от хорър-филм. Ако еволюцията има план Б за Земята, това със сигурност са хлебарките. Заради това вероятно долявам ехидна ирония в тяхното поведение. Ние сме конкурентни видове все пак :))))


-------------------------------------------------------


1 май в парка: ярко слънце, топла бира, много червени знамена, радост, пролет, хубави хора, емоции, идеи, лъчи, призиви към революция, призиви към бохемска революция, призиви за революция на блондинките...Тази емоция никога няма да ми омръзне. Стоят насред празничната Борисова градина, удивлявах се на пролетните околности и си казвах, че светът можеше да бъде много добро място, ама много истинско място, ако всички хора, бяха като тези социалисти, които познавам и с които можех да остана да пия бира до късно вечер, защото знам, че когато много хора мислят по един начин, вселената най-накрая се предава и става по-добра :))


-------------------------------------------------------


Не знам как се забърках в такъв спор, но водим разговор в моя профил на тема - какви политически убеждения би имал Христос. Ето как синтезирам аз нещата. Ако разположим Христос в политическата, а не в небесната скала виждаме следното. Произходът - пролетарски. Син на дърводелец. Яко антипазарно настроен - гони търговците от храма. При това с камшик. Постъпва злодейски с търговците на храна, когато в шокиращ акт на нелиберално мислене нахранва бедните безплатно. Започва и подривна дейност. Държи се бунтарски - споделя, че по-скоро камила ще мине през иглено ухо, отколкото богат да попадне в рая. Как да го определим политически? Като десничар ли?


-------------------------------------------------------


Испания за втори път влиза в рецесия, стана ясно днес. Междувременно се разбра, че в целия свят се очаква рекордна безработица и нещата стават все по-зле като човек, който заклещен от тълпата не може да си бие шута от концерт на Азис. Момент! Испания от 2008 година насам съкръщава разходи, реже заплати, посича образованието, а какво се оказва - мистерията на сатъра нещо май не работи. Новият премиер също се държи като касапин с маниакални наклонности - посича, съкръщава, ама Испания пак хлътна в рецесия като българска кола в дупка по магистрала "Тракия". Нали десните касапщини досега трябваше да са излекували икономиката в целия свят и милиарделите с чисто сърце да си хванат нови любовници? Нявсякъде в Европа се носят писъци, премиерите уверяват, че това са оздравителни болки, а най-накрая всичко е мазало или както казват англичаните - "shit hit the fan". Забелязах обаче друго - според данните на експертите най-добре с безработицата се оправят САЩ, Бразилия, Латинска Америка като цяло - тоест единствената част от света, която не повярва в чудото на дясното рязане на разходи. Ти да видиш...:)))


--------------------------------------------------


Точно преди около година шокираща вест порази ушите на мъжката част от планетата - учените безмилостно обявиха, че митологичната G-точка не съществува. Да, много усилия бяха положени за нейното откриване, но тази проклета точка беше като Бермудския триъгълник - изсмука усилията за нищо, а най-накрая се оказа просто призрак. Днес чета заглавие: "Откриха G-точката. Отново!". Ало, другари учени, дайте да се разберем - това да не ви е фискален резерв на България - ту го има, ту го няма. Човек тъкмо се отпусне облекчен, че и последната мистерия на земята бе разкрита и сега пак като Индиана Джоунс отново го пращат на експедиция...:))))


----------------------------------------------------


Видях, че днес е ден на джаза. И тогава се сетих за едно определение на Кърт Вонегът за това какво е джаз. Вонегът го нарича "най-висшата форма на безопасен секс". Очевидно всяко поколение намира начин да се отдава на такива удоволствия. Преди джаза, сега интернет...:))))


----------------------------------------------------------


Аз не съм религиозен. Заради това дори не се смятам и за християнин, въпреки, че майка ми и баба ми са ме въвели в лоното на православната църква, зад гърба на комуниста-атеист вкъщи - баща ми. Заради това нито за миг не можех да предположа, че посещението на руския патриарх у нас ще предизвика такъв спонтанен интерес. И смятам, че това е случай в който естественото русофилство на хората просто изплува на бял свят. Не говорим за политическо русофилство, за русофилството превърнато в източник на кинти, говорим за онова световно усещане, че един народ в този свят ти е по-близък от останалите, без в отношенията да са замесени пари, политика и интриги. Голите рускини не ги броим - те са бонус, който ни е отпуснат :))) Заради това с голямо наслаждение прочетох злобните статии на старите десни бесни анализатори. В тях има известно количество ужас. Защото в мигове като този всичките им картонени кули рухват. Няма да ставам християнин на стари години. Стига ми култа към голите рускини. Но пък е хубаво да видиш, че някои неща в света просто не се променят :)


------------------------------------------------------------


Сетих се заклинанията на вещиците от "Макбет", които на сцената даваха рецепти за невиждани кулинарни деликатеси:


Рибица от блатен смок,
остро жило на слепок,
мъх от прилеп, клюн на сова,
от усойница отрова,
кълка на дъждовник гаден,
пух от бухал кръвожаден,
рог на охлюв, кост на пес,
в общото вариво влез...


Сетих се за тях като видях разговора за между Люба Кулезич и Капка Георгиева, което напомня, че днес вещиците са изоставили метлите и са открили телевизионните студиа. :))) Сега се оказа, че Волен Сидеров бил подменен. Нека да припомня, само преди 2 години Кулезич обяви на всеослушание, че Явор Дачков е бил убит през 2000 година и също подменен. Очевидно двете телевизионни вещици сериозно вярват, че сред нас бродят извънземни и подменят хората, както им идва. Българската телевизионна политика все по-често се превръща в окултно явление май. Хахаха, няма да се учудя, ако скоро вещерското проклятие стана общоприет политически инструмент :))


------------------------------------------------------


Най-накрая видях живо проявление на класовия бунт. Серизно. Таксиджията, който се излъга да ме качи от първия светофар започна да води борба за надмощие на пътя с едно луксозно и блеснало БМВ, което си позволи да ни засече и изпревари. Гневната тирада, която чух срещу богаташките копелета, които се правят на велики просто не може да бъде предадена с нормативна лексика. На следващия светофар моя кадър ловко задмина БМВ-то и всячески започна да му прави обструкции на пътя, което очевидно изнерви буржоазията, която нададе протестен вой с клаксон. "Какво ми се прави на велик. Може да съм с тъпа южнокорейска кола, ама пак съм пет пъти по-голям шофьор от него", изпрепчи се таксиджията. Усетих пролетарска гордост в думите му. И аз дори се зарадвах. В крайна сметка човек трябва да се гордее с това, което е, особено, ако е успял да спази договора за приличие с вселената. Май именно този кротък факт убягва на типовете в БМВ-ата :)))


-------------------------------------------------------


След като половин ден се съпротивлявах на мъчителното желание да изтърча до близкия магазин и да си взема половин килограм ягодов сладолед, най-накрая не издържах и влетях в магазина като терорист-камикадзе в американски небостъргач. И, о ужас, какво да видят очите ми - щандът за сладолед прелима от видове - ванилов, шоколадов, лимонов, някакъв оранжев, един с ядки и стафиди, някакъв небесно син, нооо нито един с мечтания розов цвят, който прави пролетта истинска и докарва първокласно ледено главоболие като бъде изяден на един път. Потърсих помощ от продавачките като опозиция в арабска държава от ООН, претърсихме целият склад като американски спецотряд пещерата Тора-Бора, но резултатът бе като със севернокорейската ракета - много шум и накрая нищо. В знак на протест не си купих половин килограм, а само една фунийка, колкото да подтисна пристъпа на сладолена меланхолия. Егати - ягодовият сладолед е единственото измислено нещо в тази вселена, което може да направи за няколко мига капитализмът приемлив. Ако скоро не докарат - революцията е неизбежна :)))


----------------------------------------------------


Подуяне е потънало в една неочаквана и бляскава кинопролет. Бели цветчета са се появили по дърветата като рекламна листовка за цялата фукня на природата и за умението й да бъде полезен фон в правенето на филми. Небето синее като очите на Мила Йовович докато стреля с "Калашник" срещу орди от зомбита. Или не - по-скоро е синьо като революционните туземци в "Аватар". Облаците са бели подобно на роклята на Мерилин Монро, която бе увековечена как палаво се навдига нагоре, за да разкрие краката на холивудската икона. Слънцето се мотае по небето като корабът "Хилядолетния сокол" на Хан Соло и само чака на хоризонта да се появи някоя имперска сила на студа, за да бъде разгромена с бляскавите му лъчи. :)) Знаете ли, човек трябва да поспи 10 часа, за да може да види киноблясъкът на света. :)) И да си помечтае за "Оскар" :)


-------------------------------------------------


Като висш виртуален гуру отбелязвам новата вълна от суеверия, която е налетяла нашето фейсбук-отечество подобно на обяви за уголемяване пениса електронните пощи. Става дума за идеята, че ако споделиш снимка на която има кинти, това ще ти донесе толкова пари, че ще биеш Бил Гейтс с една обиколка за класацията на "Форбс". Суеверията приличат на красива литература. Но идеята, че споделянето на снимка с пари ще ти донесе пари е като идеяата, че споделянето на снимка на плеймейтка ще ти осигури веднага вип-стриптийз. И понеже трагичния опит показва, че това никога не се получава, то значи нещо в схемата куца...Да не говорим, че в свят на сбъдващи се суеверия никой нямаше да споделя снимка на пари. Всички щяха да заложат на жените :))


--------------------------------------------------


Установих, че "Топлофикация" - София е най-мощният революционен фактор в геополитическата история на столицата. В трамвая подслушах разговора на 4 пенсионерки за последните им сметки за парното. Разговорът бе воден с такъв език, че пред него дори Буковски би изглеждал като позакъснял и бледен романтик. Бяха отправени грозни обвинения към шефа на "Топлофикация" и почти невъзможни за изпълнение физиологически желания за неговото разчекване. Едната старица, която за 2 стаи получила сметка от 280 лева, говореше по-разпалено и от Ленин през 1917 година, а другата, чиито призиви напомняха ранния Фидел Кастро се чудеше защо хората мълчат и беше готова самичка да се нагърби със задачата да почне революцията с екзекуцията на гадовете от "Топлофикация"...Казвам ви - още един отоплителен сезон и оцелелилите пенсионери наистина ще станат революционна сила :)

No comments: