Wednesday, May 30, 2012

Опаки и черногледи хора



Медиите се давят в политическо черногледство. Хората също. А черногледството е вредно за здравето, предизвиква задух, свиване на кръвоносните съдове и пречи на човешкия организъм да види качествено светлината, която пръска този кабинет с неуморната си работа.
За пореден път тези дни българската обществеността потъна в традиционното си черногледство около един мач на отбора на премиера "Тигрите" от Бистрица, който бе игран на Националния стадион "Васил Левски" в присъствието предимно на публика от министри. Срещата бе увековечена в публичното пространство от една снимка на финансовия министър Симеон Дянков и неговата заместничка Боряна Пенчева, които на същия мач държат плакат "Тигрите - без дефицит". Гневно цунами обиколи виртуалната общност на България. Стотици потребители във Фейсбук изпробваха ироничните си умения върху фигурата на вицепремиера. Ето как черногледството погубва нацията.
Веднага започнаха да се сипят въпросите. Колко струва използването на Националния стадион за мач на един регионален отбор? Защо вместо да мислят откъде да намерят пари за възстановяването на Перник, министрите цинично са се разположили на стадиона, за да гледат как премиера с настървение гони топката?
Черногледство. Пфуу.

Никой не си казва, че много по-скъпо би излязло, ако трябваше да плащат и на публика да гледа мача. Ето как народа не може да види позитивното, което върши този кабинет, а се втренчил удивително в дребнотемието - малко пропиляни пари за електричество посред криза. Чудо голямо. Че Сребърния фонд за какво е? Нали трябва да ни служи в епоха на бедствия. А под бедствия, всички знаем, се разбира единствено ситуация в която отборът "Тигрите" от Бистрица е заплашен да загуби.
Народът не може да види голямото и все втренчва в дребното - собствения си портфейл и намаляващи пари.

И да ви кажа - това е световен проблем. 
Някакви си европейски черногледци пък тези дни започнаха да бълват огън срещу шефката на МВФ Кристин Лагард. Само преди няколко дни тя язвително атакува гърците, че не си плащали данъците. Сега пък едни мрачни европейски души изнесоха на бял свят факта, че французойката изобщо не плаща никакви данъци. 
Удивително е как винаги става така, че богатите дават акъл на бедните, въпреки, че всяка криза по земята е предизвикана от тях. 
Сринаха банките, а пък казаха на обикновените хора да свикват с ниски заплати. 
Унищожиха промишлеността, а пък обобощиха, че хората трябва да се примирят, че безработицата ще расте. 
Прецакаха климата, а пък хвърлят плюнки от ярост, ако някой нещастен пролетарий забрави да си загаси единствената крушка в "Деня на земята".

Защото богатите са високи и благородни хора, които имат светлина в погледа, оптимистични души, позитивна нагласа и добро храносмилане. А бедните злобари им дай само да тънат в черногледство и да се питат защо светът не е справедлив и защо винаги те се оказват виновни.
Абе, опаки хора. 

No comments: