Monday, May 07, 2012

Новата диктатура на пазарите



Ако човек следи новините с едно наум, веднага ще улови една интересна закономерност. Веднага след новините за избора на Оланд във Франция и за това, че радикалната левица е втора в Гърция, следват информации за това как финансовите пазари реагирали отрицателно и тревожно, еврото паднало, а това изразявало загрижеността на инвеститорите за бъдещето на Европа и еврозоната.
А защо никой не задава въпроса - кого точно представляват финансовите пазари, че тяхното мнение трябва да е най-важно? Нали именно заради тях светът навлезе в океана на кризата? Кога точно финансите подмениха демокрацията? И какво искат да ни кажат новините за тревожността на пазарите - че хората трябва да гласуват с мисълта за борсовите индекси в главите си ли?

Всеки път, когато хората свободно си кажат мнението на демократичен вот, тези същите пазари реагират така все едно валяк им е минал през слабините. А това е подмяна на демокрацията. И тази диктатурата на борсите върху политическите процеси трябва да свърши. Репресията на кредитните рейтинги е най-добрият начин да се взриви социалният мир в Европа.

Лидерът на БСП Сергей Станишев вчера изрази подобна позиция - "пазарите нямат право да диктуват политиката". Защото пазарите действат самоубийствено. Политиката на рестрикции се прилага от четири години, а от нея няма никакъв ефект, освен социално недоволство, безработица, гняв, чувство за безизходица и възпламеняване на крайно десни страсти.
Мнението на пазарите вече не е легитимно. Европа трябва да търси социален начин за изход от кризата. Никога няма да има промяна, докато масовите убийци с индекси просто не млъкнат. 
Защото днес техните въглени прогарят целия континент.


No comments: