Wednesday, May 16, 2012

Наръчник на виртуалния провокатор



Забелязах нещо удивително – Фейсбук е огромен източник за вдъхновение за мен. Идеята да изкажа мнение пред толкова много хора е като адреналин за скромната ми личност. Сега виждам, че повечето по-големи текстове, които съм написал тръгват от статуси във Фейсбук. Което доказва само едно – колко тъпи са психолозите и анализаторите, които твърдят, че социалните мрежи били опасни. Социалните мрежи са просто един инструмент. От човека зависи как ще ги използва – дали като начин за абсолютно затъпяване или като възможност да разшириш жадно кръгозора си отвъд географските ограничения на една личност.
Въобще адски ме дразни склонността на епохата да отнема от себе си вините и да ги прехвърля на абсолютно невинни неща. Фейсбук е невинен. Ако хората се пристрастяват към измислени реалност, то значи в обикновената реалност нещо куца. Социалните мрежи не са виновни, че капитализмът изолира социално хората един от друг и им е оставил възможност за комуникация единствено по виртуален път. В тази връзка можем да разглеждаме ФБ като опит за справедливост, защото всички са изравнени, разположени хоризонтално и всеки може да сподели какво го вълнува...
Но не това беше идеята. Удивително откритие за мен бе фактът, че ФБ ми действа като вдъхновител. Очевидно митингаджията в мен е бил подменен от виртуалният провокатор.
Но пък и това е забавление от класа.






През живота си винаги съм гледал между мен и спорта да има поне километър разстояние, за да не стават излишни инциденти по пътя на интелектуалеца. Заради това съвсем леко изтървах драмата около волейболния отбор. В крайна сметка от няколко объркани дописки, които прочетох останах с впечатление, че Бойко Борисов окончателно е станал треньор на волейболистите и дори разтревожено се запитах кога ще има време да събира министри, да играе мачлета и да тренира волейболистите...:))) После установих, че той не бил треньор, а само спортен гуру на отбора, талисман на повикване, който благо тупал спортистите по главите и ги утешавал при загуба....Сега учудвате ли си на идеята ми да стоя поне на два километра от спорта. Просто гледам да си направи моя собствена зона, която да е свободна от Бойко Борисов. Оказа се, че това е почти толкова трудно, колкото да накараш манекекенка поне един път да изяде сандвич със свинско...:))))


----------------------------------------------------------



Офф, напоследък адски се вбесявам като чуя някой да употребява думата "политики". Това множествено число ме изнервя, защото е подло, неистинско и смотано. Думата "политики" подсказва определена идеология - тоест можеш да си ултрабесен десен в икономиката и едва ли не социалдемократ в здравеопазването. Само, че това е фантазия достойна за американски порнофилм от 80-те години на миналия век. Човек или има една политика или просто няма нищо. Политиката, смятам, може да бъде само в единствено число, защото, когато тръгнеш да правиш "политики", ти си като опитна девойка в публичен дом, която се опитва да приеме наведнъж повече мъже, отколкото Корана е предвидил за романтично :))))))


-------------------------------------------------------------


Класически сръбски графит: "Карък е девойка, която три пъти е забременявала, докато си е връзвала връзките на обувките". Как се познава истинския класицизъм? Дори и след два века пак ще има ФБ-потребител (вероятно на Марс), който ще успее да се засмее на изящната простотия :))))


---------------------------------------------------------------


Навремето психологът Найден Николов (къде ли е сега този образ) ми сподели следната крилата фраза: "Преходът в България ще свърши едва, когато Костов остане извън парламента". С оглед на последните събития, които тресат о бозе почившата Синя коалиция се замислих дали да не отварям бутилки с изветряло синьо шампанско, за да чествам края на прехода и да се чудя какви ли нова гадория ще ни се стовари след него :))))


----------------------------------------------------------------


Снощи стигнах до извода защо толково много хора в България се уловиха на новината за смъртта на Маркес (аз бях сред тях). Българите се ловят на тези новини, защото за съжаление, смъртта е единственото достоверно нещо в нашия обществен живот. За всичко друго постоянно ни лъжат.


--------------------------------------------------------------------


Май ще се окаже, че Маркес не е починал. Това е велика новина. Има хора, които заслужават безсмъртие, макар и нечестно да си го извоювали вече с брилянтни книги :))) Маркес и смъртта май не се обичат много. Спомням си, че написа предсмъртно писмо през 2001 година, а тя го подмина като експрес малка гара. Според мен се уплаши. Знаеше, че ще й излезе твърде лош имидж сред четящите хора :)))


-------------------------------------------------------------------


Eдна история за несправедливия свят. Бедните се вдигат на протести, за да си получат заплатите. А богатите - нека да оставим заглавията от вестниците да говорят: "Богатите питат колко ще струва сексът в Космоса". Не си научиха урока тези пичове. Не стига, че преебаха целия свят, ами сега искат и с космоса да опитат...:))))))))


-------------------------------------------------------------------


Учете се от резултата от изборите в Кюстендил. Този резултат не бива да успокоява никого, защото показва удивитилен разпад на цялата идея за политика. ГЕРБ се срива на трето място, за да даде първото на коалиция, която се върти около фигурата на кмета Петър Паунов. Очевидно това ще е моделът на политическото бъдеще - местен харизматик с икономически интереси, който ще си прави ситуационни коалиции и ще вкарва съветници в местните парламенти. Изобщо - митологичното политическо съзнание на българите работи на пълни обороти. Това съзнание в момента очевидно разлюбва ГЕРБ, но си търси нова лудост в която да повярва. Резултатът в Кюстендил е плашещ заради готовността на българите да гласуват за тотални психопати. Вероятно го правят заради шоуто. Дано да го правят заради шоуто. :)


--------------------------------------------------------------


Мирча Динеску, велик румънски поет с безкрайно въображение и езикови способности на титан, има едно стихотворение "Демокрация на природата". Основната идея в него, изразена на политически език, е че всъщност природата е удивително безстрастна към нашите душевни терзания и в това се състои нейният велик демократизъм. Сетих се днес именно за Динеску след като видях времето навън: вятърът като еротоман правеше опит да свали дрехите на младите девойки, слънцето стоеше на небето така все едно ще го снимат за холивудски филм, облаците бяха все едно извадени от кичозно пейзажче за някоя идилия, а София беше полупразна все едно се е осъществила някоя социална утопия. И тогава схванах великата демокрация на природата, която ще просъществува вечно, ама наистина вечно...Кв'о БСП - София, кв'а Анна Янева, кв'и пeт лева...:)))))


----------------------------------------------------------------------


След като избягах от конференцията на БСП-София, за да спася душата си изтичах до първата книжарница, която ми се изпречи пред погледа. И вътре в нея за пореден път установих защо толкова много обичам книжарниците. Миризмата на нови книги е опияняваща. Книжарницата всъщност е умален модел на космодрум. Обикаляш ги дълго, за да си избереш дестинация до която да отлетиш по най-бързия начин във вселената - скоростта на разгръщането на страници. Започнах да си избирам екскурзия, май френдс, и установих, че ако ми дадат цялото време на света, аз ще го прекарам в някоя кротка книжарничка :)))) И вдъхновен от това откритие напук на цялата икономическа криза, която пълзи като мъгла около мен си взех (за първи път през живота си) фентъзи-роман. Реших, че усещането за магия го заслужава. А кризата ще го духа, казах си аз, и без това съм дебел, няма да е лошо да мина на лека диета с литература :))


----------------------------------------------------------------------


Политическо богословие от Георги Гергов: "Бойко е феномен. При нас не е така. Ние сме като Синода. Минава времето, Синода остава”. Схващате ли - БСП е синод и очевидно пребивава в небесното време. :)))) В тази връзка днес станах свидетел на живо как Румен Овчаров на два пъти се разхлипа. Ако БСП е наистина синод, може би съм бил на някаква тържествена меса, а? :))))


----------------------------------------------------------------------


Замислих се (хей, петък е - позволени са ми обществени лудости) за мизерията на големите философски мъдрости. Сетих се за стария рекламен лаф на Рене Декарт "Мисля, следователно съществувам" и се удивих колко се е объркал древния пич. Животът всеки ден ни показва по телевизията твърде много хора, които съществуват, но у тях никога не бил регистран дори и елементарен порив по мислене. Даа, казах си аз, не си прав, другарю Декарт, съществуването не може да бъде доказано на твоята философска основа. Пълното с бира шкембе дава много по-убедителни доказателства за съществуването, отколкото опитът за мислене. Ако пък към бирата някой сложи и малко мезе и викне танцьорка, тогава човек престава да се пита за живота. Ами почва да го живее. Quod erat demonstrandum, което преведено от древнолатински ще рече - някой да ми подаде десетачка, за да я пъхна в сутиена на танцьорката :)))


-----------------------------------------------------------------------


Заглавие: "Борисов към БСП: Сам си ви биех в София, излизах и си ви пердаших". Какво да ви кажа - това обяснява защо човекът не иска да жени. Просто всичко сам си прави...:))))


-------------------------------------------------------------------


Велик афоризъм на Нинус Несторович, който показва, че политическото формиране на индивида започва в най-ранните дни: "Първия бой получих от баща си. Това беше първият ми сблъсък с комунистите" :)))))))


----------------------------------------------------------------


В пощата ми бяха пуснали култова рекламна листовка - реклама, която дръзко призовава да отидеш до Easy credit да си изтеглиш едно бързо и луксозно кредитче, а пък в замяна те ти подаряват сборен диск с хитовете на звездите на "Пайнер". Какво чудо! Най-накрая финансовите институции и попфолка се надушиха едни други. И двете са явления от един и същи тип. Хубавото ти е в началото докато ги слушаш, но на сутринта махмурлукът или съдия изпълнителя се появява с настойчивостта на поредната калинка да стане министър :))) Дори се вдъхнових за песен по темата:


Купих си кола
с пари на Ийзи кредит - да!
Малелее
Сега съм без жилище, ай, ай, ай
а Ивана с мойте кинти - плажува във Хавай :)))



-------------------------------------------------------------------


Който е създал мърдащите реклами, които закриват половината екран като отвориш сайт, да не види бял ден, бърз интернет и студена бира! Чия мрачна фантазия измисли тези уголемяващи се банери - все едно чудовището от Лох Нес изплува от виртуалните дълбини?! Дори си измислих електронен кръстоносен поход - ще създам Фейсбук Ал-Кайда, която да оплюва героично всяка фирма, която си позволи да използва това оръжие за масово поразяване на интернет-пристрастени :)))


---------------------------------------------------------------------


Откога политолозите се интересуват от задгробен живот? Откакто трябва да пишат за Синята коалиция. Аз самият се стресирам от тази задгробна мистика. Просто като видя статия със заглавие в което има словосъчетанието "Синя коалиция" вече постоянно си мисля, че ще чета разкази за зомбита, които излизат от пръстта...:)))))


----------------------------------------------------------------------


Хахахахаха, не може да е истина. За първи път видях новина в жълта агенция, чието заглавие е изписано точно така: "Мишел Пфайфър влиза в по*но индустрията?". Моля, "по*но"? Вие шегувате ли се с мен? Че кой изписва думата порно със звездичка? Кой? Какво трябва да ти куца в представите за света, че да изпишеш "по*но" вместо порно? Само една дума в света заслужава да бъде изписана със звездичка ГЕ*Б :)))))


------------------------------------------------------------


Гледам, че днес щяло да има дискусия на тема "Изчерпан ли е европейският проект?". И нея ще се включат две жени - Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев. Не знам защо трябва да се дискутира нещо толкова очевидно - европейският проект в момента е последен шанс за хора като Кристалина Георгиева да взимат много пари без да правят нищо. Не знам как става така, че всеки наш комисар, който подуши въздухът на Брюксел и усети тежестта на еврото в джоба си, започва да се държи като евагенлистки проповедник и да ни говори така все едно сме петгодишни хлапета, които са имали дързостта да надникнат под полата на някоя от съученичките си :)))) Имам предвид, че ЕС има бъдеще само, ако намали малко конското и заложи на повече еротика в отношенията между страните - членки. Между другото - ще се опитам да го прокарам това като теза довечера от 20 часа при Велизар Енчев по СКАТ. Въпреки, че май пак ще плюем кабинета, а ще е върховно интелектуално усилие от мизерията на БГ-кабинета да скочиш на висшата европейска еротика :)))))


------------------------------------------------------------


Как разбираш, че вече си стар? Когато прочетеш заглавие "Масово бягство от училище заради Селена Гомес" и започнеш като компютър с бъг да питаш "коя, по дяволите, пък е тази?" :)))) Единственото, което ме успокоява по отношение на собствената ми младост е фактът, че уточняващият ми въпрос беше - "а краката й дълги ли са?" :)))


----------------------------------------------------------


Най-накрая разбрах защо светът изпадна в криза. Настоявам за нобелова награда за откритието си. Виждате ли - естественото политическо състояние на света е матриархата. Първите хора са живеели в матриархат. Това е било правилното отношение към вселената. После мъжете се възгордяха. И прецакаха нещата. Капитализмът - това е мъжко изобретение. Перчене без край и махмурлук до дупка. Жените владеят естественото изкуство да балансират бюджети. Те са финансови министри по рождение - във времена на просперитет пилеят, във времена на криза - затягат колана, но винаги успяват да сложат нещо нещо на масата. Тоест, ако жените управляваха света, криза просто нямаше да има. В мига в който човечеството се е отклонило от матриархата са станали дивотиите...:))))


---------------------------------------------------------


Eдна причина да не гледам телевизия: слушам по новините на бТВ в редакцията текст: "Гърция е в шок след като крайната левица попадна в парламента и стана втора сила". Какъв шок, бе мама му стара?!!! Нали самите гърци са си ги избрали. Чувството вероятно може да бъде определено като радост, но не и като шок. Писна ми от елементарни техники за бърза промивка на мозъци. Ако Европа рухне един ден, това ще е заради фалшивият език с който се описват политическите процеси. Този език е пожелателен, а не реалистичен. Да си издигнеш крепостна стена от клишета, досега не е спасило никой. Новините тук вече дори и да искат не могат да ни предадат истината за света. Истината очевидно вече става индивидуална отговорност на всеки. :))))


------------------------------------------------------------


- Живота започва след петдесетте - каза лирическият герой и си наля още петдесет грама...:)))))))) Ох, не знам къде го чух това, ама покрай прогресивната ми идея за стачка за мокър бар на работа, постоянно се сещам за непреходното значение на този лаф :)))


------------------------------------------------------------


Виждам, че Христо Стоичков се е обърнал към ръководството на Българския футболен съюз с фразата: "На всички съм ви купил течен вазелин". Хахахаха, да ви кажа това радикално променя идеята ми за футбола като за мачовски спорт. Вкарването на вазелина в употреба ще донесе и масово нещастие сред миските, чийто оферти за брак рязко ще намалеят :)))


--------------------------------------------------------------


Забелязах нещо много интересно. Веднага след новините за избора на Оланд във Франция и за това, че радикалната левица е втора в Гърция, следват новините за това как финансовите пазари реагирали отрицателно, еврото паднало, а това изразявало загрижеността на инвеститорите за бъдещето на Европа, еврозоната и собственото им храносмилане. Момент! На кой му пука за мнението на финансовите пазари?! Нали именно заради тях сме на този хал?! Кога стана този номер финансите да подменят демокрацията? Сега какво - хората трябва да гласуват с мисълта за борсовите индекси в главите си ли? Финансовите пазари май много не се кефят на демокрацията като гледам. Всеки път, когато хората свободно си кажат мнението на вот, тези същите пазари реагират така все едно валяк им е минал през слабините. Мисля си, че диктатурата на борсите върху политическите процеси трябва да свърши. Никога няма да има промяна, докато масовите убийци с индекси просто не млъкнат...


-------------------------------------------------------------------


Един европейски гад по-малко! Как да не е радостен човек? Най-после няма да се налага да гледаме досадното лице на Саркози и да слушаме маниакалните му откровения. :))) Ама не е ли време и тука за такава победа. Писна ми, мама му стара, всеки изборен резултат да го чакам със свито лице. Българската левица е длъжна да победи поне един път така убедително, че да имам моралното право да отида на "Раковска" 134 и сам лично да изхвърля СДС на бунището на политическата история. Знам, знам, че големият ни противник е друг. Приемете желанието ми като скромен изблик на огромна злоба и на позакъснял исторически реваншизъм :)))


No comments: